Vinjani: Blagoslovljena nova kapela Gospe Žalosne

Župa sv. Roka - Vinjani u srijedu 15. rujna, svečano je proslavila blagdan Gospe Žalosne koju od davnina časte vjernici ove drevne župe nedaleko Imotskoga, a prilikom koje je uređeno malo svetište te blagoslovljena novoizgrađena kapela posvećena upravo Gospi Žalosnoj.

Svečano euharistijsko slavlje u novoizgrađenoj kapelici koja se nalazi s desne strane od pročelja crkve Sv. Kate kojem je nazočilo, iznad svakog očekivanja, oko 400 vjernika predvodio je imotski gvardijan, župnik i dekan fra Zoran Kutleša uz koncelebraciju vinjanskih svećenika: fra Denisa Šimunovića, župnika i župnog vikara fra Jakova Udovičića te još četvoricu svećenika.



U svom nadahnutom obraćanju vjernicima, za vrijeme homilije ovogodišnji propovjednik fra Zoran Kutleša istaknuo je važnost Gospe Žalosne koja se već odavna ukorijenila u vinjansku vjersku tradiciju. Istaknuo je kako smo u proteklih mjesec dana proslavili tri velika Gospina blagdana: Veliku i Malu Gospu te današnju Gospu Žalosnu. Simbolično je povezao blagdan Uznesenja sv. Križa koji se slavio dan uoči zajedno sa blagdanom Gospe Žalosne rekavši:
"  Kao što Krista ne možemo zamisliti bez križa, tako ne možemo bez križa zamisliti i njegovu majku Mariju koja je bdjela nad mrtvim tijelom svoga Sina koji je izmrcvaren i ponižen raspet na križu". Posebno je naglasio svim majkama, ali i svim očevima koji su u svome životu izgubili svoje najmilije kazavši: "U tim bolnim i teškim trenutcima najbolje je za primjer uzeti Kristovu majku koja se ni tužna i shrvana nije prepustila očaju".  Gvardijan Kutleša spomenuo je i činjenicu da je posebno čašćenje Gospe Žalosne u Vinjanima započelo kada je nesretni niz samoubojstava zadesio ovu župu te kako se pomoću bivših župnika te današnjih vinjanskih svećenika zavjetno slavljenje ovog blagdana održalo godinama.
Na kraju svete mise tijekom koje je pjevao Mješoviti pjevački zbor župe Vinjani uz orguljašku pratnju Ane Perić, svim nazočnim vjernicima obratio se njihov župnik fra Denis Šimunović koji je iskoristio priliku da se svim koji su na bilo koji način doprinijeli da se ovo maleno svetište koje se nalazi u dvorištu župne kuće i crkve Sv. Kate, a kojim dominira velebna kapela sagradi i konačno uredi. Za ovu prigodu, zalaganjem župnika fra Denisa Šimunovića i župnog vikara fra Jakova Udovičića uređeni su okolni kameni zidovi te je postavljeno novo popločanje koje će krasiti prostor ispred crkve Sv. Kate i same kapelice te je izgrađena nova kapelica u kojoj će se uskoro postaviti novi kameni oltar.
Uoči misnog slavlja, a poslije blagoslova koji je izvršio gvardijan Kutleša, održana je procesija oko crkvenog dvorišta u kojoj se nosio i nedavno nabavljeni barjak Gospe Žalosne te kip koji će krasiti novosagrađenju kapelicu, a dar je pok. misionara fra Silvestra Aračića koji je bio rodom iz župe Vinjani.
Nakon svete mise vinjanski župnik fra Denis pozvao je sve vjernike na prigodni domjenak u dvorištu župne kuće.