Započeo XXVI. redovnički tjedan u Splitu

U organizaciji Hrvatske konferencije viših redovničkih poglavara (HKVRP) i Hrvatske unije viših redovnih poglavarica (HUVRP) u dominikanskom samostanu u Splitu 24. i 25. rujna održava se drugi dio ovogodišnjeg XXVI. redovničkog tjedna s temom "Duhovna kretanja u Crkvi danas i posvećeni život". Ovogodišnji Tjedan s istovjetnim programom organiziran je u dva dijela u Zagrebu i Splitu, kako bi se omogućilo sudjelovanje što većeg broja redovnika i redovnica. Pozdravivši nazočne i otvarajući rad II. kruga redovničkog tjedna u dominikanskom samostanu u Splitu, u petak 24. rujna, uime voditeljice Povjerenstva za trajnu formaciju redovnica pri HUVRP s. Ružica Barić izrazila je nadu da će skup svih osvježiti i ohrabriti u svjedočkom životu kako bi se u ovom vremenu i sekulariziranom svijetu diktature relativizma još jače očitovala osobna i zajednička autentičnost Evanđelja. Nazočne su uime domaćina pozdravili član predsjedništva HKVRP i voditelj Povjerenstva za evangelizaciju pri HKVRP o. Ante Gavrić OP, i prior Dominikanskog samostana o. Luka Prcela, koji je izrazio nadu da će Tjedan oživjeti njihov kršćanski i redovnički identitet te vjeru u Boga.  


Upućujući prigodnu riječ okupljenima splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić je izrazio redovnicima zahvalnost za njihovo svjedočenje u Crkvi i domovini, a na poseban način u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji. "Duboki su korijeni vaše prisutnosti u našoj mjesnoj Crkvi. Veliki je vaš doprinos u duhovnosti, u evangelizaciji i kulture i naroda", naglasio je mons. Barišić. Istaknuo je da je polje djelovanja redovnika i redovnica veoma široko te da oni u ovome vremenu indiferentizma i u svijetu u kojemu ništa nije trajno nastoje svojim životom i zavjetima - nadahnjujući se na Riječi Božjoj - posvjedočiti stalnosti i biti trajni proročki znak nade, smisla i trajnih vrjednota. U tom ih je surječju podsjetio na riječi koje je papa Benedikt XVI. izgovorio primajući sadašnju službu: Onaj koji dopusti Kristu da uđe u njegov život ništa ne gubi od onoga što je lijepo i važno za život. Jer Krist ništa ne oduzima a sve daj. Tko pusti Isusa u svoj život prima stostruko.  
Prvo predavanje održao je o. Mijo Nikić na temu "Svjedočiti i naviještati istinske vrijednosti u svijetu diktature relativizma: psihološko-duhovni pristup". "Biti redovnik/ca danas, u svijetu u kojem vlada diktatura liberalizma i relativizma, posebno je teško i izazovno. Da bi se u tome uspjelo, redovnik/ca mora biti čvrsto uvjeren u ispravnost svoga posvemašnjeg opredjeljenja za Krista te stalno pročišćivati svoju motivaciju, prihvaćati svoj križ iz ljubavi prema Isusu koji je nas prvi ljubio i biti svjestan da se to može postići samo snagom milosti Božje koja djeluje u čistom i poniznom srcu koje je otvoreno Bogu. Da bi bili uvjerljivi u svome svjedočenju i naviještanju Kraljevstva Božjega i istinskih trajnih vrijednosti, današnji redovnici moraju biti autentični svjedoci, svojevrsni mistici. Od njih se traži potpuna vjernost Kristu, spremnost na žrtvu i nesebična ljubav koja služi", naglasio je o. Nikić. Na kraju svoga izlaganja podsjetio je na riječi generala Družbe Isusove p. Adolfa Nicolasa koji reče da isusovac kao redovnik danas treba biti: duhovan, kreativan i temeljit (dubok). Prijepodnevni dio programa završio je misnim slavljem koje je u crkvi sv. Dominika predvodio generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Ivan Ćubelić. U svojoj homiliji potaknuo je redovnike/ce da budu ljubav u srcu Crkve.
Dr. fra Ante Vučković govorio je o odnosu redovničkog života te sekularnog svijeta i crkvenih pokreta. U predavanju ''Redovnici između sekularizacije i crkvenih pokreta'' naglašeno je da redovnici i redovnice žive u svijetu koji je u velikoj mjeri udaljen od Boga. Posljedice ove udaljenosti osjećaju se u sve naglašenijim duhovnim potrebama današnjeg čovjeka. Spomenute potrebe često se zadovoljavaju u okviru crkvenih pokreta i to prvenstveno neokatekumenskih i karizmatskih. Dok crkveni pokreti privlače veliki broj ljudi, čini se da redovničke zajednice ne uspijevaju na zadovoljavajući način odgovoriti na duhovne izazove. Imajući u vidu vlastito znanje i iskustvo, redovnici i redovnice moraju se truditi oko zanosa i svježine koji su prisutni u crkvenim pokretima, a koji ipak nemaju tako značajnu i bogatu tradiciju.
Drugi dan u subotu 25. rujna, kojemu je nazočila i voditeljica Povjerenstva za trajnu formaciju redovnica pri HUVRP s. Vianeja Tereza Kustura, započeo je o. Jakov Mamić predavanjem ''Sadržaj, proces i kriteriji duhovnog izrastanja''. Na početku je istaknuo da duhovno izrastanje znači ostvarivanje otajstva Isusa Krista u osobi i zajednici. U ovom ostvarivanju događa se susret ljudskog duha i Duha Svetog. Tada čovjek ponizno priznaje istinu o vlastitom biću te se odlučuje na cjelovit zahvat iz kojega se rađa novi čovjek koji postaje partner Duha Svetoga u Njegovoj stvaralačkoj ulozi u svijetu. Tako se kroz korjenitu promjenu pojedinca, a to ovdje znači redovnika i redovnice, događa i korjenita promjena zajednice čiji novi temelj postaje ljubav ili Bog.
Posljednje predavanje održala je s. Nela Veronika Gašpar pod naslovom ''(Ne)sposobnost posvećenog života za proročko poslanje u Crkvi danas". Smisao predavanja jest da redovništvo treba biti proročko u Crkvi i svijetu. Redovnik i redovnica kao proroci upućuju na novi početak u Crkvi i svijetu, pri čemu je čovjek prvi i temeljni uvjet redovničkog poslanja. S obzirom na Crkvu prorok je kritički glas koji opominje u ime istinskog življenja Kristovog nauka. S obzirom na svijet prorok se danas suočava sa snažnim narcizmom i sebičnim egoizmom. Njima se suprotstavlja zajedništvo koje u ljubavi čuva osobu svakog čovjeka, pa se tako govori o tzv. ''jedinstvu u različitosti''. U ovoj vrsti poslanja redovništvo se suočava sa snažnim otporima, ali to je dio žrtve koja je uvijek bila svojstvena proročkom životu. XXVI. redovnički tjedan, na kojemu je sudjelovalo oko 200 redovnika i redovnica, zatvorio je o. Anto Gavrić, zahvalivši se predavačima i sudionicima s nadom u ponovni susret iduće godine.