Proslava sv. Klementa u Makarskoj

Ovogodišnja proslava svetkovine Sv. Klementa mučenika, zaštitnika grada Makarske i nekadašnje Makarske biskupije, koja se u gradu pod Biokovom obilježava još od početka 18. st., tradicionalno je započela trodnevnicom u katedrali Sv. Marka. Prvog dana, u četvrtak, 18. studenog, svetu misu predvodio je don Ante Prnjak, vikar u župi sv. Pavla na splitskim Pujankama. Kao i do sada, Makarani su i ove godine početak trodnevnice vezali uz sjećanje na Vukovar, moleći za sve branitelje i nevine žrtve, te paleći svijeće na središnjem gradskom trgu. Drugog dana trodnevnice, u petak, 19. studenog, svetu misu predvodio je don Stjepan Lončar župnik solinske župe Sv. Kaja, a slavlje je uzveličao solinski župni zbor uz orguljašku pratnju i ravnanje Andre Čale. Zadnjeg dana trodnevnice, u subotu, 20. studenog, misu je predvodio don Ante Žderić, vikar u makarskoj župi sv. Marka.




Prema stoljetnoj tradiciji, dan prije središnjeg slavlja otvorena je raka sa svečevim moćima, čije su ključeve katedralnom župniku predali članovi Župnog pastoralnog vijeća, te predstavnici gradske vlasti na čelu s dogradonačelnikom Ivanom Ivandom. Zazivi svecu zaštitniku i himna u njegovu čast koji su pratili ceremoniju izlaganja svečevih moći, još jednom su podsjetili na povijesni trenutak dolaska relikvija u Makarsku, te izricanje višestoljetnih zavjeta nepoznatom rimskom mučeniku, kojeg su Makarani davne 1725. izabrali za svog sveca zaštitnika. Na sam dan svetkovine, u nedjelju, 21. studenog, svečani pontifikal i panegirik u makarskoj katedrali predvodio je splitsko-makarski nadbiskup msgr. Marin Barišić. Samoj koncelebraciji prethodila je procesija sa svečevim moćima po Kačićevu trgu, u kojoj je, uz nadbiskupa i svećenike Makarskog dekanata, sudjelovao i veliki broj vjernika. Čestitajući Makaranima svetkovinu njihova zaštitnika, nadbiskup je svetkovinu sv. Klementa vezao uz posljednju nedjelju liturgijske godine koja se tradicionalno slavi kao blagdan Krista Kralja. U tom kontekstu nadbiskup je čašćenje svetaca i njihovo nasljedovanje ocijenio kao "naš put prema Kristu i Kristov put prema nama".
- Današnji govor o kralju i kraljevstvu teško se vezuje uz poštenje, solidarnost i dobrotu, te je više usmjeren ka bogatstvu, moći i profitu. Modernom čovjeku kao da je teško shvatiti odlike Krista Kralja koji je ujedno sluga i patnik, usmjeren ponajprije na drugoga. I dok na križu razgovara sa razbojnikom koji ga prihvaća za Spasitelja, Isus ostaje dosljedan sebi. Umire  kako bi dao temelje novom svijetu u kojem Bog ne traži čovjekovu žrtvu, već se sam žrtvuje za čovjeka. Krist je Kralj koji ne želi svoju slavu, već čovjekovo spasenje i kao takvog  prepoznali su sveci kao što je Klement, kazao je u svojoj propovijedi mons. Barišić.
Prema njegovim riječima, prvi su kršćani, a s njima i Klement svjesno odbacivali sjaj i bogatstvo Rima, te unatoč progonima i mučenju, jedino su Isusa priznavali za svog Gospodina. Vjera u Kristovo kraljevstvo živjela je i stoljećima iza njih, a tu aktualnost prepoznao je papa Pio XI koji je 1920. ustanovio svetkovinu Krista Kralja.
- U aktualnom trenutku koji nam nudi kulturu smrti i beznađa, Krist je taj koji nam daje nadu za ulazak u novu i bolju stvarnost. On je za nas jedini Gospodar cjelokupne, ali i naše osobne povijesti, a s tim priznanjem postajemo predstavnici Njegova kraljevstva u sadašnjosti. U molitvi koju nas je Isus naučio, traženje dolaska Kraljevstva Božjeg moramo shvatiti kao otvorenost prema drugome. Dio tih dobara ne smijemo tražiti samo za sebe, već se naše želje moraju ostvarivati preko odnosa s bližnjima, naglasio je nadbiskup, pozivajući vjernike na nasljedovanje svetaca u hrabrom svjedočenju za istinu, pravednost, ljubav i mir.
Proslavu svetkovine makarskog sveca zaštitnika uzveličao je katedralni mješoviti zbor sv. Marka, a prema tradicionalnom liturgijskom pravilniku, svečana koncelebracija završila je izlaganjem moći Sv. Klementa, te pjevanjem himne u njemu u čast.