Nadbiskup Barišić pohodio južni dio nadbiskupije

Ne dopustimo da nas ovaj Božić zatekne nespremne. Neka taj dan ne bude samo Isusov dolazak već i dolazak nas kršćana u međusobnom susretu i pomaganju, poruka je splitsko-makarskog nadbiskupa mons. Marina Barišića koji se na četvrtu nedjelju došašća susreo s vjernicima dviju makarskih župa.

Tradicionalni adventski pohod južnom dijelu nadbiskupije nadbiskup Barišić je započeo svečanom koncelebracijom u crkvi Kraljica mira, gdje je župniku don Damiru Vuletiću i njegovim vjernicima uputio iskrene čestitke uoči nadolazećih blagdana. Jednako svečano bilo je i u katedrali sv. Marka evanđeliste gdje je nadbiskup za vrijeme župne mise krstio dvije djevojčice, Luciju Čović i Lanu Miročević. Povezujući starozavjetno proročanstvo o dolasku Mesije s Pavlovim tumačenjem njegova ispunjenja i Lukinim izvješćem o Isusovu rođenju, nadbiskup je svoju propovijed uglavnom temeljio na teološkom elementu adventa kao hoda kroz tamu prema konačnom svjetlu otajstvene vjere.


Utjelovljenje Božje riječi u cilju otkupljenja čovjeka, za većinu je vjernika razumski teško shvatljiv pojam koji prihvaćamo isključivo snagom naše vjere. Biblija, a posebno evanđelje na više nam mjesta donosi primjere Božjeg ukazanja u snovima i viđenjima važnih biblijskih likova. Jedan od njih je i sv. Josip kojeg Bog na poseban način uključuje u svoj spasiteljski plan. Taj nam primjer može poslužiti kao svojevrsna inverzija našega vjerničkog života u kojoj nas Bog poziva da budnost svakodnevnog života ponekad zamijenimo snovima. U toj situaciji snovi su sve one naše lijepe i pozitivne nade i težnje koje nastojimo realizirati. Došašće je vrijeme u kojem se ti snovi povezuju u jednu skladnu cjelinu, vjerujući da je uz Božju pomoć sve ostvarivo, kazao je u svojoj propovijedi mons. Barišić.
Nadbiskup se također osvrnuo i na pogrešno, te nerijetko i poganski obojeno poimanje predbožićnog vremena čiju pretjeranu komercijalizaciju često kritiziraju i deklarirani ateisti. Prema njegovim riječima, dužnost je svakog vjernika opravdati pravi smisao adventa kao vremena duboke kontemplacije i duhovne pripreme za Gospodinov dolazak. Tračak nade u povratku iskonskom značenju Božića nadbiskup vidi u misama zornicama koje su u pojedinim župama bile više no dobro posjećene.
- To je dobar znak i putokaz vraćanju pravog sadržaja u naizgled praznu formu božićnih običaja na kojima je hrvatski puk stoljećima gradio svoju vjeru. Učinimo ovaj Božić uistinu blagoslovljen za nas i naše obitelji u neprestanom naporu za postizanjem dijaloga s Bogom i bližnjima, poručio je mons. Marin Barišić, čestitavši vjernicima nadolazeće blagdane.


fotogalerija Damir Brzica