Ljetni susret Splitsko-makarskih bogoslova 2011.

Ovogodišnji tradicionalni susret bogoslova Splitsko-makarske nadbiskupije započeo je 25. kolovoza, zajedničkim okupljanjem u bogosloviji u Splitu. Nakon zajedničkog ručka krenuli smo prema marijanskom svetištu Vepric, gdje smo se smjestili i odlučili osvježiti u moru. Nakon što smo osvježili tijelo, bilo je vrijeme i da osvježimo duh. Za to se pobrinuo naš duhovnik don Edo, koji nam je uputio par motivacijskih i ohrabrujućih riječi te nas pripremio za sakrament ispovijedi. Nakon pokorničkog bogoslužja, okupili smo se u kućnoj kapeli svetišta gdje smo slavili euharistiju. Euharistijsko bogoslužje je predvodio rektor bogoslovije don Boris Vidović, uz koncelebraciju vicerektora don Maria Volarevića i duhovnika don Edvarda Punde.




Nakon večere, sljedeća zajednička točka je bio susret s nadbiskupom mons. Marinom Barišićem. Na tom susretu nadbiskup se osvrnuo i na ljetnu katehetsku školu koja je bila u Splitu, te nam pojasnio njezinu bit i važnost. Sljedeći dan smo započeli euharistijskim bogoslužjem kojeg je predvodio nadbiskup. Nakon misnog slavlja i doručka, uputili smo se prema Slimenu, gdje smo posjetili grob našeg bivšeg duhovnika don Marina Škarice. Nakon molitve za našeg don Marina i ostale pokojnike na groblju, zajedno s nadbiskupom krenuli smo prema rijeci Cetini. Dolaskom na obalu rijeke, obukli smo odgovarajuću opremu i zajedno sa skiperima sjeli u čamce i krenuli u malu avanturu tokom rijeke Cetine.
Prvi dio rijeke je bio miran, a naši skiperi su to iskoristili da nam objasne pravila raftinga, stil veslanja. Veslajući niz rijeku Cetinu vidjeli smo svu njenu ljepotu i draž, a i testirati vlastitu kondicijsku spremnost, pred sam početak nove akademske godine. Ta avantura nam je zasigurno pokazala kako treba cijeniti i čuvati prirodu.
Dolaskom na cilj, točnije Radmanove mlinice, krenuli smo natrag autobusom u Slime, gdje smo se okrijepili nakon dosta iscrpljujućeg veslanja. Time je završio ovogodišnji ljetni susret bogoslova Splitsko-makarske nadbiskupije. Ovim putem zahvaljujemo se upravi svetišta Vepric, na čelu s don Alojzijem Bavčevićem, te na poseban način se zahvaljujemo obitelji pok. don Marina Škarice koja nas je ugostila u Slimenu. Također se na poseban način zahvaljujemo nadbiskupu mons. Marinu Barišiću što je s nama proveo ta dva dana, a na poseban način što nam je se pridružio na raftingu.