Hodočasnici iz Splita na proslavi 1140. obljetnice prvog međunarodnog priznanja Hrvatske

Spomen na 7. lipnja 879. kada je papa Ivan VIII, u pismima datiranim tim nadnevkom, blagoslovio hrvatski narod i njegovog legitimnog predstavnika kneza Branimira, te biskupa Teodozija, a koji događaj se smatra prvim međunarodnim priznanjem hrvatske države, svečano se proslavio u Ninu, u kolijevci hrvatske države-Kninu, te u Crkvi hrvatskih mučenika u Udbini. Svečanosti je doprinijela i činjenica što se 7. lipnja slavi i Dan diplomacije te Dan grada Nina.

Program proslave predstavljen je 29. svibnja u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu uz sudjelovanje dr. don Slavka Kovačića, dr.don Antu Mateljana, prof. Renate Dobrić i Božene Grgić.

Sama proslava započela je 3. lipnja u Kninu, u crkvi Gospe Velikog hrvatskog krsnog zavjeta, krunicom Božjem Milosrđu i sv.misom, te posjetom Biskupiji i crkvi Sv. Marije u blizini koje je na ruševinama „pet crikvah“ pronađen kameni reljef Gospe iz IX st. koji se danas časti pod nazivom „Pralik Gospe Velikog Hrvatskog zavjeta“. Cilj ovog dijela programa bio je uprisutnuti ulogu i važnost Djevice Marije u povijesnom hodu hrvatskog naroda, kao njegove najvjernije odvjetnice i zagovornice. Nakon toga, manja grupa hodočasnika krenula je pješice preko Kistanja, Obrovca i Jasenica, do starohrvatskog gradića Nina u kojem se je pred 1140 godina dogodio „susret“ hrvatskog naroda sa Svetom Stolicom u Rimu i ulazak hrvatskog naroda u krilo katoličke crkve.

Svečanom misnom slavlju u Ninu 7. lipnja, prethodilo je cijelonoćno Euharistijsko klanjanje u crkvi sv. Anselma. Sv. misu je predslavio generalni vikar Zadarske nadbiskupije mons. Josip Lenkić u suslavlju sa župnikom župe sv. Anselma don Božom Barišićem, župnikom župe sv. Josipa iz Obrovca don Krešom Ćirkom i župnikom župe Gospe od zdravlja iz Podstrane kod Splita don Nikolom Mikačićem čiji je bend duhovne glazbe „Dodir milosrđa“ uzveličao slavlje. U svojoj homiliji don Lenkić je pročitao dio pisma pape Ivana VIII. knezu Branimiru kao i dio propovijedi koju je papa Ivan Pavao II 30.travnja 1979. u spomen na 1100 obljetnicu Branimirove godine slavio na glavnom oltaru u bazilici sv. Petra u Rimu, na hrvatskom jeziku, sa hrvatskim biskupima, stotinama svećenika i oko 10-tak tisuća hodočasnika. Poruka upućena tada, od sada sv. Pape Ivana Pavla II, je da ustrajemo kao narod na putu snažnog svjedočenja i očuvanja vjere u Isusa Krista, vjernosti katoličkoj crkvi i blaženoj Djevici Mariji te očuvanju obitelji, u potpunosti je aktualna i danas.

U Crkvi hrvatskih mučenika u Udbini, hodočasnicima iz Splita pridružila se je grupa hodočasnika iz Zagreba, Misionari Milosrdnog Isusa iz župe sv. Josipa u Zagrebu. Nakon krunice Božjem Milosrđu sv. Misu je predslavio generalni vikar Gospičko-senjske biskupije, mons. Marinko Miličević u suslavlju sa upraviteljem svetišta u Udbini don Josipom Šimatovićem, don Alojzijem Bavčevićem, pomoćnikom upravitelja Gospinog svetišta u Vepricu, te novoimenovanim kapelanom CHM u Udbini. Članica zbora Gospe od Zdravlja iz Splita, Ivana Mogić svojim sjajnim sopranom zapjevala je hvalospjev Ave Maria i dotakla samo Nebo u srcima mnogih prisutnih. Sv. Misa je završena snažnom zajedničkom molitvom Ispovijesti vjere Hrvata katolika.

Nakana ovogodišnjeg slavlja, kao i onog u posljednje dvije godine, kada je sv. Misu slavio biskup u miru mons. Mile Bogović, bila je molitva za slogu i jedinstvo hrvatskoga naroda po zagovoru svetih mučenika.

Ovogodišnje slavlje organizirali su: Svetište crkve Hrvatskih mučnika, Župa sv. Anselma u Ninu i Franjevački samostan sv. Ante u Kninu uz svesrdnu pomoć i podršku svojih suorganizatora: Molitvenog saveza legije Srca Isusova i Srca Marijina te štovatelja Božjeg Milosrđa Splitsko-makarske nadbiskupije.