Duhovno - edukacijski susret animatora Društva PMI

Pročelnica Društva Prijatelja maloga Isusa (PMI) za splitsku provinciju s. Dolores Brkić, organizirala je 5.ožujka 2022. godine duhovno – edukacijski susret za Animatore Društva PMI-a. Susretu je nazočila i provincijska glavarica s. Terezija Pervan, savjetnica s. Brigita Rojnica i sestre provincijskog vijeća Društva. Cijeloj organizaciji i radu, potporu je dala gđa Zrinka Ančić članica Vrhovne uprave Društva i animatori domaćini, gđa Ankica Kaćunić, gđa Meri Ribičić i gosp. Ante Ribičić.

U jutarnjim satima okupljanje se odvijalo pred svetištem Gospe od Pojišana gdje je okupljene pozdravio i izrazio dobrodošlicu gvardijan svetišta kapucin fra Žarko Lučić. Po želji u dvorani je uslijedila kava i čaj uz kolače dobrodošlice, a potom je u svetištu uslijedila molitva i pjesma.

Provincijalka s. Terezija uputila je nekoliko misli podrške izrazivši dobrodošlicu lijepim toplim i biranim riječima. Pročelnica s. Dolores zaželjela je uspješan i koristan rad prožet i molitvenim sadržajima. Potom se razmišljalo o postajama križnog puta. Dogovorena je zajednička obveza da se utorkom moli Križni put tijekom Korizme za inicijativu „40 dana za život“, a petkom za mir u Ukrajini i cijelom svijetu. Također nastavlja se ranije dogovorena molitva sv. Mihajlu arhanđelu za Ukrajinu i obraćenje Vladimira Putina.

Animatori su u nastavku izvijestili ključna događanja i djelovanje u svojim skupinama i naznačili poneke poteškoće. Naglasak duljeg razgovora bio je u tonu duhovnih i karitativnih programa koji su pred nama: Obilježavanje Blagovijesti, zajednički hod svih PMI-a moleći Križni put na planini u Katunima-Kreševo, i Godišnji susret u Vepricu. Uz ove duhovne dogovorili i način karitativnog djelovanja, a bilo je govora i o financiranju gdje je ponovljeno da je potrebno biti razboriti, savjesni u skladu sa prilikama i vremenom koje živimo. Također, razgovaralo se o tome kako vratiti Prijateljsku uniju - „zaspale“ župe gdje su djelovale skupine kao Društvo PMI-a; Košute, Trilj, Mejaši Split i Cista Velika.

Poslije male stanke i osvježenja u velikoj samostanskoj dvorani predavanje je održao dr. don Marko Trogrlić, svećenik vojne biskupije u HR i ujedno voditelj katedre Povijesti na filozofskom fakultetu u Splitu. Kod predstavljanja s. Dolores navela je niz divnih podataka o dr. Trogrliću, ali je naglasila najbolji podatak: „don Marko je istinski Božji svećenik koji vjeruje u Boga“. Tema je nosila naslov: Prijatelji maloga Isusa i sinodalnost. Pročelnica i provincijalka, svaka na svoj način zahvalile su dr. don Marku u ime svih. Nakon diskusije imali su zajednički ručak.

Treći dio dana obilježen pobožnosti Prečistom srcu Marijinu te molitvom krunice i litanija za mir u našim srcima, obiteljima, zajednicama, posebno Ukrajini i cijelom svijetu.

Provincijalka s.Terezija je zahvalila dobrom Bogu, Gospi, sv. Josipu, braći kapucinima, marljivoj s. Dolores koja je razradila tijek do svih detalja kao i vrijednim animatorima i sestrama. Sestra Dolores, zahvalila je svojim suradnicima animatorima na Pojišanu kao i svim animatorima u provinciji koji se trude na slavu Malog Isusa a na ponos sluge Božjeg Josipa Stadlera i nas sestara.