Nadbiskup Barišić primio polaznike XIX. naraštaja Ratne škole „Ban Josip Jelačić“

U zgradi Nadbiskupskog ordinarijata u Splitu splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je u utorak, 6. lipnja polaznike XIX. naraštaja Ratne škole "Ban Josip Jelačić" pod vodstvom načelnika Ratne škole brigadira Krešimira Trstenjaka i vojnog kapelana Hrvatskoga vojnog učilišta o. Zorana Vujčića, koji su na studijskom putovanju kroz Dalmaciju.

Nadbiskup je nazočne upoznao s teritorijalnom konfiguracijom nadbiskupije. Pozornost je posvetio povijesti nadbiskupije i njezinome dijelu koji je prisutan i u Novom zavjetu (2 Tim 4,10), počevši od Pavlova suradnika sv. Tita koji je prvi došao u Dalmaciju širiti Radosnu vijest, pa sve do naših dana. Nadbiskup je, također, potanko izložio povijest Salone i Dujmova mučeništva, vjerskoga temelja na čijoj svjedočkoj krvi i zagovoru počiva grad Split i nadbiskupija. Govoreći o splitskoj prvostolnici u koju su prenesene kosti mučenika Dujma, podsjetio je da je ona kao katedrala najstarija građevina na svijetu. Neizostavno je bilo spomenuti i veze Rima i Splita preko solinskih mučenika, značenje sv. Jeronima Dalmatinca i njegove Vulgate, temelja zapadno-europske kulture i civilizacije, kao i Splitski evangelijar, najstariju knjigu-kodeks na ovim prostorima, na koji su hrvatski kraljevi stavljali ruku na prisegu vjernosti Bogu i narodu. Naglasio je da je veoma važno što je u genima, svijesti i identitetu naroda, kazavši da su Hrvati uvijek bili otvoreni za susret s drugim kulturama ne izgubivši pritom vlastiti identitet te je poručio časnicima da i dalje budu ponos naroda i Republike Hrvatske, bez obzira gdje će obavljati svoju službu. Mons. Barišić je, u nastavku, istaknuo sličnost poziva časnika i svećenika (velečasnika) ne samo po nazivu nego i po pozivu u službi mira i pomirenja koji zahtjeva disciplinu, odricanje, solidarnost i požrtvovnost.

Nadbiskupa je pozdravio vojni kapelan i predavač vojne etike na HVU o. Zoran Vujićić, a u ime svih časnika pozdravnu riječ uputio je voditelj studijskog programa predavač brigadir Renato Žarković izrazivši radost i zahvalnost ovim prijemom kod nadbiskupa. koji je ukratko objasnio strukturu i smisao te najviše vojne škole u Hrvatskoj koja već 19. godinu uspješno promiče naraštaje časnika prema višim ciljevima. Studijska putovanja kojima je cilj upoznati što bolje svoju domovinu, a onda, po mogućnosti, i druge zemlje, dio su programa škole koja nosi ime po slavnom hrvatskom banu, a kojoj je zaštitnik sv. Josip.

U Ratnoj školi "Ban Josip Jelačić" uz polaznike iz domovine školuju se i polaznici iz inozemstva. Zadaća je škole priprema i osposobljavanje polaznika za sudjelovanje u procesu donošenja strategijskih odluka u području obrambenih i sigurnosnih poslova na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Po završetku izobrazbe polaznici su osposobljeni za preuzimanje ključnih pozicija u oružanim snagama, ministarstvima i različitim državnim institucijama i organizacijama koja se bave pitanjima obrane. Organizacija i provedba nastave odvija se na visokoj razini, predavači u školi su u najvećem dijelu vanjski suradnici s fakulteta u RH i inozemnih vojnih institucija i škola i visoki politički dužnosnici. U znak zahvalnosti nadbiskupu su darovali knjigu „25 godina Hrvatskoga vojnog učilišta“, a potom su se u ugodnom razgovoru uz osvježenje zadržali u vrtu.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Prigodom redovite vizitacije sestrama Služavkama Malog Isusa splitske provincije časna Majka s. M. Radoslava Radek, ...
Studijski  dan svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije održan je u srijedu, 20. rujna 2017. godine u Marijanskom ...
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je u petak, 15. rujna u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu p. ...
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić slavio je misu zahvalnicu u nedjelju, 30. srpnja u župnoj crkvi u Srinjinama ...
„Veliki požar koji je proteklih dana pogodio naše područje, osim pustoši i katastrofe koju je prouzročio, ostavivši ...
Draga braćo i sestre! Dragi sugrađani! Veliki požar koji je ovih dana pogodio splitsko gradsko i prigradsko ...
Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić primio je u zgradi Nadbiskupskog ordinarijata u ponedjeljak, 17. srpnja ...
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, uz nazočnost generalnoga vikara mons. Miroslava Vidovića i pastoralnoga ...