Nadbiskup Barišić na petu korizmenu nedjelju u Makarskoj

Peta korizmena nedjelja, 18. ožujka, za makarske je vjernike protekla u znaku tradicionalnog preduskrsnog posjeta splitsko-makarskog nadbiskupa Marina Barišića.

U koncelebraciji s don Pavlom Banićem, župnikom župe sv. Marka evanđeliste i župnim vikarom don Antom Kelavom, nadbiskup je predvodio misno slavlje u makarskoj katedrali sv. Marka. Nadovezujući se na tekst Ivanova evanđelja, mons. Barišić je svoju propovijed prvenstveno temeljio na simbolici zrna koje padajući na plodno tlo rađa višestruko. Prema njegovim riječima, plodonosno zrno opstaje samo tamo gdje su darivanje, žrtva i suživot ispred sebičnosti i krute zatvorenosti. Ukoliko to zrno krene u avanturu neizvjesnosti kroz odricanje i darivanje, iz njegove ljuske niknut će novi život.

Govoreći o plodnom tlu koje prihvaća posijano sjeme, mons. Barišić je ukazao na važnost obitelji, župe i uže sredine u kojoj se odvija život svakog vjernika. Na takvom tlu, kazao je nadbiskup, čovjek ne smije ostati nedirnut i sam. Njegova odluka o padu, žrtvi i sebedarju jedini je humus gdje će živa Božja riječ kao zdravo zrno uroditi višestrukim plodovima.

Kao što su Grke u Jeruzalemu duboko potresle Isusove riječi, te su od apostola tražili osobni susret s Isusom, tako i nas evanđeoska poruka poput plodonosnog zrna potiče na još dublje ulaženje u životnu stvarnost. Možda će jednom i od nas netko zatražiti da mu približimo poruku uskrslog Krista. Tada će nam poput Andrije trebati osobno iskustvo susreta s Gospodinom koje nas na kraju dovodi do Njegove proslave u vječnosti. Isus Krist je to veliko zrno koje na našem plodnom tlu rađa dobrotom, pažljivošću, odgovornošću i zauzetošću, te nas čini pravim blagoslovom u našoj sredini. Na nedjeljnim okupljanjima u kojima slavimo iskrenu ljubav, na euharistijski stol donosimo darove kruha i vina koji su zapravo naše žrtve, nadanja, uspjesi i neuspjesi, istaknuo je u svojoj propovijedi otac nadbiskup, podržavajući istodobno sve vjernike na njihovu korizmenom putu do konačnog buđenja u novom životu i slavlju Uskrsa.

Na toplim riječima i iskrenim željama za najveći kršćanski blagdan, nadbiskupu Barišiću zahvalio je župnik Banić, ističući kako će njegove riječi u gradu podno Biokova donijeti višestruk plod, kroz velik broj ovogodišnjih krizmanika i prvopričesnika.

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Hrvatski biskupi okupljeni na 56. plenarnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije objavili su 10. travnja izjavu o ...
Nadbiskupsko sjemenište u Splitu i Nadbiskupijska klasična gimnazija „Don Frane Bulić“ proslavili su, u ponedjeljak 9. ...
U vazmenoj osmini, splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić posjetio je sestre benediktinke u samostanu sv. ...
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodio je u subotu, 7. travnja u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu, ...
Nadbiskupski Ordinarijat u Splitu primio je obavijest o mogućem kažnjivom djelu jednoga klerika na području ...
Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić posjetio je i ovoga Uskrsa zatvor u Splitu, gdje je u skromnom i mirnom ...
„Događaj Kristova uskrsnuća snažan je Božji zahvat, kojim je promijenjena slika svijeta i pogledi na život i smrt. ...
Obrede Velikoga petka u splitskoj prvostolnici sv. Dujma predvodio je, 30. ožujka, splitsko-makarski nadbiskup Marin ...