Korizmeni posjet mons. Želimira Puljića Makarskoj

Splitsko-makarski nadbiskupi već tradicionalno, pred Uskrs, pohađaju vjernike u Makarskoj. Tako je četvrte korizmene nedjelje, 18. ožujka, učinio i apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić koji je u katedrali sv. Marka predvodio svečano euharistijsko slavlje.

U koncelebraciji su bili župnik župe sv. Marka evanđeliste don Pavao Banić, župni vikar don Jure Lovrinčević i ekonom don Mijo Šurlin, a slavlje je pjesmom obogatio župni zbor.

Pozdravivši sve okupljene vjernike mons. Puljić je izrazio radost što se i on pridružio nizu splitsko-makarskih nadbiskupa koji pohode vjernike ove nekadašnje Makarske biskupije koja je 1828. godine združena sa Splitskom biskupijom u novu Splitsko-makarsku nadbiskupiju.

Osvrćući se prigodnoj homiliji na čitanja dana, mons. Puljić je najprije govorio o Davidovu pomazanju za kralja nad Izraelom. Gospodin je, preko Samulea, izabrao najmlađeg Jišajevog sina koji je bio običan pastir, iako su njegova braća bila i stasitija i ljepša, a vjerojatno i učenija. „To nas poziva“, kazao je propovjednik, „da i mi ne gledamo samo na ljudsku vanjštinu nego ono što je svakom čovjeku u srcu te da ne damo na nas zaslijepi blještavilo i ponuda ovoga svijeta već da pratimo puteve Gospodnje“. Potom je skrenuo pažnju na Psalam 23 u kojemu David, pastir, govori o Gospodinu kao pastiru. Psalam je to koji nas poziva otkriti ljepotu svijeta u kojem živimo i Krista s kojim ni u čemu ne oskudijevamo. Korizma je, tvrdi, pravo vrijeme upravo za to. Preispitati postavke svoga života i osjetiti Gospodina u njemu.

Na kraju je rastumačio Evanđelje u kojem Isus ozdravlja čovjeka slijepa od rođenja. Istaknuo je kako Isusovi učenici, kao i čitav narod oko njih, smatraju da je uzrok čovjekove sljepoće njegov grijeh ili grijeh njegovih roditelja te da zasigurno i među nama danas postoje mnogi koji Boga gledaju kao onoga tko kažnjava i koji se osvećuje. „I mi smo danas, kao i ovi Židovi u Evanđelju, spremni na dugo i na široko raščlanjivati život nekog pojedinca i njegove obitelji te iz toga donositi svoje sudove. Isus ih pobija i ozdravlja ga. Nemojmo suditi živote drugih i tumačiti tuđe križeve kao njihove vlastite greške. Tako smo daleko od Božje logike“, naglasio je i zaželio da nam ovo korizmeno vrijeme pomogne povući se u dubine svoje duše kako bismo otkrili Boga u sebi i bližnjemu.

Na pohodu i iskrenim željama za najveći kršćanski blagdan - Uskrs, mons. Puljiću je zahvalio župnik don Pavao Banić, ističući kako će njegove riječi u gradu podno Biokova donijeti višestruk plod. Na samom kraju izmoljena je molitva za novog pastira Splitsko-makarske nadbiskupije.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Udruga „U ime obitelji“ i ove godine organizira već poznatu manifestaciju Hod za život u 12 hrvatskih gradova, od toga ...
U povodu blagdana sv. Dujma mons. Želimir Puljić, apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije ...
Blagdan svetog Dujma i dan Grada Splita otvoren je svečanom sjednicom Grada Splita i dodjelom nagrada i laureata u ...
Prigodom imenovanja mons. Dražena Kutleše zagrebačkim nadbiskupom, mons. Želimir Puljić, apostolski upravitelj ...
Na Veliku subotu, 8. travnja 2023., već tradicionalno, predstavnice ženskih redovničkih zajednica u Splitu okupile su ...
Na uskrsno jutro slušamo izvješće apostola Ivana kako je „prvog dana u tjednu, rano ujutro, još za mraka, došla Marija ...
Nadbiskup mons. Želimir Puljić, apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije posjetio je u utorak, 28. ožujka ...
Nadbiskup mons. Želimir Puljić, apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije i veliki kancelar Katoličkoga ...