Dan svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije u Vepricu

Dan svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije upriličen je, u srijedu 22. svibnja, u Marijanskom svetištu i Duhovnom centru Vepric. Susret, na kojemu se okupilo oko stotinu svećenika, započeo je u kapeli euharistijskim slavljem koje je predvodio splitsko-makarski nadbiskup u miru mons. Marin Barišić.

Na početku mise prisutnima se obratio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić koji je uputio pozdrav svim svećenicima te posebno čestitao onima koji slave svoje svećeničke jubileje – ukupno njih dvadeset i jedan – 13 članova Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja i 8 dijecezanskih svećenika te mons. Želimir Puljić i mons. Marin Barišić koji također slave svoje zlatne jubileje.

Prigodnu homiliju izrekao je zadarski nadbiskup u miru mons. Želimir Puljić. U svojoj propovijedi govorio je o daru i otajstvu svećeništva. Posebno je istaknuo dvije misli: „Krist te izabrao, raduj se!“ te „Iako je zadaća teška, ne boj se!“ Nadbiskup Puljić je tumačeći te misli vodilje između ostalog kazao: „Izabrao te da uprisutnjuješ neistražive Božje istine čovjekovu umu i nedokučive nebeske tajne njegovoj duši. Izabrao te da po tebi obnavlja i ozdravlja pala stvorenja, te kako bi po tvom blagoslovu umanjivalo se prokletstva u svijetu. Gospodin te odabrao i prije pedeset godina zaredio i poslao da uz tvoju pomoć prebiva među ljudima“, istaknuo je.

Obljetnica je dobra prigoda uputiti Bogu zahvalu za dar života i roditelja, braće i sestara, rodbine i prijatelja, kazao je. „U zahvalnost za dar poziva i školovanja uključujemo i naše profesore, odgojitelje i sve koji su nam pomagali, molili se i pratili nas na putu svećeničkog odgoja i rasta. Posebice uključujemo sve one kojima smo bili poslani odgajati ih i dijeliti svete Tajne.“ Službenici Crkve moraju biti prepoznatljivi po svoje „tri velike ljubavi“ – euharistija, Marija i papa. Uz ove „tri ljubavi“ tu su i druge vrline koje bi trebale resiti Božje službenike – razboritost, odgovornost, poniznost, strahopoštovanje te dobrota, između ostaloga je kazao mons. Želimir Puljić.

Na početku radnog dijela u multimedijalnoj dvorani pastoralni vikar dr. Nediljko A. Ančić pozdravio je trojicu nazočnih nadbiskupa i sve svećenike, zahvalio domaćinu don Stipanu Šurlinu na gostoprimstvu i svima koji su sudjelovali u pripremi Svećeničkog dana. Spomenuo je i desetak svećenika koji su se ispričali da zbog pastoralnih obveza ne mogu doći na susret. Prisutni svećenici su na početku dobili anketni listić s dvadesetak pitanja o pripremi krizmanika u župnim zajednicama. Prof. dr. Fra Ivica Jurić koji je s kolegama na KBF-u pripremio ovu anketu zamolio je svećenike da je ispune i najavio za jesen njezinu stručnu obradu.

Slijedilo je predavanje o temi „Župnici za Sinodu. Međunarodni susret župnika u Rimu i Papino pismo“. Predavač dr. don Edvard Punda, profesor na KBF-u u Splitu i župnik Župe sv. Petra ap. sudjelovao je kao delegat Hrvatske biskupske konferencije na međunarodnom susretu u Rimu pod nazivom „Župnici za Sinodu“ koje je održan od 28. travanja do 2. svibnja ove godine u organizaciji nekoliko vatikanskih dikasterija.

Predavač je u uvodu podsjetio na tri faze Sinode o sinodalnosti (2021.-2024.). Prva faza se odvijala na dijecezanskoj razini kao proces savjetovanja Božjeg naroda. Druga faza je „Razlučivanje pastira“ na kontinentalnoj i na dva zajedanja u Rimu. Predviđena je i treća faza provođenja sinodskih zaključaka u crkvenu praksu. U listopadu prošle godine održano je prvo sinodsko zasjedanju u Rimu i objavljeno „Sažeto izvješće“.

Tada je zaključeno je da će se u sinodalnom procesu upriličiti i susret župnika iz cijele Crkve da se čuju njihova mišljenja. Na susretu je sudjelovalo 193 župnika iz stotinu zemalja iz različitih krajeva svijeta.

Prvi dan susreta tema je bila „Lice sinodalne Crkve“ na kojem su sudionici predstavili vlastite zemlje, biskupije i župe. Razmijenili smo sinodska iskustva iz župa i biskupija, s različitih krajeva i kultura, čuli raznovrsna zapažanja i ideje koje će ući u izradu nacrta „Instrumentum laboris“ za Drugo zasjedanje Skupštine Biskupske sinode u listopadu ove godine.

Drugoga dana promišljalo se o temi „Svi učenici, svi misionari“. Sudionici su naveli primjere različitih karizmi: duhovnih pokreta, zajednica i udruga laika u župama koje župnici nastoje uvažavati i prihvaćati u njihovoj različitoj povezanosti. Posebno je istaknuto kako te stvarnosti u mnogim područjima pomažu župnicima da dođu u ona područja gdje župnik ne uspijeva, čime se ostvaruje poticaj pape Franje da se ide na periferije. Kao važan plod duhovnih stvarnosti u Crkvi istaknuto je kako se preko njih udaljeni vraćaju u Crvu, spašavaju mnogi brakovi, rađaju zvanja, te kako su upravo laici pripadnici različitih zajednica puni evangelizacijskog žara. Nije samo pitanje kako uključiti laike u smislu da pomažu župniku, nego nadasve to kako učiniti da župa postane mjesto u kojem vjernici mogu rasti u vjeri i zajedništvu.

Tema je trećeg dana bila „Tkati veze, graditi zajednicu“. Prof. Routhier je u svom predavanju između ostaloga govorio o podjelama među svećenicima koje često znaju trnuti i gasiti apostolski žar. Podijele čine da svećenici nemaju revnost za evangelizaciju te se na kraju okreću sebi i postaju opsjednuti strukturama i funkcijama. Nakon toga smo u radnim skupinama raspravljali o krsnom poslanju vjernika laika (LG br. 12) te istaknuli da laici imaju ne samo profesionalne kompetencije koje svećenici nemaju, nego također i duhovne darove. „Osobno sam u tom smislu dao prijedlog o kojem razmišljam za moju župu da se vjernici laici, posebno bračni parovi uključe u pripravu roditelja za sakrament krštenja djece“, kazao je don Edvard.

Posljednjega dana smo se susreli s papom Franjom. Sedmorica svećenika papi su postavili pitanja u ime svih župnika. Na pitanje o sumnjičavosti mnogih biskupa i svećenika prema Sinodi i strahu nekih da bi zbog se zbog naglašavanja sinodalnosti moglo izgubiti nešto od zdravog nauka Crkve, Papa je istaknuo da onaj tko je povezan s Kristom nema straha od drugoga. Ako se s nečim i ne slažemo, bitno je da se ne odvajamo. Potaknuo je župnike da njeguju blizinu na četiri razine: s Bogom, s biskupom, s braćom svećenicima i s narodom. Sve su važne. Na kraju susreta Papa je osobno pozdravio i rukovao se sa svakim župnikom. Objavljeno je i Papino pismo koje je pritom uputio svim svećenicima Katoličke Crkve.

Nakon predavanja Župnici za sinodu slijedila je točka prisjećanja na svećenike slavljenike. Kancelar don Ratomir Vukorepa priredio je prezentaciju o ovogodišnjim svećenicima jubilarcima i glavnim pastoralnim službama koje su vršili. Franjevačke provincija Presvetog Otkupitelja u Splitu ima 13 jubilaraca od kojih petorica slave 60. obljetnicu svećenikog ređenja: dr. fra Stjepan Čovo, fra Josip Čugura, fra Josip Matić, fra Petar Pletikosa te fra Frano Samodol. Osmorica franjevaca iste provincije slave 50. obljetnicu svećeničkog ređenja: fra Josip Bebić, fra Duško Botica, fra Josip Klarić, fra Ivan Križanović, fra Mirko Marić, fra Nediljko Šabić, fra Jakov Udovičić te dr. fra Marijan Vugdelija.

Osmorica dijecezanskih svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije obilježavaju svoj visoki svećenički jubilej. Trojica od njih: don Marko Marasović, dr. don Slavko Kovačić i don Stipe Dukić (Ćipa) slave 60 godina misništva. Iz te generacije su prminuli: dr. don Božo Bulat, don Vladimir Jelić te don Ante Silić. Petorica dijecezanaca slave 50. obljetnicu svećeničkog ređenja: dr. don Nediljko Ante Ančić, don Ante Batarelo (misionar), don Marko Ćubelić, don Nikola Galov i don Nediljko Ribičić. Iste godine je ređen i naš u prometnoj nesreći davno preminuli pomoćni biskup dr. Petar Šolić te prošle godine umrli don Ivan Dagelić. Na koncu smo vidjeli kratki presjek najvažnijih događaja iz života naših nadbiskupa u miru i prisjetili se zlatnih jubileja svećeništva mons. dr. Marina Barišića te zadarskog nadbiskupa i bivšeg apostolskog upravitelja splitsko-makarske nadbiskupije mons. dr. Želimira Puljića. Tom prigodom je mons. Zdenko Križić zahvalio svim jubilarcima na njihovu svećeničkom služenju a nazočnima udijelio prigodni dar.

U nastavku se svećenicima obratio rektor Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu don Vedran Torić. Župnike je obavijestio o programu ovogodišnjeg ministranskog ljeta u Vepricu, zatim je potaknuo svećenike da po svojim župama roditeljima dadnu informacije o mogućnosti upisa u našu Nadbiskupijsku klasičnu gimnaziju “Don Frane Bulić”. Iznio je podatke o sadašnjem broju bogoslova u CBS-u i potaknuo prisutne da imaju na srcu molitvu i rad oko duhovnih zvanja. Generalni vikar don Franjo Frankopan Velić dao je neka pojašnjenja u svezi financijskog sustava i najavio svećeničko ređenje u subotu 15. lipnja u Solinu te manifestaciju Hod za život u Splitu i nekim drugim gradovima naše nadbiskupije. Osvrnuo se i na plan Hrvatskog zahvalnog hodočašća u Rim početkom listopada iduće 2025. kada se slavi Sveta godina i 1100 godina Splitskih sabora. Budući da se radi i općem crkvenom jubileju potrebno je već sada pristupiti organizaciji i potrebnim rezervacijama. S obzirom na ta pitanja župnici se mogu javiti u Ordinarijat gdje će biti koordinacijsko tijelo i gdje će se moći dobiti potrebne informacije.

Na kraju se svećenicima obratio nadbiskup Križić, zahvalio svim suradnicima oko ovoga susreta i najavio da se radi na planu premještaja zbog traženja pojedinih svećenika ili odlaska nekih svećenika u stanje mira. Susret je završen molitvom Anđeo Gospodnji i zajedničkim objedom.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Dan svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije upriličen je, u srijedu 22. svibnja, u Marijanskom svetištu i Duhovnom ...
U splitskoj konkatedralnoj crkvi sv. Petra, na Duhovski ponedjeljak i blagdan Blažene Djevice Marije Majke Crkve, 20. ...
Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu svečano je u četvrtak, 16. svibnja, proslavio svoj dan i 25. ...
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Zdenko Križić primio je, u ponedjeljak 13. svibnja, u Nadbiskupskom ...
Župa Prečistog Srca Marijina na splitskim Škrapama proslavila je u ponedjeljak 13. svibnja župnu svetkovinu Gospe ...
Župa Svetoga Spasa na splitskim Mejašima proslavila je u četvrtak 9. svibnja župnu svetkovinu Uzašašća Gospodinova te ...
Blagdan Gospe Posrednice svih milosti svečano je proslavljen u srijedu 8. svibnja u Župi Uznesenja BDM Katuni Kreševo ...
Svečanim euharistijskim slavljem, koje je u utorak 7. svibnja na splitskoj rivi, predvodio splitsko-makarski nadbiskup ...