Sastanak u prigodi pripreme za Treći susret hrvatskih katoličkih obitelji

U prigodi Trećega susreta hrvatskih katoličkih obitelji, koji će biti upriličen u Solinu 2018. godine, održan je u srijedu, 21. lipnja u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu još jedan radni sastanak na kojemu su sudjelovali: splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, dubrovački biskup i predsjednik Vijeća HBK-a za život i obitelj mons. Mate Uzinić, voditelj Ureda za život i obitelj HBK dr. Petar  K. Hodžić, voditelj Ureda za obitelj Šibenske biskupije don Roko Glasnović i voditelj Ureda za pastoral obitelji Splitsko-makarske nadbiskupije don Tomislav Ćubelić te ostali djelatnici ureda i važnijih ustanova u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji.

Nakon pozdravnih riječi domaćina nadbiskupa Marina Barišića, biskup Uzinić izrazio je zadovoljstvo što će se Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji održati 15. i 16. rujna u Solinu. Naglasio je da je povod sastanka prijeko potreban dogovor oko gesla, loga i himne susreta, kako bi se moglo nastaviti s daljnjim pripremama. Potaknuo je što skorije oformljivanje Organizacijskog odbora Splitsko-makarske nadbiskupije ali i različitih pododbora kako bi se susret što bolje i lakše organizirao.

Dr. Hodžić je predočio nazočnima hodogram Drugoga nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji koji je upriličen na Trsatu 2015., a koji bi mogao pomoći u organizaciji susreta u Solinu. Izložio je organizacijsku strukturu (organizacijski odbor i operativni odbor), sažetak organizacijskoga tijeka, organizacijske natuknice vezane uz parkiranje, volontere, akreditacije, ugošćivanja obitelji iz drugih biskupija, izradu bine, prijave i dr. Potom je potaknuo na izradu financijskoga proračuna te je iznio sažetak vrednovanja u sklopu kojega je naglašena važnost zadržavanja kontinuiteta održavanja ciklusa u surječju sustavnoga razvoja obiteljskog pastorala. Spomenuo je, također, da bi trebalo zadržati mrežnu stranicu susreta (www.susretobitelji.hr).

Sa stečenim iskustvom iz prva dva nacionalna susreta, dr. Hodžić je naglasio da se osjeća potreba prilagođavanja i pojednostavljivanja sadržaja kako bi bili što razumljiviji i bliži katoličkim obiteljima u Hrvatskoj, potom potrebu veće zauzetosti svećenika i vjeroučitelja te bračnih parova animatora u obrađivanju ponuđenih sadržaja kao i bolju medijsku promidžbu svim raspoloživim kanalima. Potrebno je pažljivije birati glazbene sadržaje završne svete mise kako bi se puk mogao više uključiti te da bi imala više obiteljski karakter.

U tom je svjetlu maestro don Šime Marović kazao kako se što prije treba ići u pisanje teksta i skladanje glazbe za novu himnu (stara himna bi se izvodila u pripremnom programu za misu), koja bi poslužila i kao ulazna pjesma u liturgijsko slavlje te glazbu i tekst za darovnu pjesmu, kako bi se ti materijali mogli na vrijeme dostaviti župnicima da bi se zborovi mogli prikladno pripremiti za središnje euharistijsko slavlje u nedjelju, 16. rujna 2018. u Solinu.

Na sastanku je, također, bilo govora o katehezama, o prijenosu zavjetne spomen svijeće iz splitske katedrale do bazilike na Gospinom otoku, o izradi letaka i plakata, majica i šalova s logotipom, o medijskoj promidžbi, o povezivanju toga susreta obitelji s obilježavanjem 20. obljetnice dolaska pape Ivana Pavla II. u Split i Solin. Nadbiskup je zahvalio nazočnima na iznijetim idejama, prijedlozima i savjetima kazavši da je iz svega navedenoga jasno da je važan kontinuitet ali i obogaćivanje novim sadržajima.