Split: Misa u povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti

U povodu Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, u organizaciji grada Splita i Koordinacija braniteljskih udruga grda Splita, policijski kapelan i dekan, domaći gvardijan i župnik fra Žarko Relota sa vojnim kapelanom HRM don Branimirom Projićem predvodio je u crkvi Sv. Frane na Obali u Splitu 4. kolovoza misno slavlje za sve žrtve Domovinskog rata a pjevanjem uveličala klapa Policijske uprave Splitsko dalmatinske županije.

U nazočnosti predstavnika vojske, HRM, policije i vatrogastva kao i predstavnika gradske i županijske vlasti fra Žarko se zapitao koliko je hrvatske krvi u povijesti proliveno u obrani ove patničke krvlju natopljene zemlje, te poručio: „Zato je trebate čuvati kao zjenicu oka svoga. Ova je država obranjena herojski iz ljubavi i nitko je nema pravo pretvarati u interesnu sferu, pogotovo je ne smijemo prodavati, kao što smo to na brojnim primjerima već do sada činili". Propovjednik je zatim govorio o pobjedama izvojevanim u Oluji i zahvalnosti našim hrabrim braniteljima. 

Prije misnog slavlja na Gradskom groblju Lovrinac predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata te izaslanstva Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije, Ureda državne uprave, HRM-a i PU Splitsko-dalmatinske položili su vijence na Groblju hrvatskih branitelja te na Spomen obilježju poginulim bošnjacima – muslimanima braniteljima u Domovinskom ratu. Nakon polaganja vijenca u atriju Banovine održana je Svečana akademija. Po završetku svečanosti održan je mimohod branitelja s ratnim zastavama do zapadne obale do crkve Sv. Frane u kojoj je služena misa zahvalnica.