Priređen igrokaz "Čudotvorna slika" u Kaštel Gomilici

Udruga Sveti Jeronim iz Kaštel Gomilice priredila je igrokaz „Čudotvorna slika“ 3. kolovoza ispred crkve sv. Jeronima u Kaštel Gomilici. Igrokaz su postavile: Dina Balić, Ana Pisac, Antonija Crnjak, Mia Božić-Brnić, a izveli su ga mladi iz spomenute Udruge.

„Igrokaz je pisan prema istinitom događaju, a cilj nam je bio oživjeti priču iz 1878. godine, priču našeg mjesta i kako je započelo štovanje Gospe od Milosti. Igrokaz je i napisala naša sumještanka, Ana Pisac dok je svojim savjetima i stručnom pomoći u prostor i vrijeme smjestila likove, naša dugogodišnja volonterka, povjesničarka umjetnosti Antonija Crnjak“, kazala nam je učiteljica i majka Dina Balić, volonterka u Udruzi i inicijatorica brojnih projekata.

Igrokaz „Čudotvorna slika“ inspiriran je događajem iz druge polovice 19. st. kada je u Solinu, Kaštelima i Trogiru harala kuga, neizlječiva bolest kojoj se nije znalo uzroka. Stanovništvo Kaštel Gomilice bilo je u očaju jer je kuga svakodnevno odnosila živote. Pobožan narod sklopio je ruke i pogled upro u nebo jer je ono bilo jedina adresa koja je pružala nadu. Fra Fulgencije Carev nije ostao skrštenih ruku već je svojim Gomiličanima poslao sliku nebeske Majke koju je i sam dobio na poklon od, kako povijesni dokumenti kažu, gospođe iz Istre, te ih potaknuo na još usrdniju molitvu. Njihova molitva bila je plodonosna i uskoro je kuga nestala. Onima koji nisu zazivali Gospu prestanak kuge bio je neobjašnjiv, ali onima koji su suznim očima gledali njezino blago lice bilo je jasno tko je zaslužan za čudesan događaj. U znak zahvalnosti Gomiličani 1878. godine započinju izgradnju crkvice na lokalitetu Mila gora uz svesrdnu moralnu i financijsku pomoć samog fra Fulgencija. Zajedno sa zvonom i slikom, crkvica biva posvećena i blagoslovljena 1883. godine u prisustvu tadašnjeg župnika, don Duje Delina, u kojoj i danas 5. kolovoza mještani slave spomen na dobrotu zaštitnice Hrvata, Gospe od Milosti.

Udruga Sveti Jeronim nastala je tako što se skupina mladih entuzijasta u Kaštel Gomilici na čelu s gradonačelnikom Denisom Ivanovićem okupila u svrhu osnivanja udruge koja će za cilj imati humanitarnu, društvenu i socijalnu djelatnost u lokalnoj zajednici. Od 2001. započete su organizacije vezane uz proslave Gomiličke fešte. Te su se aktivnosti proširile na druga događanja koja su se odvijala u Kaštelima: humanitarni koncerti, zabavni programi, kulturne manifestacije i slično.

Godine 2006. Udruzi se priključuje još veći broj mladih osoba iz mjesta, te se još dodatno radi na proširenju djelatnosti unutar udruge. Tako se po prvi put organizira božićni igrokaz „Radosna vijest“ u župnoj crkvi; od tada igrokazi postaju sastavni dio aktivnosti na godišnjoj razini unutar udruge. Intenzivno se posvećuje pažnja humanitarnom karakteru udruge i pod inicijativom Dine Balić započinje s akcijom pomoći obitelji Mlinarić, osmeročlanoj obitelji Tuzlak iz Kaštel Starog i teško oboljeloj sumještanki iz K. Kambelovca Ivani Boras.

Postoji niz aktivnosti koje su se kroz nekoliko godina pa sve do danas događale unutar Udruge i u kojima je ona aktivno sudjelovala poput: sudjelovanja u karnevalskim povorkama, briga i posjećivanje starih i nemoćnih osoba, sanacija plaža i planinskog područja od smeća, izrada i prodaja različitih predmeta i ukrasa u božićno vrijeme.

Od srpnja 2010. započinje program dnevnog boravka i pomoći u kući starijim osobama na području grada Kaštela (mjerenje tlaka i šećera, odlazak liječnicima, razne edukativna predavanja). Iste godine osnovana je i klapa Sveti Jeronim koja ujedno postaje jedan od zaštitnih znakova same Udruge. Tri godine poslije, 2013. svečano je otvoreno prvo prihvatilište za beskućnike u Kaštel Gomilici koje i danas brine o najosjetljivijim skupinama našeg društva.

Od 2012. godine Udruga započinje s intenzivnijim radom na likovnim radionicama s najmlađima kojima je danas posvećena najveća pažnja. Udruga trenutno ima više od 50 aktivnih najmlađih članova (još 50-tak ih je i prošlo kroz udrugu), kao i 20-tak aktivnih volontera srednjoškolskog i fakultetskog uzrasta. Rad s djecom, osim što obuhvaća likovno-kreativne radionice, uključuje i dramske radionice i pripreme igrokaza (3 godišnje), izradu božićnih ukrasa i suvenira, odlazak na izlete, organizaciju tribina i predavanja usklađenih njihovom uzrastu. Otkako je krenuo program dnevnog boravka i pomoći u kući starijim i nemoćnim osobama s njima dijele prostor i povremeno organiziraju zajedničke radionice. Posljednjih godina organiziraju Dane kruha na Brcu u Kambelovcu na kojem predstavljaju rad njihove djece. Izvrsnu suradnju ostvaruju i s OŠ kneza Trpimira u Kaštel Gomilici gostujući kod njih s dramskim igrokazima, prikupljajući humanitarnu pomoć i sl., kao i s dječjim vrtićima.

Zadnjih nekoliko godina na ljeto partneri su na zajedničkom projektu s KUD-om Karol Woytila, na manifestaciji dječjih igrokaza pod nazivom „Igrokaz za igrokazom ide“. Djeca također sudjeluju u čišćenju okoliša mjesta, a posebno plaža. Od jeseni planiraju krenuti s novim aktivnostima i podsekcijama unutar te sekcije rada s djecom (primjerice: likovna grupa, dramska skupina i rekreacijska dio).

Sudjelovali su i u akciji „Plastičnim čepovima do skupih lijekova“ za oboljele od leukemije i limfoma Hrvatske. Pokrenuli su suradnju s Udrugom Down Split; a sve se aktivnosti Udruge mogu pratiti na facebook stranici „Radionice Udruge sv. Jeronim“.