Održana četvrta sjednica Područnoga vijeća Franjevačkoga svjetovnog reda

U subotu, 28. listopada 2017., u dvorani Franjevačkoga kapucinskog samostana Gospe od Pojišana održana je četvrta sjednica Vijeća OFS-a Splitsko-dubrovačkoga područnog bratstva „Sv. Leopold Bogdan Mandić“ pod predsjedanjem Mile Šuto, područne ministre. Radni dio sjednice započeo je misom u svetištu Gospe od Pojišana koju je predslavio fra Stipe Nimac, OFM, predsjednik Konferencije područnih asistenata.

Potom je rad područnoga Vijeća nastavljen u samostanskoj dvorani. Nakon „Izvješća“ područne ministre fra Stipe Nimac, OFM, predsjednik Konferencije područnih duhovnih asistenata održao je duhovni nagovor o temi „Dijalog u OFS-u“. Poslužio se programatskom enciklikom „Ecclesiam suam“ (1964.) pape Pavla VI. kojim putovima Katolička Crkva u naše doba treba vršiti svoju zadaću i tekstom pok. fra Bonaventure Dude „Pavao VI. – Učitelj dijaloga“. Dotakao se prve točke programa „Svijest koju Crkva mora imati o sebi“, potom druge točke programa koja je naslovljena „Obnova Crkve“ i treće točke programa „Dijalog“ koja je bila i ciljna samoga duhovnog nagovora. Fra Stipe je istaknuo nužnost „teologije dijaloga“.

Jasna Šabić, područna blagajnica iznijela je godišnje blagajničko izvješće, razinu doprinosa i razinu troškova. Potom je Dragutin Koštro, povjerenik za komunikaciju i informiranje ukazao da drušvena sredstva priopćavanja trebaju biti u službi evangelizacije. Osim tradicionalnih sredstava, kao što su svjedočanstvo života, kateheza, osobni konatakt, pučka pobožnost, liturgija i slična slavlja, uporaba medija postala je bitna za evangelizaciju, S tim u svezi, nasušna je potreba i mrežne stranice koja bi služila komunikaciji unutar područnog bratstva kao i prema vani područnog bratstva, istaknuo je Dragutin. Zaključeno je da se izabere povjerenostvo, na područnoj razini, za mrežnu stranicu područnog brastva OFS-a.

Nadalje, u programu sjednice razgovaralo se o pripremi za područni kapitul koji će se održati u subotu, 25. studenoga 2017. u Franjevačkom samostanu Gospe od zdravlja u Splitu. Plan i program aktivnosti područnoga bratstva u 2018.; hodočašće područnog bratstva u rujnu prigodom Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji, 2018. godine u Solinu, područne duhovne vježbe, područni seminar za formaciju, područni kapitul u 2018. godini te usklađivanje područnog kalendara s nacionalnim kalendarom događanja u 2018. godini.

Na kraju je Mila, područna ministra zahvalila braći kapucinima, fra Žarku, gvardijanu, posebno fra Dragi, područnom duhovnom asistentu koji je darovao svim prisutnim članovima Vijeća Zbornik radova „Kapucinski samostan i svetište Gospe od Pojišana u Splitu“ (Split 2009.), knjigu „Bokeljska priča o mladosti sv. Leopolda iz Herceg Novog“ (Zagreb, 2012.) i „Leopoldova uljanica“ (Zagreb 2016.). Zahvalila je i Mjesnom bratstvu OFS-a „Gospa od Pojišana“ na čelu s Dragicom Buljubašić, ministrom koji su ugostili članove područnog Vijeća OFS-a i pripremili agape poslije sjednice.