Misa zadušnica za prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana

U povodu 18. obljetnice smrti prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u nedjelju 10. prosinca u prepunoj splitskoj katedrali sv. Duje misu je predvodio katedralni župnik, kanonik don Tomislav Ćubelić, uz prisustvo brojnih građana.

U propovijedi je predvoditelj kazao kako je u teškom i neizvjesnom trenutku naše hrvatske povijesti trebalo hrabrosti i vjere omotane u ljubavi prema domovini da bi se branilo svoja ognjišta. Sve to imali su naši branitelji i predsjednik Tuđman, i na tome im hvala. „Odmah nakon smrti velikana započeo je proces tzv. detuđmanizacije, koji je postao gotovo službena politika. Zanimljivo, nikad nije bilo „detitoizacije, dejugoslavenizacije i desrbofilizacije.. Detuđmanizacija je počela planski, ćak ga se jedno vrijeme nije ni spominjalo. Na službenoj WEB stranici Ureda predsjednika nije se mogao naći ni spomen na dr. Tuđmana punih 10 godina. Kao da nije postojao. Povijest njegove osobe i karizme stvaranja hrvatske države kao da je izbrisana. Tuđman je najznačajnija osoba hrvatske povijesti“. Propovjednik je zatim govorio o braniteljima. Kazao je da su u panici i strahu jedino hrvatski branitelji bili pouzdani, neustrašivi. Jedino je u branitelje nacija imala povjerenje i sigurnost. Jedino se za hrvatskog branitelja znalo što misli i što mu je činiti“. Istaknuo je kako je potrebno priznati  istinu  i  hrabrost,  zatim  s  ljubavlju  i  etičnim  ponašanjem  pristupati  svakom  izazovu  i  problemu  svoga  naroda.  „Biti  zahvalan  znači  ne  trgovati  s  istinom,  žrtvom,  patnjom  i  boli  tvoraca  hrvatske  države.Biti  zahvalan  znači  i  podnijeti  nešto  za  svoj  narod.  Biti  zahvalan  znači  svojim  životom  i  stavom  potvrđivati  istinske  vrijednosti  i  vrednote  svoga  naroda, poštivati  njegov  identitet,  znači  ne  sve  svesti  na  tržište  i  posjedovanja, a  sve  ostalo  bez  značaja.“ Pozvao je okupljene vjernike da se zapitaju jesmo li doista zahvalni svojim sinovima i imaju li oni danas zasluženo mjesto u hrvatskom društvu?

Na kraju svoje nadahnute propovijedi kanonik Ćubelić je kazao: „Ovoj generaciji Hrvata ostaje u nasljedstvo ostvariti sve ono što prvi predsjednik Hrvatske nije uspio, nije htio ili nije smio s obzirom na okolnosti, sasvim svejedno, te u punini realizirati Hrvatsku kao državu u kojoj će svi Hrvati i ljudi zadovoljno živjeti bez utega (lažirane) opterećujuće prošlosti, umreženih ostataka propalog sustava, neefikasnog pravosuđa i nejednake pravde, bez korupcije, bez mržnje na vlastitu domovinu, jednakog pijeteta za sve žrtve i ljude, državu u kojoj će istina, pravda i čovjek biti na prvom mjestu kao svjetlo današnjega svijeta“.

Euharistijsko slavlje je animirao Mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem mo. don Šime Marovića.