Predstavljen logo i geslo Trećega nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji u Splitu i Solinu

Na konferenciji za novinare u utorak, 16. siječnja u dvorani sv. Ivana Pavla II. u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu upriličeno je predstavljanje loga i gesla za Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati 15. i 16. rujna u Splitu i Solinu pod geslom "Obitelj - izvor života i radosti". Na konferenciji su govorili članovi Počasnoga odbora: mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit, mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup i predsjednik Vijeća za život i obitelj Hrvatske biskupske konferencije (HBK), gosp. Blaženko Boban, splitsko-dalmatinski župan, gosp. Andro Krstulović Opara, splitski gradonačelnik i gosp. Dalibor Ninčević, solinski gradonačelnik. O nacionalnoj koordinaciji te o zavjetnoj spomen svijeći govorio je gosp. Petar Krešimir Hodžić, predstojnik Ureda za život i obitelj HBK.

Imajući u vidu sve društvene mijene i ideološke izazove koji se nameću obitelji, Crkva mora biti još svjesnija svoje evangelizacijske i pastoralne brige i skrbi za obitelj. U tom duhu naša mjesna Crkva priprema se za proslavu Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji. Susret obitelji je prilika da se hrvatske obitelji iz Domovine, Bosne i Hercegovine, kao i dijaspore, okupe oko euharistijskog stola i uzajamno ohrabre za svjedočenje vrijednosti i promicanje kulture života. U okviru pripreme za ovaj veliki događaj, prošla godina bila je posvećena poslanju očeva u obitelji, a ova je posvećena majci i majčinstvu, duši i blagoslovu svake obitelji, kazao je nadbiskup Barišić naglasivši kako je rado prihvatio organizaciju susreta te je zahvalio župani i gradonačelnicima Splita i Solina na prihvaćanju članstva u Počasnom odboru. Podcrtao je da „ovo nije samo crkveni događaj već radosni događaj za cijelo naše društvo.“ Nakon objašnjenja logotipa, koji je izradila č. s. Zdravka Milić, akademska umjetnica, istaknuo je njegove glavne karakteristike: vjera, nada i ljubav. Izrazio je nadu da će ovaj susret obitelji imati jak odjek u društvenoj javnosti sa željom da on bude povijesni susret koji će probuditi optimizam u našem društvu.

Fotogalerija: Kristina Bitanga

Župan Boban podsjetio je da obitelji imaju brojne poteškoće, naglasivši da će susret biti poticaj i ohrabrenje za odlučnije zajedničko rješavanje nedaća i za boljitak hrvatskih obitelji. Smatra da treba na pijedestal države staviti obitelj. Splitski gradonačelnik Krstulović Opara rekao je da je radostan zbog susreta obitelji na području grada Splita i Solina i ponudio suradnju u ime Grada. Zaželio je da nakon susreta ostane poruka zajedništva. Solinski gradonačelnik Ninčević istaknuo je da Solin otvorena srca i s nestrpljenjem očekuje brojne obitelji te drži da je Gospin otok pravo i najprimjerenije mjesto za vratiti se svojim kršćanskim korijenima. Predstojnik Ureda za život i obitelj dr. Hodžić kratko je progovorio o pripremnom hodu uz ciklus „Očinstvo i majčinstvo dva lica roditeljskog poslanja“ poželjevši da se kroz Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji osjeti radost roditeljstva.

Biskup Uzinić je zahvalio splitsko-makarskom nadbiskupu na prihvaćanju organizacije ovoga važnog događaja, kao i lokalnim čelnicima na suradnji. Time susret obitelji prelazi okvire Crkve i obuhvaća cijelo društvo. Unaprijed je zahvalio obiteljima Splitsko-makarske nadbiskupije na spremnosti da otvore vrata svojih domova obiteljima koje će doći iz cijele Hrvatske, Bosne i Hercegovine i dijaspore. Time će se dodatno stvoriti zajedništvo i povezanost od kojega će sve obitelji imati dugoročno korist. Biskup je zahvalio Uredima za obitelj svih biskupija u Hrvatskoj, kao i povjerenicima, koji će svojom zauzetošću pridonijeti organizaciji susreta. Pozvao je medije da prepoznaju cilj susreta obitelji, a to je pozitivna poruka o obitelji kao izvoru života i radosti. Svi govornici izrazili su nadu da će ovaj susret u Splitu i Solinu biti jedinstvo domaće i iseljene Hrvatske.

Svi prigodni materijali i vijesti o tijeku priprave za Susret, dostupni su na službenoj internet stranici Susreta:  www. susretobitelji.hr.

P2410347 logoFinal


Logotip Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji izradila je č.s. Zdravka Milić, akademska umjetnica.

U grafičkom oblikovanju logotipa, na bijeloj podlozi, nalazi se obitelj: otac, majka i djeca. Otac i majka svojom formom tvore srce, simbol života i ljubavi. Podignutim rukama prema nebu, u plesnom i radosnom zanosu svjedoče svoju vjeru koja je temelj njihovog zajedništva u ljubavi. Njihova djeca su smještena unutar srca kao okrilja ljubavi svojih roditelja, ali i kao plod njihove uzajamne ljubavi. Držeći se za ruke u međusobnoj povezanosti, gledaju svoje roditelje kao svoje uzore. Obitelj je prikazana u crvenoj i plavoj boji, tj. nacionalnim hrvatskim bojama.

U pozadini je konturama označena nova crkva na Gospinom Otoku u Solinu na kojem će se održati središnje euharistijsko slavlje Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji. Konture nove crkve simboliziraju Crkvu, majku kršćana u kojoj obitelj zauzima povlašteno mjesto. Plava rijeka ispod crkve predstavlja rijeku Jadro, hrvatski Jordan, ali i naše Jadransko more koje umiva čitavom dužinom Splitsko-makarsku nadbiskupiju. Voda je ujedno simbol krštenja po kojem postajemo članovi Crkve – sakramenta spasenja. Zelena boja označava zeleni Gospin Otok, a u isto vrijeme je zelena boja liturgijski simbol nade i buđenja života. Tako su u logotipu simbolički prisutne tri bogoslovne kreposti: vjera, nada i ljubav.

Geslo susreta „Obitelj izvor života i radosti“, uokviruje logotip, te formom i žutom bojom podsjeća na Sunce koje svojom toplinom daje život i radost. 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
U povodu 130. obljetnice rođenja svećenika, glazbenika i hrvatskog mučenika dr. fra Bernardina Sokola (20. svibnja ...
Dana 14. svibnja 2018. započeo je drugi dio Redovitoga provincijskog kapitula Hrvatske provincije sv. Jeronima ...
U galeriji Gradskog kulturnog središta (GKS) u Metkoviću u utorak 15. svibnja održana je konferencija za medije povodom ...
Župa Plina Stablina proslavila je u nedjelju 13. svibnja svetkovinu Gospe Fatimske, nebeske zaštitnice. U župnoj crkvi ...
Na blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića 12. svibnja vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan predvodio je svečano ...
Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu svečano je na svetkovinu Uzašašća u četvrtak, 10. svibnja proslavio ...
Hod za život i ove će se godine, u subotu 19. svibnja, održati u Splitu. Riječ je o manifestaciji kojom se društvo ...
U povodu 20. obljetnice boravka Ivana Pavla II. u Hrvatskoj, 4. svibnja u velikoj dvorani Centralnoga bogoslovnog ...