Druga korizmena biblijska večer na Sućidru: „Noa, čovjek koji je hodio s Bogom“

Drugu korizmenu biblijsku večer srijedom na Sućidru, 28. veljače, predvodio je prof. dr. fra Domagoj Runje. Komentirajući evanđelje dana o istinskoj veličini čovjeka fra Domagoj je kazao: „Isus treći put mora ponoviti pouku o služenju jer izgleda da su učenici tvrda srca i da nikako ne mogu shvatiti kako se istinska ljudska veličina i prvenstvo ne sastoje u tome da drugima vladamo nego da drugima služimo. Najveći među nama jest onaj koji hoće i koji može najviše dati. Koji hoće najviše za drugoga učiniti. Taj je najveći među nama.“

Nakon homilije i mise uslijedila je kateheza s „radnim“ naslovom: „Noa, čovjek koji je hodio s Bogom“. Čitajući i komentirajući događaj Noina ulaska s obitelji i životinjama u korablju prof. Runje je istaknuo bitnu poruku Noina života: „Jedan čovjek može učiniti puno. Ne treba podcjenjivati sebe kao pojedinca. Čovjek koji hodi s Bogom ne samo da se sam spašava ostvarujući to zajedništvo na ovom i onom svijetu nego u tvom svom zajedništvu s Bogom spašava i druge ljude“ da bi potom dodao: „Noa je učinio sve kako mu je Bog naredio. Što znači ako radiš po svome propast ćeš, a ako radiš po Božju, ne boj se, opstat ćeš.“ Zatim je objasnio što znače čiste i nečiste životinje da bi potom istaknuo kako Božje zapovijedi znače da je Bogu stalo do nas, da se za nas brine. O životinjama u korablji fra Domagoj je istaknuo kako se Bog ne brine samo za čovjeka nego i za životinje te o svim stvorenjima. Bog se brine za svakoga.

U daljnjem izlaganju prof. Runje je iznio veoma zanimljivo promišljanje o odnosu reda i pravde. Kazao je: „Kod umnažanja kruha Isus narodu zapovijeda da posjedaju u skupinama po pedeset. Zajednica Isusova nije neka kaotična masa. Organizira ih. To je uređena zajednica. To vidimo u slici kada iz korablje izlaze Noa, sinovi sa svojim ženama te životinje vrsta za vrstom. Već taj izlazak iz korablje govori kako se izlaskom iz korablje u zemlji uspostavio red. Gdje nema reda, gdje nije svatko na svom mjestu tu nema ni pravde. Pravda se ne sastoji u tome da svatko dobije jednako. Pravda je u tome da svatko dobije svoje.“ Svoju predavanje o Noi, čovjeku koji je hodio s Bogom, završio je o prinošenju Noine žrtve Bogu. Istaknuo je kako Noa, za razliku od Kaina, žrtvu ne prinosi sam. On je prinosi sa svojom obitelji, sa svim ostalim stvorenjima. Rekao je: „To je ono što se Bogu sviđa. I zbog toga Bog neće uništiti čovjeka ako, bez obzira na svoju grešnost, stojimo pred Bogom. To je finalna poruka ove priče o Noi. Kada čitavo čovječanstvo stane zajedno ne treba se bojati propasti.“ Sljedeću srijedu korizmenu biblijsku večer predvodi prof. dr. don Marinko Vidović s temom: „Isus zahtjeva obraćenje“.