Drugi dio Redovitoga provincijskog kapitula Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca

Dana 14. svibnja 2018. započeo je drugi dio Redovitoga provincijskog kapitula Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca. Braća su se najprije okupila oko euharistijskoga stola u slavlju koje je predvodio tajnik Provincije fra Ljudevit Maračić.

Uslijedio je radni dio i rad u skupinama u kojemu su braća razgovarala o budućnosti Provincije te prisutnostima; istoga dana prihvaćen je i Četverogodišnji plan i program od 2018. do 2022. godine sa svojim točkama: „Božje prvenstvo i franjevački identitet“, „Promicanje zvanja“, „Formacija – početna i trajna“, „Bratski život“ te „Apostolat“. U večernjim satima predstavljena je knjiga „Nadbiskup Stepinac i franjevci konventualci“ (izd. Hrvatska provincija franjevaca konventualaca, Zagreb 2018.) o kojoj su govorili fra Ljudevit A. Maračić i Ivan Armanda, autor knjige.

U utorak 15. svibnja raspravljalo se o mjestima dvostruke prisutnosti te suspenziji samostana Bezgrešnoga Srca Marijina u Vinkovcima te sv. Ivana Krstitelja u Puli; ove propozicije usvojene su glasovanjem. U nastavku rada izabrani su novi gvardijani u samostanima Provincije: za gvardijana samostana sv. Frane u Cresu izabran je fra Vitomir Glavaš, za gvardijana samostana sv. Frane u Puli izabran je fra Đuro Hontić, za gvardijana samostana sv. Frane u Šibeniku izabran je fra Ivan Bradarić, za gvardijana samostana sv. Frane u Splitu izabran je fra Martin Jaković, za gvardijana samostana sv. Antuna Padovanskog u Vinkovcima izabran je fra Željko Klarić, za gvardijana samostana sv. Antuna Padovanskoga u Sisku izabran je fra Michael Pavić, za gvardijana samostana sv. Antuna Padovanskoga u Novom Marofu izabran je fra Nikola Šantek, za gvardijana samostana Uznesenja Blažene Djevice Marije u Molvama izabran je fra Zdravko Tuba i za gvardijana samostana Svetoga Duha u Zagrebu izabran je fra Tomislav Glavnik. Večernju svetu misu u sklopu pobožnosti „13 utoraka“ pred blagdan sv. Antuna Padovanskoga predslavio je fra Miljenko Hontić, generalni asistent, u zajedništvu sa svim sudionicima Kapitula. U večernjim satima predstavljen je film „Dvije krune“, dokumentarno-igrani film o životu sv. Maksimilijana Kolbea.

U srijedu 16. svibnja u prijepodnevnim satima braća su posjetila zagrebačku prvostolnicu u kojoj su na grobu bl. Alojzija Stepinca izmolili molitvu srednjega časa te molitvu za njegovo proglašenje svetim. Nakon izleta na Sljeme nastavilo se radnim dijelom na kojemu je za magistra bogoslova i sjemeništaraca u narednom četverogodištu izabran je fra Stjepan Brčina, za magistra postulanata izabran je fra Josip Petonjić; za provincijskoga upravitelja Vojske Bezgrešne izabran je fra Zdravko Tuba; za predsjednika Komisije za ekonomiju i gradnju u narednom četverogodištu izabran je fra Vitomir Glavaš, a za glavnoga urednika Veritasa fra Vladimir Vidović. Kapitul je završio molitvom večernjih pohvala koju je predmolio provincijalni ministar fra Josip Blažević i za vrijeme kojih su novoizabrani gvardijani izrekli ispovijest vjere, spomenom pokojne braće prošloga četverogodišta te pjevanjem Tebe Boga hvalimo. U večernjim satima prikazan je dokumentarno-igrani film o 50 godina Župe sv. Josipa Radnika u Sisku.

Fra Vladimir Vidović – novi glavni urednik „Veritas“

Dana 16. svibnja 2018. godine za vrijeme drugoga dijela redovitoga provincijskoga kapitula Hrvatske Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca za novoga glavnog urednika mjesečnika „Veritas – Glasnik sv. Antuna Padovanskoga“ izabran je fra Vladimir Vidović.

Fra Vladimir Vidović je rođen 1982. od oca Ante i majke Smilje, kao prvo od četvero djece. U postulaturu Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca primljen je 2007. godine. Iste godine upisao je Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu. Nakon godine postulature ulazi u novicijat u samostan svetoga Frane na Cresu. Po završetku godine kušnje fra Vladimir daje svoje prve redovničke zavjete te nastavlja studij na KBF-u u Zagrebu na kojem 2013. godine diplomira. 6. listopada 2013. Fra Vladimir je zaređen za đakona u zagrebačkoj katedrali po rukama kardinala Josipa Bozanića, a za prezbitera u Slakovcima 2013. godine po rukama msgr. Đure Hranića, nadbiskupa đakovačko-osječkoga.

 

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
U povodu 130. obljetnice rođenja svećenika, glazbenika i hrvatskog mučenika dr. fra Bernardina Sokola (20. svibnja ...
Dana 14. svibnja 2018. započeo je drugi dio Redovitoga provincijskog kapitula Hrvatske provincije sv. Jeronima ...
U galeriji Gradskog kulturnog središta (GKS) u Metkoviću u utorak 15. svibnja održana je konferencija za medije povodom ...
Župa Plina Stablina proslavila je u nedjelju 13. svibnja svetkovinu Gospe Fatimske, nebeske zaštitnice. U župnoj crkvi ...
Na blagdan sv. Leopolda Bogdana Mandića 12. svibnja vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan predvodio je svečano ...
Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu svečano je na svetkovinu Uzašašća u četvrtak, 10. svibnja proslavio ...
Hod za život i ove će se godine, u subotu 19. svibnja, održati u Splitu. Riječ je o manifestaciji kojom se društvo ...
U povodu 20. obljetnice boravka Ivana Pavla II. u Hrvatskoj, 4. svibnja u velikoj dvorani Centralnoga bogoslovnog ...