Nadbiskup Barišić primio kandidate za splitsku bogosloviju

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić primio je u srijedu 27. lipnja u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu petoricu kandidata za Centralno bogoslovno sjemenište u Splitu: Slavka Mađora (19), Stanka Kačunića (19), Josipa Ulića (20), Ivana Lasića (21) i Danka Kovačevića (32).





Slavko iz konkatedralne župe sv. Petra u Splitu i Stanko iz župe Svi Sveti u Putišićima završili su Nadbiskupijsku klasičnu gimnaziju "Don Frane Bulić" u Splitu kao vanjski đaci. Josip iz župe Porođenja BDM u Tugarima završio je komercijalnu školu u Splitu, a Ivan iz makarske župe sv. Marka završio je elektrotehničku školu nakon koje je upisao Elektrotehnički fakultet u Splitu. Različitost njihovih putova, poput onih kod prvih Isusovih učenika, nadbiskup vidi kao "znakove vremena" te je prvi put upriličio jedan takav susret za "kasnija zvanja". Naglasio je da su i redoviti i izvanredni putovi normalni putovi jer "Gospodin neprestano poziva i izabire, hoda po trgovima i sportskim terenima, ulazi u banke, nastavlja raditi ono što je od početka činio: susreće se s čovjekom i njegovim perspektivama". U ugodnom razgovoru mladići su predstavili svoje životne putove, poteškoće i nadanja, a nadbiskup ih je nastojao ohrabriti na početku njihova hoda i odaziva na Božji duhovni poziv. Govorio im je o vrijednostima koje svijet nudi i o smislu života koji daje Isus Krist. "Dok u današnjem svijetu ima previše trgovine a premalo smisla, čovjek osjeća na sebi pogled koji mu daje razvijati se i rasti, koji ga mijenja, koji ga potiče na altruizam i darivanje. Gospodin želi da razvijamo darove koje nam je dao, da imamo strpljenja sa sobom i s drugima u tom hodu te da mu se predamo s povjerenjem", istaknuo je splitsko-makarski nadbiskup. Potaknuo ih je na čitanje Svetoga pisma, Božje riječi iz koje će crpsti nadahnuće i snagu za svoj život, poziv i poslanje te je svakome od njih darovao Novi zavjet sa psalmima.


Razgovor je nastavljen uz sok na terasi gdje im se pridružio bogoslov Zvonimir Mijić (43), student pete godine teologije u Pamploni (Španjolska), koji je također kasnije zvanje. Nadbiskup je izrazio nadu da će njihov primjer biti poticaj i drugim mladićima koji u sebi osjećaju klicu duhovnoga zvanja da se odvažno odazovu Božjem pozivu na svećeništvo.