Adventska duhovna obnova za redovnice grada Splita

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić održao je u nedjelju 23. prosinca u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu adventsku duhovnu obnovu za redovnice grada Splita i okolice. Na duhovnoj obnovi sudjelovalo je oko 180 redovnica iz 15 zajednica u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji te njihov nadbiskupski delegat fra Petar Lubina, koji je na početku pozdravio nadbiskupa i sestre, kazavši:




"Evo nas ponovno zajedno pred još jedan Božić kako bismo se, kao pripadnici mjesne Crkve, zajednički pripravili za blagdan Rođenja Gospodnjega. Živimo u vremenu u kojemu i našu domovinu sve više zahvaća svjetovni duh, na koji Crkva odgovara pozivom na novi navještaj evanđelja. Redovnici i redovnice imaju u tomu posebnu ulogu, jer je nužna ponovna potvrda naših posebnih poslanja u novim uvjetima života i rada. Stoga smo pozvani iznova promišljati i djelotvorno promicati mogućnosti naših redovničkih karizmi radi prikladnijega naviještanja evanđelja." Lubina se osvrnuo i na Godinu vjere naglasivši da je ona za nas prigoda, da nas, koliko je moguće više, zahvati Radosna vijest. Put vjere i redovnički život pozivaju nas da budemo još snažnije zahvaćeni duhom evanđelja i da njega navješćujemo kuda god se krećemo. Budući da smo se Bogu stavili na raspolaganje, rasvijetljeni darom vjere i ohrabreni svojim redovničkim zavjetima, pozvani smo živjeti i svjedočiti istinske vrijednosti, što nam ih već po svom naravnom dostojanstvu otkriva ljudsko biće koje još više sjaji, otkada je u Kristu Bog postao čovjekom. Dok u svijet unosimo Isusove, evanđeoske ideale, treba nas veseliti svako djelo koje pomaže da čovjek napreduje na putu dobra duha i tijela. Bog naime očekuje od nas da ovdje i sada budemo svjedoci njegove nazočnosti, više životom negoli riječima. Zaustavimo se zato na trenutak u tišini moleći da još više uzrastemo u evanđeoskom duhu kako bismo se i ovogodišnjim Božićem Bogu još više približili, zaključio je povjerenik za redovnice.
Nadbiskup je pozdravio sve provincijalke i sestre svih redovničkih zajednica naglasivši da je to prigoda za osobni poticaj na razmišljanje o otajstvu Božića kao i poticaj za razmišljanje zajednice. Kroz vrijeme adventa posebno dolaze do izražaja dvije žene - Elizabeta i Marija, a redovnice ih mogu bolje razumjeti jer su žene i jer su osobe posvećenog života. Te dvije žene su vodiči prema betlehemskom djetetu. Osim njih, tu je i Ivan Krstitelj koji daje upute da svojim primjerom života možemo nekoga približiti ili udaljiti od betlehemskog Djeteta, naglasio je nadbiskup Barišić. Na Ivanovo pitanje: "Što nam je činiti?" nadbiskup je rekao da traženje sebe i osiguravanje sebe kroz individualizam i sebičnost ne ostvaruje čovjeka nego ga ostavlja u pustinji. Čovjek se ostvaruje kad radi protiv sebe, odnosno kad radi za drugoga. U tom je surječju spomenuo slavlje misa zornica naglasivši kako je svatko mogao spavati barem sat vremena duže, ali je čovjek radio protiv sebe. Međutim, kroz zornice čovjek je osjetio sreću i zadovoljstvo usprkos kraćem spavanju. Mise zornice su čišćenje terena izdaljega. Citirajući proroka Miheja i Augustina naglasio je da veliki, moćni i umišljeni jer su dostatni samima sebi ne dolaze do Boga, a čovjek s dubokim korijenima je ponizan i onda se događaju velika i značajna djela kao što se dogodilo i u malom Betlehemu. Marija, zajedno s Elizabetom, približava nas otajstvu Božića. Iz evanđeoskih tekstova vidimo da njih dvije razgovaraju o iskustvu vjere za razliku od mnogih danas koji razgovaraju o svemu i svačemu, ali ne i o iskustvu vjere, o vjeri su nijemi. Elizabeta je svjesna i osjeća kako je teško vjerovati i povjerovati. Upravo zbog Marijine vjere Elizabeta nju proglašava blaženom jer povjerova. Marijine riječi: "Neka mi bude po riječi tvojoj" postaju model i primjer vjere. Te nam riječi trebaju osobito biti na srcu kroz ovu Godinu vjere jer nas vjera stavlja u stanje blagoslovljenosti, vjera daje novi plod, novi život, kazao je mons. Barišić i nadodao kako su oni koji slušaju i vrše riječ Božju još blaženiji citirajući svetopisamske riječi. Nažalost, danas se sve događa kao na traci i problem je vremena, a otajstvo Božića traži susret u kojem će se skinuti sve maske i priznati pogreške. Bez susreta s Isusom Kristom teško je ostvariti riječi iz poslanice Hebrejima: "Evo dolazim vršiti, Bože, volju tvoju". Božić za osobu posvećenog života je obnova redovničkih zavjeta, bilo privremenih bilo svečanih, jer po otajstvu Božića osoba priznaje da želi vršiti volju Božju i uskladiti svoju volju s njegovom. Upravo u Godini vjere svatko bi trebao poput Marije "ustati i pohititi" iz okvira svoje sebičnosti i tolerancije. Na kraju je nadbiskup izrazio želju da svatko poraste s Božićem jer je smisao Božića "lijepo ime čovjek" i nadodao kako je još ljepše "osoba posvećenog života". Sestra Družbe Kraljice Svijeta izrazila je svoju čestitku nadbiskupu uime svih redovničkih zajednica zaželjevši mu blagoslovljen Božić i Novu 2013. godinu.