Pismo svećenicima i vjernicima laicima - poziv na molitvu za Benedikta XVI. i za izbor novog Pape

Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić je na blagdan Katedre sv. Petra, 22. veljače, uputio pismo svećenicima, redovnicima i redovnicama te vjernicima laicima svoje nadbiskupije u kojem ih poziva na molitvu za Svetog Oca Benedikta XVI. i za izbor novog Pape.




"Još smo ispunjeni snažnim osjećajima zbog događaja koji je ovih dana obuzeo nas u Crkvi i sav svijet", ističe nadbiskup Barišić na početku svoga pisma te nastavlja: "Po Zakoniku Katoličke Crkve odreknuće papinske službe je moguće, ali je vrlo rijedak slučaj u povijesti Crkve. Iz dobro odvagnutih riječi vidljivo je da je Benedikt XVI. odgovorno, savjesno i ponizno pred Bogom, iz ljubavi prema Crkvi donio ovu odluku, koja u sebi nosi snažnu proročku poruku za Crkvu i svijet. Papa je došao do uvjerenja da mu snage zbog poodmakle dobi više ne dopuštaju na prikladan način vršiti papinsku službu u vremenu brzih promjena i tolikih izazova. Njegov duh je spreman ali ga napuštaju tjelesne snage. Zapravo, nije u pitanju bolest, već zbog svoje poodmakle starosne dobi, savjesni, odgovorni i ponizni Joseph Ratzinger ne želi biti zapreka rastu i poslanju Crkve kojoj je vjerno služio ne samo osam godina kao Petrov nasljednik, nego sve godine svoga života." Nadbiskup ističe duboku zahvalnost Svetom Ocu Benediktu za predano i vjerno služenje te za "proročku gestu odreknuća koja sve nas duboko zahvaća i na svoj način preporađa u našim ulogama i odgovornostima. Odreknuće je svojevrsna oporuka nama kršćanima, njegovoj braći i sestrama, kao i svim ljudima dobre volje. Zahvalni smo papi Benediktu XVI. za hrabro nošenje s tolikim izazovima u Crkvi i u svijetu, za njegovo neumorno naviještanje Boga čovjeku i za obranu dostojanstva čovjeka u otvorenosti Bogu. Kao vjerni sinovi i kćeri Katoličke Crkve u hrvatskom narodu uvijek smo osjećali da imamo posebno mjesto u Papinu srcu te nas je osobito uvažio i blagoslovio svojim pastirskim pohodom Hrvatskoj, u Zagrebu 4. i 5. lipnja 2011. godine, prigodom Nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji".
Nadbiskup u pismu poziva vjernike na osobnu i zajedničku molitvu zahvale za dar pape Benedikta XVI., "jednostavnog i poniznog, marljivog i svetog predradnika u Gospodnjem vinogradu, koji je neumorno rasvjetljavao vjeru razumom, i razum otvarao vjeri. Ujedno vas potičem na molitvu Vrhovnom pastiru Crkve da milošću Duha Svetoga, u novom Petrovom nasljedniku dobijemo mudrog i hrabrog papu koji će predvoditi Kristovu Crkvu u njezinu pozivu i poslanju nove evangelizacije u današnjem svijetu. Novi je papa već tu, nama doduše nepoznat, ali ne i Gospodinu. On ga već vidi s imenom koje na svoj način označava i stil njegovog budućeg pontifikata". Splitski metropolit stoga određuje i poziva da se u svim župama i redovničkim zajednicama Splitsko-makarske nadbiskupije u četvrtak, 28. veljače  navečer slavi zahvalno misno slavlje za uzorno služenje pape Benedikta XVI. Kristovoj Crkvi. Potom, da se poslije mise upriliči euharistijsko klanjanje i molitva za izbor novog pape. Nadbiskup Barišić će toga dana predvoditi misu u 18 sati u splitskoj katedrali. Poziva svećenike da se tijekom vremena sede vacante, odnosno od 1. ožujka pa sve do izbora novog pape, u molitvi vjernika doda sljedeći zaziv: "Gospodine, utječemo se Tvojoj providnosti: svojim Duhom prosvijetli okupljene kardinale da izaberu novog papu koji će, Tvojom milošću osnažen, mudro i hrabro naviještati Evanđelje te tako ljudima našeg vremena posvjedočiti Tvoju ljubav i milosrđe, molimo Te." U dan kad se objavi da je papa izabran, nadbiskup nalaže da se oglase zvona u znak zahvalnosti i radosti za dar novog pastira, a svečanost trenutka može se objaviti i postavljanjem papinske i hrvatske zastave. U prvu nedjelju poslije izbora neka se na kraju mise otpjeva svečani "Tebe, Boga hvalimo" i vjernicima s raspoloživim informacijama predstavi novi Petrov nasljednik, naglasio je nadbiskup Barišić poželjevši svima "blagoslovljeno korizmeno vrijeme. Priključimo se molitvama sveopće Crkve u zahvaljivanju za papu Benedikta i u radosnom iščekivanju novoga Rimskog biskupa. Dao svemogući Bog da naš hrvatski narod ostane vjeran i odan Svetom Ocu, te urešen kršćanskim krjepostima, napreduje ovdje na zemlji dok ne prispije u vječno spasenje. Neka nas na tom putu Gospodin sve blagoslovi i prati".