Imotski: Fra Vjeko Vrčić ušao u stotu godinu

Kada čovjek doživi duboku starost, onda je svaki dan u njegovu životu poseban i zaslužuje pažnju okoline. Fra Vjeko Vrčić, najstariji člana Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja i najstariji svećenik u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji, nedavno je proslavio osobit jubilej - 75 godina svećeništva, a 28. veljače, ušao je u 100. godinu života. Taj nesvakidašnji događaj svečano je proslavljen u franjevačkom samostanu u Imotskom.




Na svečanom ručku sudjelovala su braća iz samostanskog okružja, a svečanosti je na poseban način doprinio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić, koji je rado došao čestitati rođendan svom starom prijatelju fra Vjeki, koji ga poznaje od djetinjstva.
U svojoj čestitci Otac nadbiskup istaknuo je fra Vjekin dugogodišnji rad u Nadbiskupiji, od Metkovića do Vrgorca, na čemu mu je u ime svih prijašnjih biskupa, kao i u svoje i u ime svih svećenika Nadbiskupije, od srca zahvalio. Naglasio je da se fra Vjeko istaknuo kao čovjek, kao svećenik i kao redovnik. Mons. Barišić fra Vjeku vidi kao svećenika u habitu i fratra s kolarom, jer je bio vrijedan član svoje Provincije i Nadbiskupije. Otac nadbiskup darovao je fra Vjeki za buduće dane krunicu koju je dobio od pape Benedikta XVI. za njegova posjeta našoj Domovini, da se kao molitelj pridruži molitelju Papi u miru, te šampanjac za rođendanski ručak. Fra Vjeko je u teškim poslijeratnim vremenima posluživao više župa u Neretvi, a s kakvom je ljubavlju to činio, reče Nadbiskup, vidi se po njegovom svježem sjećanju na osobe događaje i mjesta koje je duboko upisao u svoje srce.
Nakon Nadbiskupove čestitke gvardijan fra Kristian Stipanović pročitao je čestitku Oca provincijala fra Joška Kodžomana, koji zbog spriječenosti nije mogao prisustvovati svečanosti. Otac gvardijan čestitao je fra Vjeki u ime svih fratara imotskoga samostanskog okružja i zaželio da dogodine zajedno proslavimo fra Vjekino stoljeće.
Na kraju je slavljenik zahvalio svima koji su došli na slavlje njegova rođendana, osobito ocu nadbiskupu Marinu, koji je uz svoje brojne obveze našao vremena doći na proslavu. Fra Vjeko je nadasve zahvalio Bogu koji ga je dubokom starošću nagradio za njegov predani svećenički rad i dao mu tako mogućnost pokore za sve njegove ljudske slabosti. Zahvalio je svima koji su doprinijeli proslavi njegova 99. rođendana i preporučio se zagovoru Blažene Djevice Marije, Gospe od Anđela.