Svećeničko ređenje u Splitu - 2013.

Splitsko-makarski nadbiskup, mons. Marin Barišić, zaredio je za prezbitere sedmoricu đakona predvodeći euharistijsko slavlje u splitskoj katedrali sv. Dujma, u subotu 29. lipnja, na svetkovinu sv. Petra i Pavla. Na naslov Splitsko-makarske nadbiskupije zaređeni su Josip Bečić (Srinjine), Domagoj Jelača (Split), Zvonimir Mijić (Split) i Franjo-Frankopan Velić (Köln-Njemačka), a na naslov Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Šimun Markulin (Hrvace), fra Antonio Mravak (Gala) i fra Ivan Vuletić (Slivno).


 



"Mnogi svećenici zaređeni su na današnji dan, to je dar na kojem trebamo stalno zahvaljivati. Raduje se danas cijela nadbiskupija i provincija, ali i čitav puk koji predstavlja Crkvu", rekao je nadbiskup te pozdravio sve okupljene, provincijala Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Jošku Kodžomana, generalnog vikara Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Ivana Ćubelića, odgojitelje mr. don Borisa Vidovića i dr. fra Stipu Nimca, profesore, 60-ak svećenika, redovnike i redovnice te posebno obitelj, rodbinu i prijatelje ređenika.
"Isus pita učenike 'Što ljudi kažu tko sam ja?'. To zvuči kao lagano pitanje koje se čuje ušima i na koje odgovaramo usnama. No kad pita 'Što vi kažete tko sam ja?', to je već teže. To vas, dragi ređenici, Isus pita danas, a za taj odgovor nije dovoljno uho ili usta, ono se tiče osobe, ono je osobno, i na njega možete odgovoriti samo uz osobni razgovor sa Gospodinom", rekao je nadbiskup u homiliji te pojasnio kako se na to pitanje nikad ne može odgovoriti do kraja, ali smo pozvani neprestano odgovarati i rasti u tom odgovoru, i to ne samo učeči, kroz studij i razmišljanje, već je potrebno srce, ljubav i molitva. "Samo u ozračju molitve možete proniknuti odgovor. Svećenik je čovjek molitve i ona nas stavlja u najdublji odnos dostojanstva, odnos Oca i Sina, ali i u odnos sa bližnjima. Zato su u molitvi svećenika prisutni i svi problemi koji opterećuju današnjeg čovjeka", naglasio je nadiskup i nadodao kako nitko ne može biti toliko blizak čovjeku kao svećenik te da zato ređenicima želi da budu istinski duhovni oci svojim vjernicima, da upoznaju život čovjeka, njegovu patnju i nadu, uspjeh i neuspjeh, kako bi im mogli dati potporu i ohrabrenje. "Budite na čast i slavu, radost i ponos svoje obitelji, Crkve i naroda", zaključio je nadbiskup.
Nakon homilije uslijedio je središnji čin ređenja, polaganje ruku i posvetna molitva, koje je tumačio mr. don Mario Buljević, vicerektor Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu. Na samom kraju slavlja, kojeg je svojim pjevanjem uveličao Mješoviti pjevački prvostolni zbor sv. Dujma pod ravnanjem maestra don Šime Marovića, okupljenima se obratio i provincijal fra Joško Kodžoman koji je podsjetio da je vjera u Boga i ljubav prema Crkvi zaslužna za ovaj značajan događaj. "Draga mlada braćo, suradnici na njivi Gospodnjoj, želim Vam prije svega dobro zdravlje, dug i plodonosan svećenički život, puno snage i strpljivosti i posebno dar pastoralne i ljudske razboritosti. Sve što budete činili, činite mudro, s ljubavlju i u duhu Kristovu", rekao je ređenicima fra Kodžoman te zaželio da ih trajno nadahnjuju primjeri svetih Petra i Pavla te da poput njih, u Crkvi nađu smisao života.