Đakonsko ređenje fra Ivana Šimunca u Splitu

Splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, predvodeći euharistijsko slavlje u petak, 12. srpnja u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu, na naslov Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja za đakona je zaredo fra Ivana Šimunca iz župe sv. Mihovila Arkanđela - Lišane Ostrovičke.




"Ovo ređenje dar je Provinciji i našoj Crkvi. Dar je to kojeg moramo prepoznati, na njemu biti zahvalni i prihvatiti ga otvorena srca", rekao je nadbiskup na početku misnog slavlja te pozdravio braću franjevce, župnike, odgojitelje, profesore, obitelj, rodbinu i prijatelje ređenika kao i sve okupljenje vjernike. U slavlju, koje je svojim pjevanjem uveličao Župni zbor Gospe od Zdravlja, sudjelovali su provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joško Kodžoman, vikar Provincije i župnik Gospe od Zdravlja fra Ante Udovičić, gvardijan fra Jakov Begonja, odgojitelj ređenika i profesor na KBF-u u Splitu fra Stipe Nimac koji je tumačio obred đakonskog ređenja te zajamčio da je kandidat prikladan za đakonsku službu.


U svojoj homiliji nadbiskup je kazao kako se Josipa egipatskog može smatrati đakonom jer je u teškim, kriznim vremenima bio u službi bližnjega, a takav je mogao biti jer je poštivao čovjeka i bio vjeran Bogu. Ta slika sebedarja doseže svoj vrhunac u Isusu Kristu. "Nažalost danas se u svijetu događa negativan pomak. Pomak u zatvorenost, egoizam i sebičnost", istaknuo je nadbiskup te pojasnio kako je čovjek zaboravio na bližnjega, gleda samo sebe i čini samo ono što njega zadovoljava i čini sretnim. "Ovo 'ja' nije nevažno, ali nije dovoljno. Danas svijetu nedostaje ljubav prema bližnjemu i želja da se čini dobro za čovjeka, i upravo to želim tebi, fra Ivane, da svojim životom ugodiš Bogu i budeš na korist ljudima", poručio je ređeniku nadbiskup te nadodao da ga Bog šalje da bude svjetlo i njegov mudar i jednostavan svjedok u svijetu koji sve više postaje nehuman i u kojem ima previše vukove naravi. On ne želi da budemo zabrinuti već da se oslonimo na njegovu zaštitu, a ne na vlastite sposobnosti. "Uvijek imaj na umu da imaš puno toga za dati. Osmijeh, dobra riječ i uvažavanje osobe, sve su to velike stvari koje nedostaju čovjeku, a upravo to je jedna od uloga đakona, pomagati ljudima", nastavo je nadbiskup osvrćući se na riječi pape Franje koji neumorno ponavlja koliko je bitno biti blizak čovjeku.


Na kraju misnog slavlja, provincijal fra Joško Kodžoman zahvalio je Bogu na daru ljubavi prema svima nama i na daru vjere koja je potakla novozaređenog đakona Ivana da spremno služi narodu, Crkvi i Bogu. Zahvalio je i Ivanovoj obitelji koja je u njemu razvijala i odgajala osjećaj pripadnosti Crkvi. "Dragi fra Ivane, kao tvoj redovnički poglavar neizmjerno se veselim tvojoj odluci da nastaviš raditi i živjeti na njivi Gospodnjoj. Po zagovoru našeg oca sv. Franje, neka te čuva i štiti, te u svemu što je dobro i plemenito nadahnjuje i prati dragi Bog, izvor svake životne milosti i razlog našeg vjerničkog optimizma i zahvalnosti", zaključio je provincijal. Gvardijan samostana Gospe od Zdravlja fra Jakov Begonja čestitao je fra Ivanu i zahvalio svima koji su doprinijeli ovom slavlju, a sve okupljene pozvao je na druženje i malo obiteljsko slavlje u prostorijama samostana.


"Želim ti da uvijek u sebi imaš ljubav, zahvalnost i raspoloživost za čovjeka i da neprestano otkrivaš karizmu i veličinu svojega utemeljitelja sv. Franje Asiškoga koji je svojim životom posvjedočio ljubav prema bližnjemu. Tu ljubav svjedoči riječima i životom. Na tvom putu neka ti pomogne Isus Krist i Majka Marija, a mi ćemo te pratiti molitvama i biti ti ohrabrenje", zaključio je nadbiskup te udijelio svečani blagoslov. Fra Ivan Šimunac đakonsku službu vršit će u župi Sv. Ilije u Metkoviću.