Susret svećenika, redovnika i redovnica iz Cetinske krajine u Sinju

Svećenici, redovnici i redovnice, bogoslovi, sjemeništarci, kandidatice i novakinje iz Cetinske krajine hodočastili su u Sinj, u Svetište Gospe Sinjske, u srijedu 7. kolovoza. Susret je započelo procesijom u 11.00 sati iz samostanskog dvorišta, nakon čega je, u samostanskoj crkvi Gospe Sinjske, splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić predvodio euharistijsko slavlje na kojem je sudjelovalo 97 svećenika, 214 časnih sestara, bogoslovi i sjemeništarci, kandidatice i novakinje rodom iz Cetinske krajine među kojima su bili provincijal fra Joško Kodžoman, sinjski gvardijan fra Petar Klapež te provincijalka s. Anemarie Radan.




Na početku slavlja riječi pozdrava uputio je sinjski gvardijan fra Petar Klapež koji je izrazio dobrodošlicu u svetište Gospe Sinjske i zahvalio Bogu za otajstvo Euharistije koje je stavljeno u središte susreta, a po kojem se hrani vjera i svećenički te redovnički poziv. "U ovoj "Godini vjere" mi Bogu posvećene osobe ovog plemenitog Cetinskog kraja došli smo u devetnici Velike Gospe u Sinj kao hodočasnici. U ovom susretu blisko smo povezani s Čudotvornom Gospom Sinjskom, koja je snažno obilježila naše živote, a posebno naše pozive i odazive. Želimo biti živa kršćanska i molitvena nazočnost, ovdje gdje je molitva jedini odgovor na pitanja koja toliko puta u našem pozivu nadilaze ljudsku ograničenost" , kazao je gvardijan te istaknuo kako je toliki broj duhovnih zvanja posebnost cetinskog te kako je za ovaj susret upućeno oko 500 pozivnica časnim sestrama i oko 170 pozivnica svećenicima i redovnicima. "Braćo svećenici, cijenjene časne sestre, neka ovo euharistijsko slavlje bude naša molitva zahvale za darove koje nam Gospodin daje po zagovoru naše nebeske Majke, da se pomoću njih služimo i donosimo radost onima kojima nas Isus svaki dan šalje", zaključio je gvardijan.


Pozdravivši sve okupljene mons. Marin Barišić, kazao je kako u Godini vjere trebamo biti zahvalni Bogu za dar posvećenog života i moliti da Gospodin još više umnoži tu milost dara posvećenog života te da su ovakvi susreti prilika za zahvalu Bogu, roditeljima i svima koji su bili pratitelji na putu svećeništva i redovništva. Na početku homilije nadbiskup je naglasio kako je lijepo biti biskup, svećenik, redovnik, redovnica te da, poput izviđača istupaju u društvo kao proroci, ljudi nade i budućnosti. "Draga braćo i sestre, u ovom vremenu važno je vidjeti sebe kao izviđače obećane zemlje poput Kaleba i Jošue koji su bili svjesni da je ulazak u obećanu zemlju Božja stvar i povjerovali da nisu sami nego da je Gospodin s njima", rekao je o. Nadbiskup. U nastavku homilije nadbiskup je kroz tri zavjeta, djevičanstva, siromaštva i poslušnosti, ukratko protumačio kako osoba koje su posvećene Bogu nisu razumljive svijetu koji na njih gleda kao na životne promašaje jer u njima, navodno, nema slobode, individualnih prava te se narušava dostojanstva ljudske osobe. "Ako itko štiti dostojanstvo osobe, onda je to Gospodin i Evanđelje. Zavjet djevičanstva pročišćava ljubav od narcisoidnosti. Po zavjetu djevičanstva osoba raste u ljubavi za druge. Zavjet siromaštva pročišćava čovjeka da živeći u solidarnosti dijeli i pomaže drugima. Čovjeka ne obogaćuju titule jer je jedino bogatstvo Bog., sve drugo je isprazno. Zavjet poslušnosti pročišćava čovjeka da bude svjestan drugoga, svoga bližnjega i da taj odnos modelira mene koji nisam sam. To je važno jer suprotnost tome jest individualizam", pojasnio je nadbiskup te je ponovio riječi pape Ivana Pavla II. koji je rekao kako 'svećenik, redovnik i redovnica uvijek moraju biti van vremena', ali na način da su otvoreni budućnosti jer onaj tko je povezan s Kristom ne može pripadati prošlosti. "Naša unutarnja radost je plod novih zvanja. Želio bih da svaki od nas kaže iskreno Bogu i Mariji - hvala! Želio bih da svaki od nas otvori potpuno svoje srce i zamoli Boga i Mariju da uvećaju plodove našega života. Budimo radosni što pripadamo obitelji Crkve jer i pripadnost Crkvi nosi svećenika, redovnika i redovnicu. Marijo, Majko naša, umnoži nam vjeru u Boga da možemo biti istinski izviđači", zaključio je nadbiskup.


Nakon homilije uslijedila je obnova krsnih obećanja i molitve vjernika. Pri završetku slavlja riječ je uputio provincijal fra Joško Kodžoman koji je istaknuo kako nam je ovaj susret zajedništva u molitvi omogućila milost Božja. "Ovaj susret je poticaj da ne zaboravimo odgovornost prema svome hrvatskom narodu. Kao redovnici i redovnice na njivi Gospodnjoj Bog nam je dao različite službe koje se očituju u odgojiteljima, katehetama, profesorima, €¦ i svi skupa smo neprocjenjivo blago", kazao je provincijal te čestitao organizatorima susreta i zaželio da svi skupa rastemo u ljubavi prema Bogu i bližnjima i izrazio nadu da će se ovakav susret ponoviti u što skorijoj budućnosti i u još većem broju. Sinjski gvardijan fra Petar Klapež zahvalio je Bogu i Gospi Sinjskoj na svim udijeljenim milostima te mons. Marinu Barišiću na njegovu prisustvu. Posebno je zahvalio voditeljima zbora s. Mirti Škopljanac i fra Stipici Grgatu kao i s. Zorislavi Radić koja je svirala na orguljama. Sve sudionike susreta je pozvao na domjenak i rekao da mogu u samostanskom dvorištu preuzeti uspomenu na ovaj svečani dan. Prije blagoslova i otpusta, svi okupljeni izmolili su posvetnu molitvu Gospi Sinjskoj.