Središnja proslava sv. Klare u Splitu

Blagdan sv. Klare, majke i utemeljiteljice sestara klarisa, svečano je proslavljen u nedjelju, 11. kolovoza, u samostanskoj crkvi redovnica klarisa u Splitu. Večernje svečano misno slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. Na početku misnog slavlja nadbiskup je pozdravio samostanskog kapelana klarisa fra Josipa Lucića,  braću svećenike, sestre klarise i sve vjernike i štovatelje sv. Klare koji su došli reći hvala sestrama za njihovu prisutnost u gradu Splitu, nadbiskupiji i domovini.




U svojoj homiliji nadbiskup je kazao kako je sv. Klara kroz svoj život sjedinila ljudsku veličinu i ljubav Božju te da su sveci veliki ljudi poput nje koji u srcu i u životu ispravno poredaju vrednote. Kada čovjek poveže srce s Gospodinom, on postaje svevremenski. "Srce je središte našega života i Isus nas mjeri po srcu kad kaže 'Gdje ti je blago tu će ti biti srce', a naše nam srce neprekidno govori da nismo dostatni sami sebi, ono traži uporište u ljudima, u stvarima. Upravo zbog toga često ga vežemo za pogrešne stvari", kazao je nadbiskup i uputio na primjer sv. Klare kojoj nije bilo teško ostaviti sve što ima jer je pronašla najveće blago, a to blago je Bog. "Brate, sestro, što je s tvojim srcem? Je li pasivno, indiferentno, zatvoreno ili budno i otvoreno? Jesmo li zamijenili cilj za sredstva i sredstva pretvorili u život? Ako jesmo, onda smo zaista siromašni", upozorio je nadbiskup i savjetovao da se što prije riješimo ovakvoga siromaštva i budemo radosni i bogati. Naglasio je kako i Bog ima svoje blago, a njegovo blago je čovjek. Na kraju svoje homilije nadbiskup je istaknuo kako je potrebno neprestano zahvaljivati Gospodinu jer nam je dao veliku i snažnu ženu koja neprestano rađa svoje kćeri diljem svijeta. "Sestre klarise su blago ovog grada jer je njihovo bogatstvo Bog i bližnji", zaključio je nadbiskup te čestitao imendan svima koji nose ime ove asiške svetice.


Okupljenim vjernicima obratio se i samostanski kapelan klarisa fra Josip Lucić koji je ponovio kako nas je, u ovom samostanu u kojemu se sestre klarise okupljaju svaki dan i noć kako bi svoj i naše živote i našu domovinu približile Bogu, okupila vjera, ljubav i zahvalnost. Zahvalio se o. Nadbiskupu na njegovoj pastirskoj i ohrabrujućoj riječi, propovjednicima koji su predvodili devetnicu i vjernicima koji su se, unatoč visokim temperaturama, radosni okupljali u čast sv. Klare. Posebnu zahvalu uputio je sestrama klarisama koje su pjevanjem ovu proslavu učinile još svečanijom i bogatijom.