Ljetni susret bogoslova Splitsko-makarske nadbiskupije

Duhovno - rekreativni susret bogoslova Splitsko-makarske nadbiskupije i njihovih odgojitelja sa nadbiskupom mons. Marinom Barišićem održan je i ove godine, kako to već tradicija nalaže, u Vepricu, marijanskom svetištu pokraj Makarske, zadnjeg vikenda u kolovozu.


Trodnevno druženje započelo je u petak, 23. kolovoza, zajedničkim ručkom u bogosloviji nakon kojeg se krenulo u Vepric. Bogoslovima se pridružio i mons. Jure Bogdan, rektor Hrvatskoga papinskog zavoda svetog Jeronima u Rimu. Kao postulator kauze za proglašenje blaženim don Miroslava Bulešića, po dolasku u svetište, održao je detaljno i iscrpno predavanje o tom skorašnjem hrvatskom blaženiku, o njegovom životu, djetinstvu, bogoslovskim danima i svećeništvu, dajući kroz njega primjer mladog svećenika, primjer koji oduševljava i privlači, koji se u autentičnom življenju svoga svećeništva potpuno predao Bogu, Mariji i Crkvi, te je na kraju mučenički ubijen u 27. godini života. Poslije predavanja, mons. Bogdan je predvodio i euharistijsko slavlje, nakon kojeg je nastavljeno druženje.
Subotnje jutro je započelo molitvom, svetom misom i doručkom, poslje čega su bogoslovi, zajedno sa nadbiskupom Barišićem i mons. Bogdanom krenuli na Slime, gdje su posjetili grob pokojnog duhovnika don Marina Škarice. Tu su se pomolili za pokojnika i nastavili put prema rekreacijskom dijelu susreta, raftingu na Cetini. Nakon vesele i pomalo iscrpne vožnje koja je završila u Radmanovim mlinicama, prepuni dojmova o ljepoti prirode i žustrini rijeke Cetine, uputili su se prvo ponovno u Slime na okrijepu, a potom natrag u Vepric.
Kruna susreta bilo je nedjeljno slavljenej euharistije koju je predvodio mons. Marin Barišić, istaknuvši u homiliji nužnost uskih vrata koja "nisu uska zato što ne bi mogla biti šira, nego zato što je potrebno ući sa svom odgovornošću i osobnom odlukom za Krista, potpuno sam, bez mogućnosti provlačenja pri ulaženju s više osoba. Za takav ulazak potrebna je hrabrost i odlučnost priznat se Kristovim i živjeti Krista svakodnevno. Nemogućnost prolaska kroz uska vrata uvjetovana je Kristovim ne prepoznavanjem samog sebe u čovjekovom životu." Nakon mise organizirano je zajedničko kupanje na obližnjoj plaži, a poslje ručka povratak u Split puni dojmova o boravku u Vepricu za kojeg bogoslovi znaju reći da im je kao druga bogoslovija, budući da čovjeku pruža idealno mjesto za mir, sabranost i meditaciju. Da je Vepric oaza mira u kojoj se po predivnoj prirodi čovjekov duh uzdiže k Bogu potvrdili su i mons. Nikola Eterović, generalni tajnik Sinode biskupa i mons. Ante Jozić, voditelj misije Svete Stolice u Hong Kongu koji su izrazili oduševljenje svojim nedavnim posjetom ovom Gospinom svetištu.