Susret svećenika Kliškoga dekanata

Svećenici Kliškog dekanata u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji susreli su se u srijedu 9. listopada 2013. na svojoj redovitoj mjesečnoj rekolekciji u Neoriću. Molitveni dio je počeo u župnoj crkvi Svih Svetih klanjanjem pred Presvetim sakramentom. U nadahnutoj meditaciji dekan don Vlado Strikić je govorio o svećeničkim karizmama i otvorenosti svećenika poticajima koji dolaze iz povezanosti sa Isusom Kristom kroz molitvu i meditaciju o Riječi Božjoj.


 



Radni dio susreta održan je u župnoj dvorani. Dekan je najprije pozdravio sve nazočne kolege župnike koji su se okupili u punom sastavu te  uputio dobrodošlicu dr. don Nedjeljku Anti Ančiću i čestitao mu na novoj službi pastoralnog vikara naše nadbiskupije. Don Vlado je kratko uveo  u temu današnjeg susreta: Kako s krizmanicima? Zatim je pastoralni vikar predstavio plan i program pastoralnog rada za sljedeće tri mjeseca do kraja ove godine i podrobnije progovorio o nekim praktičnim prijedlozima kod sakramenta sv. Krizme. Poseban naglasak je stavio na četiri bitna elementa uvođenja u vjeru što ih slijedi i Katekizam Katoličke Crkve: vjerovanje, evanđeoski zahtjevi, sakramenti i život Crkve, molitva. Budući da Katekizam ima težak i bremenit jezik teologije, tradicije i Biblije, trebao bi poslužiti za pripremu drugih katekizama, odnosno kateheza. Obrazložio je da bi za plan i program priprema za krizmanike bilo vrijedno upotrebljavati katolički katekizam YOUCAT s dodatnim izdanjima: YOUCAT - Molitvenik za mlade i YOUCAT - Priprava za sakrament potvrde (za krizmanike i za voditelje). Ohrabrio je nazočne svećenike da prihvate nove tehničke mogućnosti i da u svoj rad po mogućnosti uključe župne suradnike ne štedeći mara i upornosti u pripremu krizmanika.
Pastoralni vikar je, povrh skrbi za subraću, osobito zadužen za trajnu intelektualnu, duhovnu i pastoralnu formaciju svećenika. Svećenike je primio i ugostio župnik Neorića don Nikola Golemac.