Svečani blagoslov duhovnog centra "Oaza sv. Marije Krucifikse" na Kamenu u Splitu

Obnovljeni i prošireni duhovni centar "Oaza sv. Marije Krucifikse" sestara Službenica milosrđa na Kamenu u Splitu blagoslovio je u srijedu, 30. listopada, splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić. Na blagoslovu su se okupili brojni svećenici, redovnici i redovnice, župljani i ostali uzvanici.




Sve okupljene, u ime Družbe sestara Službenica Milosrđa u Splitu, pozdravila je njihova poglavarica, s. Mariangela Galić koja je posebnu zahvalu i pozdrave uputila vrhovnoj poglavarici majci Gabrielli Tettamanzi, generalnoj ekonomi s. Mariji i tajnici Družbe s.Enriki te svim sestrama hrvatske Provincije svetog Ćirila i Metoda."Vaša nazočnost znak je našeg jedinstva i povezanosti sa zajedničkim izvorom, utemeljiteljicom sv. Marijom Krucifiksom. Možemo slobodno reći da se duh sv. Marije nastanio u ovoj kući. Ime koje kuća nosi, kapela koja je posvećena njoj u čast, kameni kip u dvorištu, kao i apostolat koji se u ovoj kući odvija, sve odiše njenom Karizmom", kazala je s.Galić te ukratko predstavila povijest samostana.
Prije 32 godine, 7. veljače 1981. g., na mjestu današnjeg centra, postavljen je i blagoslovljen je kamen temeljac za novi samostan. "Temelj ove kuće i samostana su snažni jer je tada u njih položena staklenka s križem i medaljom sa likom Ivana Pavla II. te popis svih sestara Provincije. Znakovi su to koji govore da se ova kuća željela graditi na čvrstoj stijeni, Isusu Kristu". Dvije godine kasnije, 4. prosinca 1983. g. nadbiskup dr. Frane Franić blagoslovio je novi samostan i posvetio oltar i kapeli. Od tada su u ovaj prostor na duhovne vježbe i obnove, susrete i seminare dolazili brojni vjernici čije je živote preobrazila Ljubav. Stoga se s godinama rodila potreba za proširenjem i obnovom pa je župnik o. Branka Zebića 5. travnja 2012. g. blagoslovio gradilište.
"Izražavam zahvalnost našoj Generalnog upravi koja je ovo materijalno ulaganje prepoznala kao znak ovog vremena i upravo u ovoj Godini vjere i godini kada mi kao Družba slavimo 200-tu obljetnicu rođenja naše utemeljiteljice sv. Marije Krucifikse, prodajom kuće u Italiji omogućila izgradnju ovog duhovnog centra, ovu oazu mira i molitve za susret tolikim tražiteljima Boga", istaknula je s.Galić te je zahvalila svim institucijama i pojedincima koji su sudjelovali u realizaciji projekta.
Nadbiskup Barišić izrazio je radost što su radovi uspješno privedeni kraju te što se okupio velik broj prijatelja koji prepoznaju i podržavaju rad sestara Ančela i s njima dijele radost povodom blagoslova. "Kao što je prilikom blagoslova rekao moj prethodnik dr. Frane Franić 'Ovo će biti dom molitve i konteplacije', ja bi kao njegov nasljednik to isto ponovio i rekao neka bude tako, s Božjim blagoslovom kojeg ćemo sada zamoliti". Nadbiskup je ukazao i na tom da ovaj centar pripada svim nama. "Gradile su ga sestre i Ljubav, a ono što pripada Ljubavi koja je ovdje temelj, onda to pripada svima".
Župni zbor pod vodstvom maestra Marina i Josipa pjesmom je uzveličao obred blagoslova ali i euharistijsko slavlje koje jepredvodio nadbiskup. On se u homiliji osvrnuo na Isusove riječi  'Tko ljubi mene i čuva moju riječ kod njega ćemo se nastaniti i naći svoj dom' te ukazao da je svatko od nas je njegov dom i  njegova kuća. "I ovdje na Kamenu smo gradili jedan dom, jedni kuću na čast i slavu Gospodinu i na dobro braće i sestara. I zato bi rado povezao ove Božje riječi i ovaj današnji događaj. Kada se promatra ovaj centar vidi se povezanost i sklad. Upravo to je ono što Duh Božji želi postići u svakom čovjeku, u kući Božjoj", kazao je nadbiskup te nadodao kako nam Duh pomaže u našoj nemoći jer smo često udaljeni jedni od drugih i izunutra ranjeni ili urušeni, a on snagom Božje ljubavi sve obnavlja i povezuje i želi nas suobličiti s originalom - Isusom Kristom. "On je model po kojem trebamo ravnati naša srca i graditi odnose i zajedništvo. Ovaj dom sa svojom toplinom, mirom i ljubavi kojim odiše neka mnogima bude od pomoći u izgradnji nutarnjeg, duhovnog doma", zaključio je nadbiskup. Nakon euharistijskog slavlja upriličeno je prigodno druženje.