Adventska duhovna obnova svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije 2013.

U Marijanskome svetištu i duhovnom centru Vepric održana je u srijedu, 4. prosinca, adventska duhovna obnova svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije. Duhovna je obnova započela pokorničkim bogoslužjem u kojem je o. Branko Zebić OCD, župnik župe Sv. Mihovila na Kamenu, dao nekoliko poticaja za razmišljanje i ispit savjesti na temelju svetopisamskih čitanja i pisma fra Ante Antića svome duhovnom voditelju. Nakon pojedinačne ispovijedi okupljeni su svećenici slavili euharistijsko slavlje u zajedništvu sa splitsko-makarskim nadbiskupom mons. Marinom Barišićem.


 



Polazeći u homiliji od evanđeoskoga izvješća o Isusu koji ozdravlja hrome, kljaste, slijepe i nijeme, nadbiskup Barišić prepoznao je četiri vrste ljudske ograničenosti koje predstavljaju sveukupnost ljudske grješnosti: "Hrom - to je nepomičan čovjek koji ne može do cilja. Kljast - to je čovjek savijen, pognut, bez svoga dostojanstva, bilo da su mu ga drugi oduzeli, bilo da ga je sam izgubio. Slijep - to je čovjek koji ne vidi, koji nema svjetlo istine. Nijem - to je čovjek koji nema dijaloga, koji ostaje zatvoren u se. Tako i mi u svojoj ljudskosti trebamo stati pred Boga da nas On ozdravi."  Nadbiskup je također podsjetio na neke naglaske iz netom objavljene Apostolske pobudnice "Radost Evanđelja": "Papin poticaj na 'pastoralno obraćenje' stavlja pred nas pitanje kako naš pastoral učiniti evangelizacijskim. Ako primjerice katehezu svedemo na geografiju, povijest i arheologiju, onda nema navještaja, nema Radosne vijesti i osobnoga susreta s Gospodinom."


Nakon euharistijskoga slavlja, svećenici su nastavili svoj susret razmišljanjem o pastoralnim aspektima enciklike "Lumen fidei". U prvome predavanju pod naslovom "U vjeri se otvaramo Ljubavi koja nas preobražava" pastoralni vikar don Nediljko Ante Ančić predstavio je prvo i drugo poglavlje Enciklike te ukazao na neke moguće primjene u pastoralu. Potom je o. Franjo Pšeničnjak DI u svome predavanju "Svjetlo za život u zajednici Crkve" sažeto prikazao nosive misli trećega i četvrtoga poglavlja Papine enciklike.


Nakon rasprave o predavanjima nadbiskup Barišić i generalni vikar don Ivan Ćubelić odgovarali su na pitanja svećenika o aktualnim pastoralnim i društvenim temama.


Duhovna je obnova završena zajedničkim objedom i druženjem u popodnevnim satima.