Adventska duhovna obnova za redovnice grada Splita i okolice

Tradicionalnu adventsku duhovnu obnovu za redovnice grada Splita i okolice održao je  splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u nedjelju 22. prosinca u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu. Na obnovi je sudjelovalo oko 150 redovnica iz 15 zajednica u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji te njihov nadbiskupijski delegat fra Petar Lubina.


 



On je na početku pozdravio nadbiskupa i sestre i kazao kako su se ponovno okupili na zajedničku pripravu jer se približio dan kada je Sin Božji postao jedan od nas da bi se i mi mogli zvati djecom Božjom i baštinicima Neba. "Živimo u čudnom vremenu. Naša domovina je ušla u uniju zemalja s kojima dijeli zajedničke vjerske, kulturne i civilizacijske korijene. Ponadali smo se da će nam biti lakše, no naši predvodnici, umjesto da se zauzmu da svi imamo posla i kruha, ulažu sve snage da promjene svjetonazor hrvatskog društva. Uništavaju njegove moralne i kulturne vrijednosti i tradiciju, prirodan brak muža i žene, i ulogu roditelja". Lubina se osvrnuo i na poruke koje su vjernicima uputili Petrovi nasljednici. Kazao je kako je blaženi Ivan Pavao II. uveo Crkvu u novo tisućljeće i dao nam smjernice kako postati svjetlo svijeta i sol zemlje. Njegov nasljednik Benedikt XVI. trudio se svojim propovijedima Crkvu učiniti prihvatljivom i otvorenom suvremenom svijetu. Svojom evanđeoskom jednostavnošću papa Franjo pokazuje nam primjer radosnog navjestitelja evanđelja i nas poziva da u svijetu u tom prednjačimo. "Da bi smo to mogli evanđelje moramo najprije sami zaživjeti i u njemu se pronaći", zaključio je povjerenik za redovnice.


Nadbiskup je najprije pozdravio sve provincijalke, sestre i kandidatice svih redovničkih zajednica, a potom je s njima podijelio svoja razmišljanja o Božiću. "Polako starimo, skupljamo godine. S tim godinama trebali bi postajati sretniji i dublje uranjati u otajstvo spasenja koje nam je darovano. Koliko smo u tome uspješni? Čitav naš život je jedan advent, jedan hod ususret Gospodinu. Na početku, kad su četiri nedjelje pred nama, Božić nam se čini tako daleko, nestrpljivi smo. No kad dođe ovo vrijeme pred Božić, uvijek nam nedostaje barem dan-dva da se bolje pripremimo, da budemo dostojni Njegova dolaska", kazao je nadbiskup i nadodao kako imamo liturgijsku i građansku godinu te kako se važni događaji svake godine nanovo obilježavaju. Za primjer je uzeo rođendane. Kada netko slavi rođendan, svi bližnji koji se s njim raduju ne žele mu poručiti da on za njih postoji samo taj dan, već da  ga se taj dan spominju na poseban način, ali da je prisutan u srcima i mislima svaki dan. "Ako to vrijedi za čovjeka, još bi više trebalo vrijediti za Boga. Ne smijemo Boga slaviti samo jedan dan već svaki dan, neprestano. Nažalost mi pored te punine Božje prisutnosti znamo ostati gladni", istaknuo je nadbiskup. U nastavku je razmatrao sedam darova Božića: mir, ljubav, radost, nadu, vjeru, povjerenje i istinu. "Ja bi želio da zapamtimo da je bit Božića u svijesti da smo obdareni od Boga, da nam je darovao samog sebe. To nam daje mogućnost da se i mi nanovo rodimo, ne kao malo bolji, nego kao potpuno novi". Na samom kraju nadbiskup je redovnicama poručio da u danima koji su pred nama prožive radost Božića, i da tu radost šire svjedoče i šire među ljude koji su im povjereni. "Ako hoćemo obnavljati Crkvu, vi ste u prvim redovima. Redovništvo je srce Crkve, a Crkva se obnavlja iznutra. Neka ovaj Božić bude obnova svakoga od nas da bi još više mogli biti na slavu Božju i na korist braći i sestrama", zaključio je nadbiskup.
Sestre Služavke Malog Isusa su, u ime svih redovničkih zajednica, nadbiskupu uputile riječi zahvale i prigodan poklon, zaželjevši mu blagoslovljen Božić i Novu 2014. godinu.