Duhovne vježbe u Vepricu

Od utorka 11. studenog do nedjelje 16. studenog u Vepricu su održane duhovne vježbe za bogoslove Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu. Duhovne vježbe su milosno vrijeme u kojemu osoba ima priliku zapitati se o egzistencijalnim pitanjima - tko sam i kamo idem, te produbiti svoj odnos s Bogom. Ove vježbe bile su posebne jer ih je vodio karmelićanin fra Dražen-Marija Vargašević koji je svojim pojavom u habitu i karizmom kontemplacije donio jednu posebnu dubinu. Nit vodilja bila je pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji. Po njoj je naš Spasitelj došao na svijet, po njoj će nas i uslišati. Ispravna pobožnost prema njoj dovest će nas do njenog Sina, stvarnoga Isusa Krista, a ne do Isusa kojeg često znamo sami izmisliti.  Ona je Majka. Ako mi postanemo njeni, ona postaje cijela naša. Njena prozračnost i lakoća duše isijava neizmjernu Božju ljubav jer je rekla - evo službenice Gospodnje. Cijela se Njemu prepustila. Čežnja njenog srca bio je jedino Bog. A koja je naša čežnja?


 



Upravo o tome su bogoslovi imali priliku razmišljati tih dana u šutnji. Svaki dan sveta misa, euharistijsko klanjanje, krunica, osobna molitva i razmatranje, to je bila hrana koju su primali od Gospodina. Da se u šutnji ne bi povukli u sebe, na 'collatiu' je bila predviđena razmjena iskustava kako bi u zajedništvu mogli osnažiti jedan drugoga. Još jedna posebnost iz Karmela obogatila je ove duhovne vježbe. U subotu ujutro do 15 sati bogoslovi su se razišli izvan svetišta na osamljena mjesta ne bi li doživjeli iskustvo pustinje. To je prilika biti u prisutnosti živoga Boga, osluškujući Njegovu riječ na sasvim osobit način: kroz samoću i šutnju, u ljubavi. Još jedan dan ostali su kandidati za đakonat. Sljedeću nedjelju oni će primiti prvi stupanj svetog reda,  i postati posebni Marijini miljenici.


Kako je sam fra Dražen-Marija pri početku rekao - na duhovnim vježbama čovjek se ne treba previše truditi nego pustiti Boga da djeluje. Duhovne vježbe Božje su djelo. I Bog je uistinu bio silno milostiv. Neka ljubav koja se izlila na bogoslove i odgojitelje bude osvjedočena u svijetu neprestanom pomoći Nebeske Majke. I neka je vječna slava i hvala Trojedinom Bogu.