Sinj: Adventska rekolekcija svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije

U marijanskom svetištu Gospe Sinjske održana je 3. prosinca adventska rekolekcija za svećenike s područja Splitsko-makarske nadbiskupije kako bi se pripremili na veliko slavlje blagdana Božića i istodobno produbili i ojačali vjeru u Kristov budući dolazak u slavi kao i njegovu trajnu prisutnost u svojoj Crkvi kao što je Isus obećao.


Program rekolekcije, na kojoj se okupilo oko 140 svećenika i redovnika iz gotovo svih dekanata i župa nadbiskupije, započeo je u 9.30 sati pokorničkim bogoslužjem koje je predvodio fra Domagoj Runje. Za razmišljanje fra Domagoj je prikazao tri slike grijeha i tri slike Božjeg praštanja jer se Bog brine za čovjeka. Fra Domagoj je koristio starozavjetne slike Adama i Eve, Kaina i Abela te sliku potopa. Nakon svakog čovjekova grijeha Bog oprašta i daje čovjeku blagoslov za novi početak jer ga želi spasiti. Liturgijsko pjevanje predvodio je fra Jure Župić.


 



Svečano misno slavlje predslavio je mons. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski, a u koncelebraciji su bili provincijal fra Joško Kodžoman, generalni vikar mons. Miroslav Vidović, pastoralni vikar Nedjeljko Ante Ančić, sinjski gvardijan fra Petar Klapež, sinjski župnik fra Ante Bilokapić i ostali svećenici. Na početku euharistijskog slavlja nadbiskup Barišić pozdravio je braću svećenike, redovnike, vjernike koji su se okupili u svetištu Gospe Sinjske kao i o. Provincijala, generalnog i pastoralnog vikara te dekane i župnike, a zatim naglasio kako mu je "radost da su svi zajedno u marijanskom svetištu u adventu jer u pripremi za blagdan Božića Majka Marija uči nas kako susresti Gospodina koji dolazi".


U prigodnoj propovijedi o. Nadbiskup je, tumačeći svetopisamski tekst, na početku rekao kako "Isus dođe na goru i kao da ponese sa sobom sve ono što ga okružuje - hrome, slijepe, gluhe, kljaste€¦" Hromost označava čovjeka da ne može do svoga doma. Kljast je onaj tko je zatvoren u svoju sebičnost, gluh je onaj koji ne čuje riječ Božju, a slijep je onaj koji ne vidi bližnjeg brata. Osvrćući se na te riječi naglasio je kako bi se mogle primijeniti riječi iz Svetog pisma 'usta imaju, a ne govore; oči imaju, a ne vide; uši imaju, a ne čuju'. Potom je nadbiskup Barišić naglasio kako Gospodin dolazi jer želi dati toplinu i svjetlo ovoj našoj stvarnosti. Štoviše, Isus uključuje i svoje učenike u tu stvarnost jer preko njih želi podijeliti ljubav i samilost narodu. Isus zahvaljuje, blagoslivlje i daje učenicima da budu protočnici do potreba naroda. Isus je uvjerio učenike da sedam kruhova može uistinu biti mnogo. O. Nadbiskup je zatim istakao kao sedam kruhova u našem životu mogu predstavljati "mrvice" koje će se umnožiti i učiniti čudo. U tom smislu je naveo slijedeće "mrvice": zornice, priprava za vjeronauk, vrijeme u ispovjedaonici, misa i propovijed, krštenje i drugi sakramenti€¦. Te iste mrvice treba donijeti i u obitelji i u njihov svakodnevni život. Svećenik, ono što ima, to daje, rekao je nadbiskup, a Bog će to umnožiti. Taj kruh je potreban svakom čovjek, pa i onom koji ima i u izobilju, da se ne bi na putu urušio ili klonuo ili da ne bi postao indiferentan. Na tom zajedničkom putu neka nam pomogne Majka Marija koja je otvorila svoj život riječi Božjoj i ona nam je primjer priprave za blagdan Božića, završio je nadbiskup Barišić.


Za vrijeme kratkog odmora svećenici su u kloštru samostana mogli preuzeti materijale za drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji će se održati na Trsatu 19. travnja 2015. na temu "Obitelj - nositeljica života, nada i budućnosti Hrvatske".


Radni dio susreta održan je u dvorani Gospe Sinjske gdje je programom moderirao prof. dr. sc. don Nedjeljko Ante Ančić. Prvo predavanje održala je prof. dr. Elza Jurun na temu "Katolička obitelj slavi Božić. Razmišljanja o pripremama, očekivanjima i otajstvu Blagdana". Prof. Jurun na početku predavanja rekla je kako "od postanka čovječanstva Bog traži kao temeljnu pripravu za otajstvo utjelovljenja 'da' jedne žene. U današnje vrijeme je vrlo često to iznimno teško i traži potpuno predanje Božjoj providnosti - jer jedna žena nema muža, druga nema posao, treća ga ima pa će je poslodavac otpustiti kad dozna da je trudna, četvrtoj će to isto napraviti bešćutni najmodavac €¦ i mogli bismo dugo nabrajati uzroke, ali ostaje činjenica da se danas mladi supružnici sve teže odlučuju i na brak i na djecu". Zatim je ukratko na primjeru obitelji Isusa, Marije i Josipa naglasila kako je "obitelj temelj društva i Crkve". Zbog te činjenice prof. Jurun je pozvala sve prisutne da se svi zajedno zapitaju "što je svatko od nas i što smo mi kao crkvena zajednica u ovoj Godini braka i obitelji napravili da naše mlade žene lakše kažu Bogu 'da', da naši zaručnici postanu svjesni što je sakrament braka, da se ozbiljno pripreme na radosti i odgovornosti zajedničkog života, da svakodnevno mole i nedjeljom slave euharistiju €¦ jednom riječju da njihova obitelj bude zaista Crkva u malom". Obraćajući se svećenicima naglasila je kako je potrebno uz graditeljski rad, rad u župnom uredu, uz sav pastoralni rad uključivati sve više vjernike laike i predložila nekoliko drugih inicijativa na dobrobit cijele Nadbiskupije u svezi permanentnog obrazovanja za obiteljski život. Prof. Jurun je zaključila kako "jedino zajedničkim apostolatom svećenika i bračnih parova u okvirima crkvene organizacije moguće je uspješno provoditi pastoral braka i obitelji kao preduvjet istinskog crkvenog i društvenog Božića".


Sinjski gvardijan fra Petar Klapež održao je predavanje na temu "Gospa Sinjska (1715.-2015.) Kratak presjek povijesti i program proslave velike obljetnice". Fra Petar je na početku podsjetio kako su ovogodišnjim slavljem Velike Gospe otvarili vrata tristote obljetnice od čudesne Gospine pobjede nad Turcima koja se dogodila davne 1715. godine ovdje u Sinju, a koju ćemo proslaviti na nacionalnoj razini iduće 2015. godine. Stoga svaki jubilej u sebi nosi tri bitne stvarnosti u ljudskom životu a to su: ponos, odgovornost, i zahvalnost.
I. Ponos: Svi mi koji smo rodom u ovom dijelu lijepe naše Domovine Cetinskog Kraja i Splitsko-Makarske nadbiskupije posenbno smo ponosni što nam je sam Bog podario  našu nebesku Majku koju u našoj nadbiskupiji posebno častimo pod nazivom Čudotvorna Gospa Sinjska. Već trista godina  Sinj i Cetinski kraj ponosi se tim Božjim darom diljem cijeloga svijeta. Slika Gospe Sinske najprije se slavila u Rami pod nazivom Gospa od Milosti. Godine 1687. Fratri ramskog samostana s vjernim pukom  pred turskim osvajačem bježe i nastanjuju se u plodni cetinski kraj te u Sinju grade novi samostan i Crkvu. A već 1715. ogromna trurska vojska oko 50 000 vojnika osvaja Cetinsku krajinu i Sinj no u noći uoči blagdana uznesenja BDM na Nebo 15. kolovoza 1715. Gospa se pojavljuje na zidinama grada Sinja, uplašena turska vojska vidjevši bijelu Gospođu na zidinama grada Sinja te noći bezglavo bježi i već u podne na taj dan više niti jednog turskog vojnika nije bilo u Cetinskom kraju i nikad se više nisu vratili. Od te čudesne Gospine pobjede pod Sinjem slika Majke od Milosti časti se pod nazivom Čudotvorna Gospa Sinjska.


II.  Odgovornost: Fratri sinjskog samostana s našim nadbiskupom i provincijalom kao i braća iz cijele naše Provincije pa i mnogi štovatelji Gospe Sinjske iz domovine i inozemstva već nekoliko godina razmišljaju o prestojećem velikom 300. Jubileju i predlažu  što bi trebalo poduzeti i posebno ostvariti. Na tu nakanu organiziran je i ovaj adventski susret.


Fra Petar je zatim ukratko izrekao na teme: a) dosadašnje djelovanje, b) predradnje koje su već obavljene za predstojeću obljetnicu, c) duhovni prijedlozi i sadržaji i d) materijalni poslovi.


III. Zahvalnost: Fra Petar je zahvalio nadbiskupu Barišiću, provincijalu Kodžomanu te svim svećenicima koji na bilo koji način doprinose u promicanju duhovnih vrijednosti u najvećem Marijanskom Svetištu naše Nadbiskupije u Sinju. Kao zahvalu za sve učinjeno fra Petar je naveo nekoliko prijedloga: "Basilica minor"; Zlatna krunica Gospe Sinjske; Postaje križnog puta; Crkva na Gradu; Stara zgrada Franjevačke gimnazije.


U povodu Nedjelje Caritasa prisutnima se kratko obratio ravnatelj Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije g. Slavko Jerončić koji je zahvalio svima za doprinose Caritasu, najavio karitativne božićne akcije kao i druge aktivnosti koje se planiraju.


Mons. Miroslav Vidović, generalni vikar, dao je važnije obavijesti iz Ordinarijata, a zaključne misli i preporuke nadbiskup Marin Barišić. Susret svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije završio je zajedničkim objedom.