Adventska duhovna obnova redovnica grada Splita i okolice

Tradicionalnu adventsku duhovnu obnovu za redovnice grada Splita i okolice održao je mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup, u nedjelju 21. prosinca u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu. Na obnovi je sudjelovalo oko 180 redovnica iz 16 zajednica u Splitsko-makarskoj nadbiskupiji te njihov nadbiskupski delegat fra Petar Lubina.





Fra Petar je na početku pozdravio nadbiskupa i redovnice i rekao kako nas "svega tri dana dijele od Božića. Ovog puta slavimo ga u sklopu Godine posvećenog života, koja je za nas, po evanđeoskim savjetima Bogu posvećene, posebna prigoda, ali i izazov. Petrov nasljednik i naš brat, koji je posvećen Bogu kao i mi, kako za sebe reče papa Franjo, želi da ovo bude jako vrijeme kako bismo s cijelom Crkvom proslavili dar svoga poziva te kako bismo dali novi poticaj svomu proročkom poslanju. Jer, kako on kaže, naše blistavo svjedočanstvo života bit će poput svjetiljke postavljene na svijećnjak kako bi darovala svjetlo i toplinu svemu narodu Božjem". Kazao je kako u svom apostolskom pismu za Godinu posvećenog života Papa naglašava da su utemeljitelji redovničkih zajednica polazili od Isusova stava kad je vidio narod i sažalio se nad njim te je pokretan tim suosjećanjem, darovao svoju riječ, liječio bolesne, davao kruh, štoviše dao i sam svoj život. Stoga nas Godina posvećenoga života suočava s pitanjem o vjernosti poslanju koje nam je povjereno. "Naše službe, naša djela, naše prisutnosti - odgovaraju li onomu što je Duh tražio od naših utemeljitelja, jesu li prikladni za promicanje tih ciljeva u današnjem društvu i u Crkvi? Ima li nešto što treba promijeniti? Imamo li istu strast za naše ljude, jesmo li im bliski do te mjere da s njima dijelimo radosti i boli, do te mjere da uistinu možemo shvatiti njihove potrebe i dati svoj doprinos kako bi se na njih odgovorilo?€ť, pita Papa. Zaključio je da, pripravljajući se za božićno slavlje, zaustavimo se i mi trenutak u šutnji, o svemu tome se ispitajmo i molimo da uzrastemo u duhu Evanđelja. "Molimo te, posvećuj nas iz dana u dan po evanđeoskim savjetima kako bismo, u društvu sukobâ, teška suživota među različitim kulturama, podvrgavanja slabijih i nejednakosti mogli biti €ťstručnjaci za zajedništvo€ť, €ťsvjedoci i graditelji€ť onog €ťprojekta zajedništva€ť koji je na vrhuncu čovjekove povijesti prema tvome planu i tako ponuditi danas konkretan model zajednice u kojoj je moguće živjeti bratske odnose".


Započinjući duhovni nagovor o. Nadbiskup je pozdravio sve provincijalke, redovnice i kandidatice svih redovničkih zajednica, a zatim rekao kako "nijedan događaj ne zahvaća u našu stvarnost kao događaj Božića jer taj događaj zahvaća i trgovačke centre i obitelji. To su dvije razine Božića, prva koja obuhvaća trgovinu i darove, a druga dimenzija se odnosi na obiteljsko zajedništvo i druženje. Međutim, te dvije razine ne označavaju pravi smisao Božića, a opasnost je da se i Bogu posvećene osobe uključe u te razine koje donose osjećaj praznine i tuge. Događaj Božića zahvaća i osobe posvećenog života, to je treća razina", rekao je o. Nadbiskup, i nastavio kako je Isus u središtu njihova života. "Ovaj advent je poseban jer je bio početak Godine posvećenog života i sigurno je ostavio traga i pokazao koliko se još može napredovati u duhovnom i zajedničkom rastu. Taj rast je nezamisliv bez betlehemskog djeteta jer je on ušao u našu ljudskost i dolazi svojima, samo je pitanje je li ga njegovi prepoznaju. Utemeljitelji i utemeljiteljice izrasli su iz poznavanja Isusa Krista". Potom je o. Nadbiskup pozvao sestre da u svjetlu karizme upoznaju Isusa ljubeći jedni druge u svojim zajednicama jer je svakom bratu i sestri važno prepoznati Isusa. Ivan Krstitelj se u pustinji oblačio u devinu kožu, hranio se divljim skakavcima i medom, nastavio je o. Nadbiskup, i naglasio kako devina koža simbolizira snagu Riječi Božje koja nas može iznijeti iz pustinje života, a skakavci, koji ubijaju zmiju i ona im ništa ne može, simbol su snage i jakosti Riječi Božje. Riječ Božja, koja nas štiti i hrani, jest put za rast u životu u čemu je primjer blažena Djevica Marija koja je slušala Riječ Božju, o njoj razgovarala i odgovorila na Riječ Božju 'neka mi bude'. Na kraju je o. Nadbiskup zahvalio svim sestrama za prisutnost u Gradu i Nadbiskupiji i završio riječima molitve da se u svim zajednicama rodi živi Betlehem čestitajući svima Božić i Novu godinu.


Sestre karmelićanke su, u ime svih redovničkih zajednica, o. Nadbiskupu uputile riječi zahvale i uručile poklon, zaželjevši mu blagoslovljen Božić i Novu 2015. godinu. Fra Petar Lubina na kraju je zahvalio o. Nadbiskupu, najavio nacionalno hodočašće u Mariju Bistricu u Godini posvećenog života te čestitao Božić i Novu godinu osobito starijim i nemoćnim te bolesnim sestrama koje nisu mogle biti nazočne.