Nadbiskup Barišić posjetio sjemeništarce

U utorak 21. travnja splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić pohodio je Nadbiskupsko sjemenište gdje je u sjemenišnoj kapeli u zajedništvu s ravnateljem don Jenkom Bulićem, prefektom sjemeništa don Vedranom Torićem i duhovnikom don Matom Brečićem slavio misno slavlje.




Na početku euharistijskog slavlja nadbiskupa je u ime sjemeništaraca i odgajatelja pozdravio domaćin don Jenko Bulić ravnatelj Sjemeništa i zahvalio nadbiskupu na njegovu dolasku i ohrabrenju sjemeništaraca pred Nedjelju Dobroga Pastira kada cijela Crkva moli za duhovna zvanja.


U homiliji nadbiskup je istaknuo kako smo još u svijetlu uskrsnog vremena kada nam Gospodin daje svijetlo kojim dodiruje i osvjetljava naše tame i kako naša otvorenost toj milosti Božjoj donosi jednu novost koju uskrsli Gospodin dijeli s nama i po njoj stvara novog čovjek u nama. Najgore je, istaknuo je nadbiskup, kada čovjek ne želi prihvati tu  novost, nego pred njom zatvara oči, uši, ne vidi, ne želi čuti novost i reagira kao onaj stari nepromijenjeni čovjek u nama. Događa se svima nama, dodao je nadbiskup, da začepimo uši, otvrdnemo srca, držimo se starosti i tame. Upitao se koliko smo doista otvoreni novosti Krista uskrsloga i koliko smo čvrsti da se ostvari ta novost i da ona bude dobro sjeme u nama. "Ja mogu mijenjati druge, ne nasilno nego ovom novosti ali potrebno je tu novost ugraditi u svoj život u odgovornost jednih prema drugima da bi bili otvoreni poticajima Duha Božjega, da bi svako od nas bio sjeme u kojem će biti snaga Krista koji je pobijedio smrt", istaknuo je nadbiskup. Kazao je između ostaloga kako možemo biti vidljivo djelo Krista uskrsloga, ali isto tako možemo biti i sjena njegova, zapreka njemu, jer život, ambijent, problemi, tame stave nas u situaciju "pustinje", gdje treba imati snage za hod, energiju i povjerenje. "Krist je taj ključ ljudskoga života i povijesti, temelj i središte, cilj i smisao života i zapitajmo se je li taj ključ prikladan za moje srce i moju zatvorenost", potaknuo je nadbiskup. Dodao je kako bez ovoga ključa, bez Krista i njegove novosti ne možemo se mijenjati i postajati novi ljudi. Pozvao je da imamo hrabrosti za ovu novost, ljudskosti vjere i da molimo Gospodina da ostane s nama u novosti života.


Na kraju misnoga slavlja ravnatelj Sjemeništa don Jenko Bulić zahvalio je nadbiskupu na dolasku i njegovoj brizi za sjemeništarce koji ih  kao pastir mjesne Crkve  prati na putu odrastanja. Stoga, istaknuo je kako "ovaj posjet nije samo radni posjet nego radosni susret u ozračju vazmene radosti i mladosti u Isusu Kristu".


U ozračju izrečene homilije i u nastavku ovoga susreta don Jenko je podsjetio na riječi nedavno preminulog kardinala i umirovljenog nadbiskupa Chicaga Francisa Georgea koji je kazao kako vjeruje da će on umrijeti u krevetu, njegov nasljednik u zatvoru, a opet njegov nasljednik, kao mučenik. " Možda izgleda dramatično, pesimistično ali vjerujem da ovo govori o realnom stanju kršćana u svijetu i crkvi u jednom znakovitom vremenu u kojem živimo", dodao je don Jenko. U nastavku iskazao je uvjerenje da se ovi mladići na svom putu odrastanja uz potporu nadbiskupa i čitave Splitsko-makarske nadbiskupije pripremaju za takve situacije i susrete, ne samo kao budući svećenici, nego kao budući kršćani, vjernici, laici tamo gdje ih Gospodin vidi.


Prije završnog blagoslova nadbiskup Barišić se osvrnuo na sliku današnje novosti u Crkvi i na progon tolikih kršćana širom svijeta. Napomenuo je kako mi živimo u svom vremenu zaštićenosti, ali njihovo svjedočanstvo je za sve nas, jer nikada krv kršćana nije bila smrt, nego sjeme novosti, novog života. Kazao je kako i mi možemo biti djelo Božje, djelo te novosti, no ona ne ovisi o nama nego je Božja milost i tragično je istaknuo je nadbiskup ako smo mi zapreka toj milosti i novosti. "Zar mogu dozvoliti to sebi u vremenu kad toliki daju svoje živote za Njega i postaju sjeme novosti, a sjemeništarci koji nose to ime, te novosti da budu zapreka i starost.?" , upitao je nadbiskup i dodao kako je u svakome od njih djelo Božje, Božja novost, svjetlo uskrsnuća, sjeme novoga života i novoga čovjeka. Zahvalio je Bogu na njima i zamolio " Bože, ti prati ova djela do svoje punine".