Svećenički dan Splitsko-makarske nadbiskupije

Svećenički dan svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije, koji se redovito održava u svibnju, upriličen je u srijedu 20. svibnja u marijanskom svetištu u Vepricu  Na susretu se skupilo oko 130 dijecezanskih i redovničkih svećenika, a bila su prisutna i trojica splitskih đakona koji će uskoro biti zaređeni za svećenike. Susret je započeo euharistijskim slavljem u kapeli svetišta koje je predvodio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić, u koncelebraciji sa generalnim vikarom mons. Miroslavom Vidovićem,  pastoralnim vikarom mons. Antom Ančićem, te sa okupljenim svećenicima.




Nadbiskup se u homiliji osvrnuo na dnevna liturgijska čitanja koja su u svome središtu imali upravo svećenike. U evanđelju po Ivanu Gospodin moli za svoje učenike, za svećenike, da ih Otac nebeski posveti u Istini. S druge strane, u Djelima apostolskim, sv. Pavao se također obraća svećenicima, odnosno starješinama crkve efeške, te im ostavlja svoju duhovnu oporuku." U toj oporuci, oproštaju punom emocija, možemo gledati naše oproštaje od župa, oproštaje u raznim službama, te na koncu oproštaj kada idemo u mirovinu", kazao je nadbiskup. Pojasnio je kako u toj oporuci sv. Pavao govori o raznim opasnostima koje prijete svećenicima izvana i iznutra. Jedna od tih opasnosti  je opasnost novca jer kada se netko veže za 'zlato', onda to postaje prepreka između njega i Boga, njega i braće, upozorio  je nadbiskup i dodao kako o tome govori i starozavjetni susret Elizeja i Naamana, te Gehazija, Elizejeva sluge kada na Gehazija prelazi Naamanova guba zbog toga što pohlepno želi steći bogatstvo koje je Elizej odbio. "To je opasnost naših interesa jer onda možemo postati vukovi.  Ako nam Evanđelje nije blisko onda ga pretvaramo u zakon po kojem onda sudimo drugima. Stoga naglasio je nadbiskup kako treba paziti i biti osjetljivi prema potrebitima i kako je važno  imati na umu Kristove riječi kojim govori da je  blaženije davati nego primati. Posebno je važnim istaknuo kako je euharistija izvor i snaga davanja i primanja." Gospodin lomi kruh i daje ga učenicima, koji ga daju drugima. Stoga trebamo biti protočni za milost koju primamo, " zaključio je nadbiskup.



U drugom dijelu susreta uvodno predavanje, pod naslovom "Život i rad svećenika u mjesnoj Crkvi", imao je don Tomislav Ćubelić, katedralni župnik u kojem je govorio o svećeničkom zajedništvu, te koliko je povezanost svećenika i mjesne Crkve važna za život pojedinog svećenika. Osvrnuo na evanđeosku scenu iz Maslinskog vrta u kojoj dok Isus moli, učenici spavaju. Pojasnio je kako na početku, kada  Isus zove učenike da ga slijede, oni ostavljaju sve i idu za Njim, no kako problemi nastaju kasnije, kada su učenici izmoreni i umorni, pozaspali. Gospodin im pristupa i poziva, zove ih po imenu da se probude i pridruže mu se u molitvi, u radu, istaknuo  je don Tomislav i dodao kako se oni ne odazivlju odmah, na prvu, kao što su nekada učinili. Napomenuo je  kako smo na isti način i mi možda umorni i opterećeni, a sekularizacija ulazi u naš život, u naše župe. Važnim je istaknuo kako je problem  "zato što se bavimo samo sobom, a izgubili smo kontakt i komunikaciju sa braćom svećenicima, slabo smo povezani. Na taj način mislimo da smo mi gospodari župe, da je ona moje privatno vlasništvo. No, mi smo upravitelji, a ne gospodari. Trebamo pratiti što se događa u mjesnoj Crkvi, zanimati se za drugoga, za svoga susjeda, biti povezan sa drugim svećenicima", zaključio je don Tomislav.



Nakon ovog predavanja slijedila su izlaganja i izvještaji iz Ordinarijata. Generalni vikar don Miroslav Vidović, osvrnuo  se na neke važnije događaje iz života Nadbiskupije te uputio praktične smjernice svećenicima. Potom je pastoralni vikar don Ante Ančić održao osvrt na pastoralne planove i zadaće, te ukratko prikazao pastoralna događanja protekle godine. Ekonom Nadbiskupije don Jozo Gojsalić, prikazao je financijski izvještaj prethodne godine te uputio neke praktične upute svećenicima. Nakon  izlaganja svećenici su imali priliku postaviti pitanja ili dati komentare na predstavljeni sadržaj.



Zaključne misli i poticaje uputio je nadbiskup Barišić. Zahvalio je don Tomislavu Ćubeliću na održanom uvodnom razmatranju, generalnom vikaru, pastoralnom vikaru, ekonomu i kancelaru don Ratomiru Vukorepi, na organizaciji susreta. Svima je zaželio uspjeh i blagoslov u njihovom pastoralnom radu. Svećenički susret je završio molitvom Kraljice neba, a svećenici su mogli nastaviti svoje druženje na zajedničkom ručku.