Prvi redovnički zavjeti s. Marije Ane od Gospe Žalosne

Godinom posvećenoga života koju je papa Franjo proglasio u vremenu od 30. studenoga 2014. pa do 2. veljače 2016. solinska je župa Gospe od Otoka bogatija za još jedno redovničko zvanje. Naime nakon novicijata u trajanju od četiri i pol godine u samostanu Vječnih klanjateljica Presvetog Oltarskog Sakramenta u Napulju, 14. veljače Elizabeta Mihalj položila je svečane prve zavjete uzevši pritom ime sestra Marija Ana od Gospe Žalosne. Na isti dan zavjete je položila i Zagrepčanka Bernarda Vučemil uzevši ime sestra Marija Gabrijela od Utjelovljene Riječi. Elizabeta i Bernarda, odnosno sestre Ana i Gabrijela time su postale još dvije Hrvatice u redu Vječnih klanjateljica kojemu se prije njih pridružila Splićanka Ljubica Gluić, sestra Janja.




Članice ovoga reda su monahinje koje žive prema augustinskoj reguli dok je sam red utemeljen u Rimu 31. svibnja (Ultim maja) godine 1807. od utemeljiteljice blažene Marije Magdalene od Utjelovljenja. Njena nasljednica Josipa godine 1828. utemeljuje napuljski samostan. Danas ove redovnice imaju svoje četiri kuće; Napulj, Betlehem, Sortino(Sicilija) i Cartoceto (u blizini Ancone) u kojima je sedamdeset sestara.


Naša Solinjanka Elizabeta Mihalj rođena je 10. rujna 1993. kao peto od sedmero djece u obitelji Ante i Jasmine. Prvi kontakt s ovim redovnicama ostvarila je na hodočašću u Svetu zemlju godine 2009. Prema vlastitim riječima nakon vremena iskustva u napuljskom samostanu zaljubila se u štovanje Presvetog Oltarskog Sakramenta te se ulaskom u novicijat pridružila brojnim mladim redovnicama koje ovaj red čine još privlačnijim za mlade osobe s pozivom. Neprestano, 24 satno klanjanje i molitva za sve kršćanske potrebe, a posebno za bogoslove i svećenike odlike su ovoga reda.


U vedrom i radosnom ozračju po kojemu je ovaj samostan poznat u Napulju, a preko hrvatskih sestara i na našem području, župa Gospe od Otoka i svi njeni župljani u sestri Mariji Ani dobili su svoju predanu moliteljicu.