Split: Održan molitveni susret Bogu posvećenih osoba

U Godini posvećenog života u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu u subotu, 21. veljače 2015., održan je molitveni susret redovnika, redovnica i Bogu posvećenih laika Splitsko-makarske nadbiskupije koji je predvodio mons. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski.

Na molitvenom susretu sudjelovalo je oko 150 Bogu posvećenih osoba među kojima su bili provincijal fra Joško Kodžoman, provincijalke, časne sestre, franjevci, dominikanci, isusovci, bogoslovi i kandidatice.



Molitveni susret započeo je redovničkom himnom "Zoveš me, Bože", a zatim je mons. Marin Barišić uveo u molitveni susret pozdravivši provincijala fra Joška Kodžomana, provincijalke, braću franjevce, časne sestre, redovničke bogoslove i kandidatice. Nakon uvodnih pozdrava o. Nadbiskup je naglasio kako ovo jest Godina posvećenog života i kako svaka godina ima svoj hod. Sada se nalazimo u vremenu korizme, a korizma je vrijeme od pepela do uskrsnuća, vrijeme kada se katekumeni pripremaju za krštenje koje je temelj svakog vjernika. "Vi ste, braćo i sestre, Bogu posvećene osobe kojima je zavjetovanje drugo krštenje", rekao je o. Nadbiskup i nastavio kako to drugo krštenje znači "radikalnije življenje temeljnog krštenja", znači "ustrajnije i osobnije otkrivati krštenje da zavjeti budu životni i plodni". Živeći svoje krštenje Gospodin preko Bogu posvećenih osoba povećava svoju aktivnost i djelovanje, istakao je mons. Barišić, te nastavio kako bi želio da Bogu posvećene osobe mole Gospodina kako bi svatko u svojoj zajednici mogao prepoznati Božju ljubav prema svakoj osobi govoreći 'Bog nas ljubi' i 'Bog te ljubi' pomažući jedni drugima u tome riječima i gestama. O. Nadbiskup je završio sa željom da "ova molitva i simboli budu izraz onoga što ćemo ostvarivati u životu".
Prvi dio molitvenog susreta bilo je predstavljanje loga Godine posvećenog života koje su čitali s. Antonija Delonga (milosrdnica) i fra Jerko Kolovrat (franjevački bogoslov). Razmišljanja vezana uz tumačenje loga odnosila su se na vodu, golubicu nad vodom, tri zvijezde (ispovijedanje vjere, znak bratstva i služba ljubavi), globus  u obliku poliedra, posvećeni život u Crkvi, te evanđelje, proroštvu i nadu. Logo je izrađen u dijelovima od stiropora i tako su ga u svečanoj procesiji redovnici i redovnice donosili pred oltar gdje su ga slagali u cjelinu.
O. Nadbiskup je na početku drugog dijela molitvenog susreta izložio Presveti Sakrament a molitvena razmišljanja sadržavala su molitvu zahvale za pozvane, molitvu mladih za Bogu posvećene osobe, molitvu za obitelji i nova duhovna zvanja, molitvu za obnovu redovničkih zavjeta. Na kraju klanjanja prilagođen se hvalospjev 'Blagoslovljen budi Bog' .