Imotski: Doživotno zavjetovanje s. Suzane Lasić, OP

U crkvi sv. Franje u Imotskom na drugu nedjelju došašća, 4. prosinca, s. Suzana Lasić, dominikanka rodom iz Šumeta (župa Proložac), položila je svoje doživotne redovničke zavjete. Svečano slavlje počelo je procesijom, misno slavlje predvodio je dominikanac fra Anto Gavrić, uz koncelebraciju imotskoga gvardijana fra Kristiana Stipanovića, prološkoga župnika fra Vinka Gudelja i dominikanca fra Dominika Kristijana Gerbica.

U slavlju je kao đakon služio dominikanac Ivan Dominik Iličić, a prisutnim je vjernicima lakše praćenje obreda svojim kratkim komentarima omogućila s. Dolores Matić. Pjevanje na misi animirale su s. dominikanke i imotski župni zbor pod ravnanjem Anđelka Nikolića i s. Sofije Vuković.

Nakon homilije, u kojoj je fra Anto povezao liturgijska čitanja sa zavjetovanjem s. Suzane, uslijedio je obred zavjetovanja. Poslije prozivanja zavjetovanice, ona je učinila veniju – prostraciju na pod kao znak pokore i služenja te izrekla svoju želju da nasljeduje Krista u zajednici sestara dominikanki Kongregacije svetih Anđela Čuvara. Izrazivši zatim svoju volju za posvećenjem Kristu po redovničkim zavjetima, s. Suzana prostrla se na pod u znaku križa, a za to vrijeme pjevane su litanije svih svetih. Uslijedio je središnji dio zavjetovanja u kojem je s. Suzana u rukama svoje poglavarice časne majke s. Katarine Maglica položila Bogu doživotno zavjete posluha, čistoće i siromaštva. Fra Anto je zatim na nju zazvao Božji blagoslov te joj predao prsten kao znak zaručništva s Kristom.

Nakon pričesti prisutnima se obratio gvardijan te izrazio radost samostanske i župne zajednice zbog ovog slavlja. Čestitao je s. Suzani, njezinoj obitelji i redovničkoj zajednici na hrabrom činu doživotnog predanja Bogu te slavljenici zaželio ustrajnost u služenju Bogu i Crkvi. Zatim se svima obratila i vrhovna poglavarica s. Katarina te je zahvalila braći franjevcima na gostoprimstvu i pozvala prisutne vjernike da mole za postojeća i nova duhovna zvanja.