Susret roditelja splitskih sjemeništaraca

U subotu 2. prosinca u Nadbiskupskom je sjemeništu bio susret roditelja. Protekao je u dobrom raspoloženju, razgovoru, molitvi... Najprije su sjemeništarci dočekali roditelje i doveli ih do trećega kata gdje su zajedničke prostorije, kako bi i konkretno mogli vidjeti i provesti neko vrijeme u prostorijama u kojima svakodnevno borave. Roditelji su donijeli kolače, a mi smo pripremili kavu i sokove, pa smo se odmah lijepo i okrijepili.

Uvodnu riječ imao je prefekt don Vedran. Iskazavši dobrodošlicu i uvodeći u sadržaj susreta, don Vedran je roditeljima, braći i sestrama sjemeništaraca ukratko predstavio novog ravnatelja don Edvarda Pundu. Nakon toga smo gledali prezentaciju fotografija i video, kojoj su maturanti dali naslov „ovdje nam je lijepo kao i kod kuće“. Njome su prikazujući  događaje iz života sjemeništa, posebno one koje smo živjeli od zadnjeg susreta, htjeli roditeljima pokazati kako je život u sjemeništu lijep, dinamičan, pun događanja, ali i ozbiljan i zahtjevan.

Potom je ravnatelj održao prigodno razmatranje. Najprije je istaknuo kako činjenica manjka zvanja, a još više činjenica pomicanja dobi odluke za duhovni poziv, slijedom čega su mnoga mala sjemeništa i dokinuta, dovodi do nečega što roditeljima sjemeništaraca daje jednu posebnost: rijetki su ljudi koji se mogu zvati roditelji mladića koji je u malom sjemeništu. Na tragu velikog kršćanskog mislioca Chestertona, don Edvard je rekao kako je odgoj u kući najteži, zato što roditelji, a posebno majka dolazi u kontakt sa svim vidovima svoga djeteta, dok druge institucije (škola, mjesta raznih treniranja itd.) vide samo parcijalno. Sjemenište je posebna institucija jer se također susreće sa svim vidovima djeteta, mladića, tako ono želi, malo po malo u mladićima prepoznavati potencijale i pomagati u svladavanju poteškoća, uvijek svjesni da smo svi glinene posude i da snaga dolazi jedino od Boga. U tome smislu don Edvard je naglasio da je baš sjemenište mjesto u kojem su mnogi mladići tijekom četiri godine ne samo naučili prihvaćati svoja ograničenja, nego su i otkrili mnoge potencijale te rasli i duhovno i intelektualno. Ohrabrio je roditelje govoreći – slijedeći misli Pape Franje o odgoju – kako postoji razlika između plodova i rezultata. Iako se nekada čini da nema rezultata, odgojitelji primjećuju određene plodove koji će s vremenom donijeti i rezultate.
 

Poslije razmatranja, duhovnik don Mato Brečić, predvodio je Pokorničko bogoslužje. Polazeći od evanđeoskog ulomka o djevojci koja je umrla i o ženi koja je bolovala od krvarenja, don Mato nam je svima približio Božju milosrdnu ljubav koja jedina spašava čovjeka i može mu vratiti život. Nakon sakramenta ispovijedi, slijedila je misa s homilijom koju je predvodio don Edo. Susret je nastavljen za obiteljskim stolom u radosnom ozračju u našoj blagovaonici. Svi roditelji su dobili prigodni poklon, a svi i roditelji i braća i sestre krunicu od našeg nadbiskupa. Poslije ručka svi su roditelji bili na osobnom razgovoru s don Edom i don Vedranom. Don Vedran se posebno osvrnuo na stanje u školi, i roditelje upoznao sa zalaganjima sjemeništaraca po pitanju učenja i školskih obveza.