Govor nadbiskupa i metropolita Marina Barišića na slavlju biskupskog ređenja mons. Palića

Na završetku misnog slavlja biskupskoga ređenja u Hvaru održani su prigodni govori. Prvi govor održao je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić. Obraćajući se novom biskupu s „dragi brate biskupe Petre" kazao je kako ga je polaganjem ruku Duh Sveti pridružio zboru apostolskih nasljednika. U toj službi nasljeđuje biskupa mons. Slobodana Štambuka „nakon dugogodišnjeg služenja i predanog vođenja" ove biskupije. Zahvalio je također kao metropolit biskupu Štambuku: „... uime našega biskupskog zajedništva i prijateljstva zahvaljujem Ti brate Slobodane za suradnju i prijateljstvo koje si unosio među nas pastire Splitske crkvene pokrajine. Želim Ti mirno more i dugu plovidbu na moru života."

„Mladi brate biskupe Petre, uime braće biskupa sufragana naše metropolije, Tebi kličem: dobro nam došao!", nastavio je metropolita Barišić. „Tvoje imenovanje je prije svega radost za vjernike i svećenike sada Tvoje Hvarske biskupije, a isto tako radost je i ponos Janjevaca, Tvoje rodbine i svih Letničana. Mnogi su od njih danas ovdje među nama, a siguran sam da će Te trajno pratiti svojim molitvama. Tvoje svećeničko iskustvo, pastirska spremnost i pastoralna svježina neka bude blagoslov za sve nas biskupe, svećenike, redovnike, redovnice i vjerni puk ne samo ove biskupije, nego čitave Splitske metropolije."

Rekavši kako ga je papa Franjo, Petar naših dana, imenovao „pastirom, bolje reći ribarom Crkve dubokih korijena vjere, bogate kršćanske tradicije ukorijenjene na tri čvrste prostrane pitome stijene, okružene otvorenim i dubokim morem", nadbiskup je dodao kako je don Petar svoju poslušnost Kristu vrhovnom pastiru izrazio kroz svoje biskupsko geslo: „Na tvoju riječ!" Mreža bačena na Kristovu riječ puna je ulova i vuče se zajedno s drugima uvijek iz iste lađe, satkana je od oka pa takva neke bude i njegova pastoralna služba „satkana od oka i srca za svakoga".

Kazao je i kako je kako je plan i program novog pastira, kapetana i ribara uvijek onaj isti i jedini koji je Učitelj uputio i dao učeniku Petru: „Šimune sine Jonin, ljubiš li me?" Parafrazirajući te riječi obratio se novom hvarskom biskupu riječima: „Petre, sine pokojnog oca Antuna i majke Zore, ljubiš li me?" te zaključio: „U Tvojem današnjem i svakodnevnom odgovoru na ovo Gospodinovo pitanje rađa se i gradi Tvoj pastirski plan, određuje se smjer broda kojem si Ti kapetan i puni se mreža s kojom ćeš Ti, u zajedništvu sa svojom braćom i sestrama u vjeri, ribariti. Blagoslovljen Ti koji nam dolaziš uime Gospodnje!"

Ostale vijesti iz ove kategorije
  • Prev
Na završetku misnog slavlja biskupskoga ređenja u Hvaru održani su prigodni govori. Prvi govor održao je ...
Nadbiskupsko sjemenište u Splitu domaćin je od 27. do 29. travnja ovogodišnjeg susreta sjemeništaraca malih sjemeništa, ...
Svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije Boris Vidović obranio je 19. travnja 2018. godine na Papinskom sveučilišta ...
U ponedjeljak 16. travnja u franjevačkoj crkvi Svete Marije u Makarskoj splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić ...
Franjevački klerikat u Splitu Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja prvi put ove godine u organizaciji ...
Nadbiskupsko sjemenište u Splitu i Nadbiskupijska klasična gimnazija „Don Frane Bulić“ svečanom su akademijom ...
Uoči svetkovine Navještenja Gospodinova, u nedjelju Božjega milosrđa, 8. travnja, u kapeli Navještenja Gospodinova u ...
Uoči svetkovine Božanskog Milosrđa, 7. travnja 2018. radosno smo proslavile Dan Provincije u molitvi i zajedničkome ...