Studijski dan za svećenike Splitsko-makarske nadbiskupije

Više od stotinu svećenika okupilo se, u srijedu 26. rujna, u Nadbiskupijskom marijanskom svetištu Vepric, na Studijskom danu svećenika. Na ovogodišnjem Studijskom danu razmatrala se pobudnica pape Franje „Gaudete et exultate – Radujte se i kličite“, a govorilo se i o Trećem nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji koji se održao u Solinu 15. i 16. rujna 2018.godine.

Susret je započeo svetom misom koju je predvodio nadbiskup mons. Marin Barišić uz suslavlje generalnog vikara mons. Miroslava Vidovića i pastoralnog vikara mons. Nedjeljka Ante Ančića te ostalih svećenika. „Na svetost smo svi pozvani. Mi, svećenici, i čitav puk Božji. U prostoru svetosti trebamo se vidjeti, na putu do njega se čistiti i rasti. Svjesni smo da je svetost ugrožena zlodusima. Gospodin upravo nama daje moć i vlast izgoniti zloduhe, baš zato je prvo potrebno ozdravljati sebe kako bi bilo navjestitelji radosti, svjetlosti i svetosti“, kazao je nadbiskup okupljenim svećenicima. Za vrijeme svete mise pjevanje je animirao maestro don Šime Marović.

Pastoralni vikar mons. Nediljko Ante Ančić uveo je sudionike u radni dio Studijskoga dana u velikoj dvorani Svetišta. Na svetkovinu sv. Josipa ove godine papa Franjo je izdao Apostolsku pobudnicu o pozivu na svetost u suvremenom svijetu. Svima je dobro poznata Kristova želja da svi njegovi vjernici budu sveti kao što je svet Otac naš nebeski. Papa nam želi “ponovno uputiti poziv na svetost, nastojeći ga ucijepiti u naše vrijeme, sa svim njegovim rizicima, izazovima i prilikama. Jer je Gospodin izabrao svakoga od nas ’da budemo sveti i bez mane pred njim‘” (Ef 1,4) (GE 2). Glavne misli ove enciklike o pozivu na svetost u suvremenom svijetu predstavili su prof. dr. Ante Mateljan i prof. dr. Marinko Vidović s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu.

Osvrt na Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji koji se održao u Solinu 15. i 16. rujna 2018. godine iznijela je tajnica Susreta gđa. Jelena Burazin. Na euharistijskom slavlju na Gospinom otoku okupilo se oko dvadeset tisuća vjernika o čijim je potrebama brinulo oko 180 volontera. Dvadeset pet autobusa iz drugin (nad)biskupija ugostile su obitelji Solina, Splita i okolice, a za sve sudionike pripremljeno je deset tisuća peciva dok je Hrvatska vojska podijelila sedam tisuća porcija graha. Osvrnula se i na bogat sedmodnevni znanstveni, kulturni, duhovni, humanitarni program. Tako je održan okrugli stol na temu „Izazovi suvremenih obitelji“; upriličeno je predstavljanje zbornika dječjih radova „U zagrljaju moje mame“; odigrana je kazališna predstava „Legenda o Miljenku i Dobrili“ te za djecu predstava "Ružno pače"; u svim župama Splitsko-makarske nadbiskupije organizirana je molitva pred Presvetim Oltarskim Sakramentom; na splitskoj Rivi održan je veliki humanitarni koncert „Obitelji za najmanje“, a te dječji koncert. Uoči mise, u subotu 15. rujna u Solinu je upriličeno molitveno bdijenje „Hod svjetla“. Gđa. Kristina Bitanga upoznala je okupljene i sa humanitarnom akcijom „Obitelji za najmanje“, koja je pokrenuta u sklopu Susreta u dogovoru s Kliničkim bolničkim centrom Split, za pomoć pri kupnji uređaja – endoskopski stup za operacijske zahvate u novorođenčadi i djece za potrebe Klinike za dječju kirurgiju KBC-a Split. Zahvalila je brojnim župnicima što su se, zajedno sa svojim vjernicima, odazvali i sudjelovali u ovoj akciji koja traje do 1. listopada 2018.

Generalni vikar mons. Miroslav Vidović upoznao je svećenike o važnijim nadolazećim događanjima u Nadbiskupiji. Najavljeno je tako Nadbiskupijsko hodočašće bl. Alojziju Stepincu u Krašić i Zagreb, u subotu 13. listopada. Misno slavlje je u zagrebačkoj katedrali u 16 sati, a istu večer u 19 sati bit će izveden oratorij o bl. Stepincu maestra don Šime Marovića na tekst don Ante Mateljana. U nedjelju, 28. listopada, bit će đakonsko ređenje.

Nadbiskup Barišić zahvalio je predavačima, te potaknuo svećenike da u molitvi i pastoralu teže ka svetosti. Pozvao ih je i da se sa svojim župljanima upute na hodočašće. Susret je završio zajedničkim objedom.