Završni susret župnika Poljičkog dekanata

Nakon pastirskog pohoda župama Poljičkog dekanata, što ga je nadbiskup Marin Barišić obavio u korizmi ove 2018. godine, uslijedio je zajednički susret sa svim župnicima i osvrt na vjerski i crkveni život u tom dekanatu. Susret je održan u Kostanjama, u srijedu 28. studenoga, a domaćin je bio novoimenovani dekan i konstanjski župnik don Špiro Čikeš. Don Špiro je na toj dužnosti naslijedio don Vladu Đuderiju koji je prošloga ljeta otišao u mirovinu.

Od župnika Poljičkog dekanata okupilo se njih 14, dok su trojica nedostajala, zbog bolesti ili neodgodivih obveza. S Nadbiskupom je došao njegov tajnik don Gabrijel Kamber i pastoralni vikar dr. Nediljko A. Ančić. Nakon zajedničke molitve Srednjeg časa Nadbiskup je pozdravio sve nazočne i prisjetio se nedavnog pohoda tim župama te dobrog odziva vjernika u okviru pastoralne vizitacije. Prije dolaska nadbiskupa u pastirski pohod, župnike obično posjete generalni ili pastoralni vikar i zajedno s njima popune Izvješće uz pastirski pohod. Većinu župa u Poljičkom dekanatu je obišao pastoralni vikar pa se on na početku susreta osvrnuo na vjersko stanje tih župa i u kratkim crtama iznio neka svoja zapažanja s obzirom na pastoralni rad, specifičnosti župnih zajednica, stanje crkvenih objekata, te na neka pitanja i potrebe s kojima se susreću pojedini župnici.

U Poljičkom dekanatu, koji broji 19 župa, živi oko 29.000 vjernika. O njima se brine 17 svećenika župnika. Postoji značajna razlika s obzirom na veličinu pojedinih župnih zajednica u dekanatu. Župa Podstrana primjerice ima ca. 6.000 vjernika, Strožanac 5.500, Priko-Omiš i Jesenice po 3.000 te Dugi Rat 2.800. Tih pet župa danas čine više od dvije trećine Poljičkog dekanata, dok je u nekim drugim župama svega po nekoliko stotina vjernika poput župa Podgrađe, Zvečanje, Donji Dolac, Sitno Donje. Šest primorskih župa Donjih Poljica imaju i drukčije pastoralne zahtjeve i probleme od onih u Srednjim ili Gornjim Poljicima.

pppd2

U dogledno će vrijeme očito doći do spajanja malih župa, dok će one velike trebati dobiti župne pomoćnike. Pastoralni vikar je nadalje spomenuo i pitanje prakse kod sprovoda onih koji se pokapaju u rodnim župama odakle su nekoć odselili, zatim je iznio potrebe vezane uz obnovu nekih crkvenih prostora (župnih kuća i vjeronaučnih dvorana). Istaknuo je između ostalog važnost župnih Caritasa kao organizirane brige za potrebite.

Nakon toga su svi nazočni župnici po redu ukratko iznosili svoje viđenje pastoralnog rada i crkvenog života u njima povjerenim župnim zajednicama. To su bila živa svjedočenja svećenika o njihovoj svagdašnjoj službi i zauzetosti ponajprije oko misnih slavlja u župama i oko vjeronauka djece i mladih. U dušobrižničkoj skrbi za vjernike prisutne su brojne brige i potrebe, ali i problemi na koje nailaze te pitanja koja ih kao odgovorne zaokupljaju. Nisu prešutjeli ni specifične pojave u priobalnim župama dekanata koje se bave turizmom.

U ta pojedinačna izvješća uključivali su se i drugi sugovornici sa svojim iskustvima i sugestijama. Nadbiskup je animirao i usmjeravao razgovor, potičući uvijek na pastoralnu razboritost s obzirom na neke dvojbe i na odgovornost Kristovih službenika. Preporučio je da budu osjetljivi i širokogrudni u svojemu svećeničkom djelovanju. Naglasio je da njeguju urednost u bogoslužju i ne prestaju se redovito i dostatno pripremati za slavlje liturgijskih čina te istaknuo važnost animiranja suradnika koji će pomagati u pastoralnim aktivnostima. Na kraju je svima zahvalio na požrtvovnom župničkom radu. Sudionici završenog susreta su dobili za svoje župne urede po jedan primjerak Zbornika priređenog u čast srebrnog biskupskog jubileja nadbiskupa Marina Barišića. Susret je završio zajedničkim objedom.