Nadbiskup Barišić na prvu nedjelju došašća sa splitskim sjemeništarcima

Na početku nove crkvene godine, prvu nedjelju došašća, 2. prosinca, sjemenišnu zajednicu u Splitu tradicionalno je pohodio njen prvi odgojitelj splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. Središnji dio susreta bilo je misno slavlje, koje je, uz koncelebraciju odgojitelja u sjemeništu, predvodio msgr. Barišić.

U svojoj nas je homiliji nadbiskup potaknuo na razmišljanje "kako živimo ovo sada darovano vrijeme? Jesam li bezgranično nezainteresiran, živim li pasivno, pospano? Advent služi da nas razdrma i probudi. Ako živimo pasivno mi zapravo ubijamo svoj život, činimo 'atentat' na njega. A suprotnost ovome atentatu jest biti 'atenti' - biti budni, pažljivi. A biti budan znači primijetiti, gledati oko sebe, razvijati i iskoristiti svoje talente. Biti budan znači živjeti." Također, potičući sjemeništarce da žive advent u sebi, nadbiskup je pojasnio kako nas došašće "povijesnim događajima priprema, ali ne za Božić, nego za konačni susret s Gospodinom - ostvarenje naše povijesti i našega života."

Susret je završen kod obiteljskoga stola, radosni što "u nadbiskupu vidimo jedinstvo Crkve, ali na neki način i princip različitosti, jer se u Crkvi jedinstvo očituje u konkretnoj osobi pastira koja je uvijek posebna i različita od drugih. Time smo ohrabreni da i svi mi možemo biti različiti, ali uvijek u jedinstvu, zajedništvu u Kristovoj Crkvi", kako je zaključio ravnatelj Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu don Edvard Punda, zahvalivši nadbiskupu na brizi i posjeti. Nadbiskup je sjemeništarcima i odgojiteljima darovao papinu pobudnicu "Gaudete et Exsultate".