Veterani Domovinskog rata plaketom zahvalili dušobrižniku don Anđelku Dukiću

Uoči obilježavanja 26. obljetnice akcije "Maslenica 93", Udruga veterana 4. gardijske brigade u suradnji sa župom Sv. Spasa i KUU Sv. Kliment Gornje Sitno, organizirala je 20. siječnja, u župi Sv. Spasa na Mejašima, izvedbu predstave "Skupljanje kostiju".

Riječ je o ratnoj monodrami u izvedbi dramske umjetnice Mladenke Gruice i članova udruge Sv. Kliment Gornje Sitno, nastaloj na motivima potresnih svjedočanstva preminule Grle Pedić o stradavanju u ravnokotarskom mjestu Paljuv, u zadarskom zaleđu, za vrijeme Domovinskog rata, koje je oslobođeno akcijom Maslenica. Grla Pedić se za vrijeme okupacije sela 1991. godine, punih 36 noći iskradala iz zatočeništva i obilazila svog poginulog sina Antu, pokrivavši ga prekrivačem da mu strvinari ne bi oskvrnarili tijelo. Tu je potresnu priču zapisala dva mjeseca prije Grline smrti 2009. godine Ivana Haberle, i objavila u zbirci "Koracima nade u istinu". Mladenka Gruica pretočila je zapisane riječi u snažnu monodramu koja govori o trpljenju razdiruće duboke i neprolazne boli, ali i o nedostižnoj snazi prkosa, vjere i ufanja u Boga.

Prije same predstave služena je sveta misa za domovinu i sve poginule i nestale hrvatske branitelje, koju je predvodio župnik don Anđelko Dukić, te župni vikar don Ante Bitunjac.

Uoči predstave veterani su prigodnom plaketom zahvalili don Anđelku, svom dušebrižniku i vojnom kapelanu, na dugogodišnjoj duhovnoj i prijateljskoj potpori i molitvama. Don Anđelko dogodine ide u mirovinu, a inače se svakog prvog petka u mjesecu sastaje s veteranima u kapelici na Dračevcu gdje se mole za poginule i nestale u Domovinskom ratu.

Nešto ranije, udruga veterana 4. gardijske brigade u svojim prostorijama na Splitu 3, ugostila je generala Blaža Beretina, zapovjednika Antu Barabu Čiču - branitelja 3. bojne 112. brigade iz Zadra, Ivu Baždarevića kao i ostale sudionike akcije spašavanja zarobljenih nedužnih civila. Posebno ponosni bili su na prisutnost Ante Pedića Brace, sina poginulog branitelja o čijem životu i smrti govori monodrama.