Jedini hrvatski kapucin u Boliviji - misionar fra Ivica Vrbić gostovao na splitskom Pojišanu

Bolivijska pokrajina Santa Cruz bi po popisu građana iz 2012. trebala biti najviše naseljena pokrajina te daleke zemlje, sa skoro tri i pol milijuna stanovnika. No, premda vam to može biti nevjerojatno – veliki broj ljudi se uopće ne nalazi u državnim evidencijama, pa je teško i pretpostaviti koliko bolivijaca na tom prostoru od 370.621 četvornih kilometara uopće živi. Kako bilo, među njima je i jedan Hrvat, fra Ivica Vrbić, koji je održao predavanje o životu u misijama, kakva je i njegova u Santa Cruzu, u Crkvi Gospe od Pojišana 15. veljače.

„Više od 80 posto djece odrasta bez blizine biološkog im oca, a skoro 95 parova živi u svojevrsnom konkubinatu, van klasičnog braka. Zna mi se dogoditi da kada pitam par koji je, recimo, skoro 40 godina zajedno – kada će se vjenčati, da mi odgovore kako još uvijek nisu sigurni“, nasmijao je okupljene fra Ivica, premda koliko smijeha, toliko i tuge se dalo osjetiti.

S obzirom na veliku izoliranost te populacije, nerijetko se, nažalost, događa da se djevojčice seksualno maltretiraju, pa čak i od strane bliskih članova obitelji. „S tim djevojčicama naša časna sestra pokušava uspostaviti poseban odnos, uči ih samosvijesti, uči ih da budu svoje“, kazao nam je misionar. Takve djevojčice odrastaju u okruženju u kojem je silovanje nešto što su doživjele (i preživjele) njihove bake i majke i sestre, pa će rijetko koja istinu o svojoj muci kazati bližima. „Jedini sam hrvatski kapucin u Boliviji, u pokrajni djelujem s još troje moje braće, pokušavamo često obilaziti svoju filijalu, donositi ne samo radost i molitvu, već i hranu i lijekove ljudima koji su veći dio godine zbog derutnih i nepostojećih puteva u potpunoj izolaciji“, pripovijedao je fra Ivica.

Teško je tako što i zamisliti, ali, nažalost, veliki broj jako male djece, čak i mlađih od deset godina, živi po ulicama bolivijskih gradova. Snifaju ljepilo, prose za hranu, spavaju pod mostovima... „To su mali kriminalci koji izrastu u velike krimanalce, a sve što mi želimo jest prevenirati. Sva ta ostavljena i zenemarena djeca završe ponekad i u domovima, sirotištima, a mi pokušavamo s njima učiti, motivirati ih za daljnje školovanje. Ponekad ih 'dobijemo' na ručak, serviramo im objed, koji nas košta u hrvatskim kunama točno osam“, kazao je i zasuzile su oči u crkvi Gospe od Pojišana.

U Santa Cruzu kapucini upravo najviše rade na prevenciji maloljetničke delikvencije. Ručak kojeg smo spomenuli - dolazi na kraju dvosatnog učenja i pripreme za nastavu. Godišnje oko 30 tisuća dolara izdvajaju za ovaj projekt. No, svaki se cent isplatio, jer „usprkos crnilu i sivilu mi vidimo svjetlo! Vidimo nadu! Zato vas molim – molite za nas! Ne trebamo mi vaš novac kojeg ste odvojili od svojih režija, ali je dobrodošao onaj koji je plod vašeg odricanja, pogotovo u vrijeme korizme koja je pred nama“, jasan je bio fra Ivica.