Vikend susret za ministrante u sinjskom sjemeništu

Franjevačko sjemenište u Sinju svake godine organizira vikend za ministrante završnih razreda osnovne škole. Na vikend-susretu sa sjemeništarcima imaju priliku da iz prve ruke upoznati se sa svakodnevnim životom u sjemeništu. U dogovoru sa župnicima i župnim vikarima u posjet Sjemeništu je došlo 17 ministranata iz Knina, Šibenika, Vinjana, Brnaza, Turjaka i Metkovića u vremenu od 22. do 24. veljače 2019. god. Za organizaciju i dnevni red susreta pobrinuli su se fra Josip Repeša, provincijski promicatelj duhovnih zvanja i fra Ivica Udovičić, ravnatelj Sjemeništa.

Po dolasku ministranti su smješteni po sobama sa sjemeništarcima i upoznali su se sa rasporedom sljedećih tri dana. Kako je mnogi već posjetili sjemenište ostalima je prilagodba protekla u ugodnom raspoloženju. Susret je službeno počeo zajedničkom molitvom večernje u sjemenišnoj kapelici. Ministranti, pomiješani u klupama, sa sjemeništarcima upoznavali su se sa načinom molitve iz časoslova. Poslije večere organizirana je sportska večer gdje su se ministranti okušali u stolnom nogometu i tenisu kao i u nogometu u gimnazijskoj dvorani.

Subota je započela svetom misom u sjemenišnoj kapeli koju je uz fra Ivicu Udovičića predvodio fra Josip Repeša. Nakon doručka sjemeništarci su imali probe pjevanja na koje su se priključili i ministranti te svojim glasovima dodatno oplemenili sjemenišni zbor. Nakon proba pjevanja sjemeništarci su sa ministrantima i fra Josipom posjetili Muzej Alke u Alkarskim dvorima u Sinju. Poslijepodne je po rasporedu slijedio nogometni turnir, koji se igrao u dvorani  Franjevačke klasične gimnazije. Po povratku u Sjemenište uslijedila je molitva krunice i kratka prezentacija o povijesti Sjemeništa koju su pripremili sjemeništarci. Neki su sjemeništarci govorili o svom duhovnom pozivu i odluci da krenu stopama svetog Franje Asiškog. Susretu se pridružio svojim svjedočanstvom i nekadašnji sjemeništarac, danas bogoslov fra Stipe Buljan. Nakon večere organizirana je filmska večer uz piće i kokice.

Zadnji dan susreta započeo je ranije nego subotnji. Prva točka dana bila je kratka proba pjevanja. Upjevani i razbuđeni ministranti su sa sjemeništarcima animirali jutarnje euharistijsko slavlje u crkvi Gospe Sinjske. Misnim slavljem predsjedao je fra Josip Repeša koji je potakao okupljenu zajednicu na molitvu za ministrante kako bi oni koji razmišljaju o duhovnom pozivu mogli donijeti ispravnu odluku. Na misi su pjevali sjemeništarci uz ravnanjem fra Ivice Udovičića, ravnatelja sjemeništa. Poslije svete mise i zajedničke fotografije ministranti su posjetili samostansku zbirku i razgovarali sa nekoliko starijih fratara iz sinjskog samostana. Na kraju nedjeljnog prijepodnevnog rasporeda ministanti su imali susret sa fra Josipom tijekom kojeg su ispunjali pripremljenu anketu kao i diskutirali o uvjetima u sjemeništu i mogućem dolasku nakon završene osnovne škole.

Kraj ovog druženja označio je zajednički ručak na kojem su svoju zahvalu ministrantima uputili fra Josip Repeša i fra Ivica Udovičić, uz želje da se ponovno vide dogodine.