Proslava Dana provincije Sestara Služavki Malog Isusa

Splitska provincija  Družbe sestara Služavki Malog Isusa - provincija sv. Josipa, proslavila je svoj dan.U subotu, 18. svibnja, u organizaciji Uprave Provincije sestre su se uputile u Gospino svetište u Sinju. Gospi Sinjskoj, koja je zaštitnica cijele Cetinske krajine, željele su izraziti svoju zahvalnost i odanost, te ponovno staviti pod njezinu zaštitu i zamoliti njezin zagovor.

U Sinj su stigle iz skoro svih zajednica u Provinciji, svatko prema svojim mogućnostima. Od spomenika alkaru, na ulasku u samo središte Grada, kratkim hodočašćem došle su do Gospina svetišta. Priključile su se molitvi krunice, koju je s vjernicima u svetištu molio fra Petar Klapež, gvardijan i upravitelj svetišta. Prije podijeljenog blagoslova, pozdravio je pristigle sestre i vjernicima objasnio razlog tolikog broja prisutnih sestara. U svetištu, osim nebeske Majke, sestre su susrele i svoju časnu Majku, vrhovnu glavaricu s. Mariju Banić, s vrhovnom savjetnicom i ekonomom s. Vedranom Krstičević.

Sestre su imale prigodu za svetu ispovijed, a potom su sudjelovale na misi. Potom je bio organiziran posjet muzeju čiji eksponati sežu od rimskog doba do nedavne prošlosti. Osim alata kojim su se služili, zanata kojim su se bavili, sestre su vidjele i nošnju koju su ljudi samostalno izrađivali. Hvale vrijedna zbirka među kojom se nalazi i kamen u kojem su uklesana slova, iz kojih je pretpostavlja se kasnije nastala riječ Sinj.

Euharistijsko slavlje predslavio je fra Antonio Mravak, kateheta i župski vikar, a pjevanje su animirale sestre na čelu sa s. Dulcelinom, nezaobilaznom animatoricom liturgijskog pjevanja sestarskog zbora. U homiliji, fra Antonio je podsjetio sestre na ono što današnji čovjek očekuje od Bogu posvećenih osoba. "Svjedočenje i suosjećanje, kao i pomoć za njihove probleme, prvo je što se traži od redovnica. Utemeljitelji, sv. Franjo i Sluga Božji Josip Stadler, to su razumjeli i tako su živjeli", kazao je i spomenuo i svoju povezanost sa sestrama od Metkovića, bogoslovije i Košuta.

Zajednička fotografija sestara, fra Petra i fra Antonia, pred Gospinim oltarom svjedočanstvo je ljubavi prema Majci. Okrijepljene nebeskom hranom pristigle su zajedničkom stolu u samostanu „Srca Isusova i Marijina“, u Košutama. Međusobni razgovori, pozdravi sa sestrama koje su susrele, razgledanje samostanskih prostorija i druženje za stolom, proteklo je u ugodnoj atmosferi.

Kućna poglavarica s. Salutaija Đula, poklonila je provincijskoj glavarici s. Animarie, znak kršćanske pripadnosti - lijepo izrađen križ dimenzija oko pola metra. Zbog kiše, druženje su završile pobožnošću križnog puta u kućnoj kapelici. Za ovu prigodu Uprava Provincije izdala je malu knjižicu Križnog puta, čiji tekst je napisala s. Petra Šakić, idejno zamislila i grafički uredila s. Jelena Marević, a slike postaja preuzete su sa postaja križnog puta koji se nalazi u kućnoj kapelici ovog samostana. Ispunjene radošću, pozitivnim emocijama i zahvalnošću za ovaj dan vratile su se u svoje zajednice.