Proslava 25. godišnjice misništva petorice svećenika u Katunima

Petorica svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije: don Dražen Balić, župnik Drvenika Trogirskog, don Stipan Bodrožić, župnik župe Gospe od Anđela - Trogir, don Alojzije Čondić, profesor na KBF-u, don Mijo Grozdanić župnik župe Katuni-Kreševo i don Ante Vranković, župnik Župe Gospe u Siti - Strožanac-Podstrana, proslavili su srebreni jubilej, 25 godina misništva, 5. srpnja 2021. u župnoj crkvi u Katunima.

Misno slavlje u zajedništvu sa slavljenicima predvodio je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić.

Nadbiskup je u svojoj homiliji podsjetio je na dan ređenja, kada se pitalo Crkvu koja ih je predstavljala o njihovoj dostojnosti za sveti red. Podsjećajući kako naša dostojnost dolazi samo od Gospodina i kako je to isključivo njegov dar. „Gospodin vas je postavio za svjetlost narodu, ta svjetlost nismo mi, ona nam je darovana darom Duha Svetoga - darom svećeništva - ali ne nama, nego da svijetli drugima. Po ređenju ste postali jedna Kristova svijeća među ljudima“.

„Tko smo mi kao svećenici?“, upitao je nadbiskup, te ustvrdio: „mi smo oni koji žrtvujemo sebe radi ljubavi i zbog braće i sestara. Prinoseći žrtvu na oltaru svaki dan, mi uključujemo sebe, svoju žrtvu i žrtvu vjernika. Uključujemo njihove suze, znoj i krv. Svećeništvo je nešto strašno i zahtjevno, ono nije samo sredstvo koje stoji udaljeno od ljudskog života, mi smo pozvani biti uključeni u ljudski život“. U tom kontekstu naveo je primjer Padra Pia i njegovih stigmi, kao primjer svećeničkog sjedinjenja sa Kristovom žrtvom ljubavi te sa patnjama i problemima braće i sestara. Mons. Barišić, podsjetio je kako svećenik djeluje „in persona Christi“, te kako Krist preko nas svećenika želi biti prisutan u ljudskoj patnji. Također je ukazao na opasnost samoće u svećeničkom životu, ali i samoću kao priliku za biti sa Kristom koji je prisutan u euharistiji u svetohraništu. Pozvao je svećenike da ne ostave euharistijskog Gospodina u „izolaciji“ i samoći te da se ne pretvore u „ključare zatvora“ koji zaključavaju Isusa u tabernakulu ostavljajući ga samoga. „Samoću možemo premostiti susretom s Njime, a time postajemo najbliži braći i sestrama te imamo svijetla kako bi mogli drugačije čitati svoj svakodnevni život“, zaključio je nadbiskup.

Izrazio je svoje čestitke za srebrni jubilej te poželio da Gospodin pozlati svojom milošću ovaj jubilej na radost naše Mjesne Crkve.

Svoje zahvale na kraju euharistijskog slavlje izrekli su don Mijo Grozdanić kao župnik i domaćin, te don Dražen Balić. Proslava se nastavila druženjem uz obiteljski stol.